Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της Βισαλτίας

Προτάσεις του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Επ. 
ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ προς τους υποψηφίους δημάρχους του Δήμου Βισαλτίας

 
Υλοποίηση του εκπαιδευτικού Προγράμματος  της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου», το οποίο έχει την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, για το σχολικό έτος  2014-15 στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Βισαλτίας .
Ενημέρωση και εκπαίδευση των ενήλικων πολιτών από το Δήμο Βισαλτίας για τους κανόνες ευζωίας των ζώων καθώς και την αναγκαιότητα εμβολιασμού και στείρωσης αυτών. Έκδοση και διανομή  ενημερωτικού υλικού στους χώρους πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, αλλά και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά περιοχή.
Το μεγάλο πρόβλημα της εγκατάλειψης των ιδιόκτητων  ζώων, αποτελεί τη βασικότερη αιτία  δημιουργίας των αδέσποτων στο Δήμο Βισαλτίας και κυρίως στη Δημοτική Κοινότητα Νιγρίτας  όπως και στην πλειονότητα των Δήμων της Χώρας μας.
Σύμφωνα με το νόμο 4235/14, άρθ. 47, ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας οφείλει να προσκομίζει ή να αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του.
Υπάρχει λοιπόν αδήριτη ανάγκη να ειδοποιηθούν  ΟΛΟΙ οι δημότες του Δήμου Βισαλτίας για την υποχρέωσή τους αυτή και για τα πρόστιμα που επισείει  η μη συμμόρφωσή  τους.  Προκύπτει  επίσης, η υποχρέωση του Δήμου να δημιουργήσει Τράπεζα Δεδομένων με τα στοιχεία των ιδιοκτητών σκύλων και των ίδιων των ζώων, ώστε να υπάρχει  η καταγραφή τους στο Δήμο  και να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητά τους.
 Ενεργοποίηση και Συνεργασία του Δήμου Βισαλτίας, με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας,  η οποία αποτελεί  τον  αρμόδιο φορέα ελέγχου και εφαρμογής του νόμου 4039 & 4235 για τα ζώα, ώστε να υπάρχει πρακτική συνεργασία σε θέματα δηλητηρίασης των αδέσποτων ζώων αλλά κι παθητικής κακοποίησης  των δεσποζόμενων, εγκατάλειψης αυτών κλπ. (τα έσοδα από τα πρόστιμα των παραβάσεων θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ταμείου του Δήμου για τις ανάγκες των αδέσποτων).
Επίσης, μια από τις μεγαλύτερες «πηγές» αδέσποτων ζώων στο Δήμο Βισαλτίας και κυρίως στην Δημοτική Κοινότητα Νιγρίτας , είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες των ιδιόκτητων ζώων.  Επιβάλλεται επομένως, να δοθούν κίνητρα από το Δήμο Βισαλτίας προς τους πολίτες για να στειρώνουν τα ζώα τους (για παράδειγμα, συνεννόηση με τους κτηνιάτρους του Δήμου Βισαλτίας ή και των άλλων Δήμων, για να υπάρξει ένα οικονομικότερο τιμολόγιο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πχ. 6 μηνών, ούτως ώστε να γίνουν μαζικά στειρώσεις ιδιόκτητων).
Σύναψη σύμβασης σε συνεχή βάση με  Έλληνες και αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους για τη στείρωση και περίθαλψη αδέσποτων ζώων, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από το Δήμο.
Δημιουργία ενός αδειοδοτημένου χώρου δημοτικού κτηνιατρείου για την απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων στείρωσης αδέσποτων ζώων, τα  οποία αποτελούν  υποχρέωση και αρμοδιότητα του Δήμου.
Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με το λογότυπο του Δήμου Βισαλτίας στα πάρκα οι οποίες πληροφορούν τους ιδιοκτήτες σκύλων για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους.
Ταΐστρες και τροφή για τα αδέσποτα ζώα όπως ήδη γίνεται σε άλλους δήμους της χώρας μας και δημιουργία δοχείων νερούως ελάχιστο δείγμα πολιτισμού.
Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση στη διάθεσή σας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6989860166
 
    Η  Πρόεδρος
    Ζωή Κοντού
Η Γ. Γραμματέας
Κατερίνα
Εμμανουηλίδου