ΑΕΝΑΟΣ ΠΑΛΗ

Από τότε που το χρήμα έκανε την εμφάνισή του, έχει μπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων.

Γαλατάς-5Προηγουμένως οι συναλλαγές γινόταν με είδος. Έδινες δυό σακιά σιτάρι, έπαιρνες ένα σακί φασόλια. Έδινες ενάμισι σακί σιτάρι έπαιρνες ένα σακί καλαμπόκι. Ρομαντικής, από πάσης πλευράς, εποχής. Η λέξη άγχος ήταν γνωστή στον επιστημονικό μόνο κόσμο. Ήθελες να πας στο διπλανό χωριό; Λίγο πριν το μεσημέρι περνούσε το λεωφορείο. Καλού – κακού όμως πήγαινες από το πρωί. Πως είπατε; Πολύς χρόνος; Όχι αν στο μεταξύ στο καφενείο έπαιζες μια πρέφα σαραντάρα. Έχετε ασφαλώς, ακούσει τη φράση: «θα γράψεις σαράντα κάσα». Μια σαραντάρα κάσα είναι το τέλειο αγχολυτικό κι ας μην γνωρίζουν την εννοιολογική σημασία της λέξης. Που μείναμε; Α ναι στις συναλλαγές. Το λέει η λέξη: Εμπορευόμαστε αλλάζοντας προϊόντα. Κάνουμε τράμπα τα προϊόντα μας. Όχι τα ρούχα μας, προς Θεού.

Ένα μέταλλο έλαμπε πολύ. Ασκούσε (και τώρα) μαγική έλξη στον άνθρωπο και επειδή δεν σκουριάζει με τον καιρό, έγινε το καλύτερο «εμπορικό ισοδύναμο». Τόσα φλουριά μία αγελάδα, τόσα ένα άλογο. Μια τσέπη φλουριά – κι αν ήταν κωσταντινάτα πιο καλά- έπαιρνες ένα κοπάδι ζώα. Επειδή όμως το «πουγκί» προκαλούσε τους αρματωλούς και τους κλέφτες έπρεπε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο. Κουβαλούσες ένα «καρνέ επιταγών» έγραφες το ποσό, υπέγραφες και αγόραζες ένα …..καράβι. Από τότε σταμάτησαν τα «καραούλια» των ληστών και εμφανίστηκαν οι …..ληστείες των τραπεζών από …αγνώστους.

(Είπαμε: Η συσσώρευση χρήματα προκαλεί. Γιατρέ μου όχι αναφυλαξία αλλά μένος).  Αυτός που τόχει, έχει μένος εναντίον όσων τους λείπει. Είναι λέει «καλοπερασάκηδες και τεμπελιάζουν». Συνταγή δηλ. δι επίτευξην πτώχειας. Αυτοί που το βλέπουν με το κυάλι υποπτεύονταν ότι οι άλλοι το απέκτησαν με … ματσαράγκες. Συμπέρασμα; Το χρήμα μπαίνει ανάμεσα στους ανθρώπους και τους χωρίζει. Δημιουργεί τείχη ανάμεσά στους ανθρώπους και τους χωρίζει. Δημιουργεί τείχη ανάμεσά τους, όπως τα κυκλώπεια. Οι απ’ έξω προσπαθούν να τα γκρεμίσουν. Οι από μέσα προσπαθούν να τα κρατήσουν ή και να τα ενδυναμώσουν. Οι απ’ έξω σπρώχνουν οι από μέσα βάζουν πλάτη. Γίνεται μια πάλη δηλαδή και γίνεται αιώνες τώρα. Προς το παρόν δεν φαίνεται νικητής.

Οργωμα-6Η νίκη των μεν οι των δε έχει μορφή εκκρεμούς. Η πάλη του χρήματος δεν έχει ημερομηνία πέρατος. Σκοτεινιάζει, ξημερώνει τα νταούλια βαρούν, οι ζουρνάδες παίζουν. Δεν πρόκειται για την πάλη της ζωής, βιο – πάλη. Άλλοι «κανόνες» μπήκαν στο προσκήνιο. Πατάς ένα κουμπί και ρέει … το χρήμα. Πώς να το πολεμήσεις; Από  τα λιανοτούφεκα δεν κινδυνεύει ο ….κύκλωπας. Τώρα  πια άλλαξε τελείως η ζωή μας. Το «θηρίο» είναι στη γειτονιά μας και είναι αδηφάγο. Μ΄ ένα κουμπί γίνεσαι φτωχός. Μ’ ένα κουμπί γίνεσαι πλούσιος. Πόσο διαρκεί; Κλάσμα του δευτερολέπτου. Όλη η πολύωρη συναλλαγή συμπυκνώθηκε σ’ ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Όλοι θα γίνουμε αγχώδεις. Ειδικά όσοι πατάν το κουμπί και …..βγαίνει χιόνι στην οθόνη. Τα νταούλια ακούγονται πιο δυνατά.

 Νιγρίτα
14 Νοεμβρίου 2014
 Αθανάσιος
Παν. Τσαρδακλής