«Δεν μας δώσατε το λόγο»

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης  19-11-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βισαλτίας κυριάρχησε ως πρώτο θέμα το εκτός ημερησίας διάταξης, η  από 20-10-2014 και με  αρ. πρωτ. 20645 επιστολή των εκδοτών των εφημερίδων «ΝΙΓΡΙΤΑ» Κωνσταντίνου Υφαντή και « Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ» Διονύση Τριανταφύλλου η οποία απευθυνόταν προς τη Δήμαρχο Βισαλτίας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου.

 Dimotiko-symvoulioΗ επιστολή αναφερόταν στον τρόπο δημοσίευσης και κατανομής των διακηρύξεων του Δήμου και των νομικών προσώπων αυτού προς τις τοπικές εφημερίδες.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην ύπαρξη αυτής της ανωτέρω επιστολής και ορθώς αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων λόγω του κωλύματος που υπάρχει στο πρόσωπο του, επειδή είχε υλικό και ηθικό συμφέρον από την συζήτηση του ανωτέρω θέματος.
Χρέη προέδρου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος κ. Χαρίσης Κοτσάνπαπας, ο οποίος έδωσε το λόγο στην Δήμαρχο για να αναφερθεί επί του θέματος.
Σημειώνεται η έντονη αντίδραση της Δημάρχου και η άρνηση  της να έρθει το θέμα προς συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο « Το θέμα είναι λήξαν και δεν πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο, πρόκειται για μια ατομική επιστολή και δεν αντιλαμβάνομαι τον έκτακτο χαρακτήρα ώστε να τεθεί ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης»,  δήλωσε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος κ Αγνή Δουβίτσα η οποία επισήμανε «Δεν δέχομαι υποδείξεις από κανέναν για το πώς θα διοικήσω τον Δήμο. Οι δύο εκδότες – συμπολίτες μας προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη και θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να μου υποδείξουν το τι θα κάνω».
Στη συνέχεια η ίδια ανάφερε πως το όλο θέμα πρόεκυψε από την τηλεφωνική της επικοινωνία που είχε με τους εκδότες για την έρευνα αγοράς που έκανε η ίδια σχετικά με τη δημοσίευση ισολογισμού του Δήμου Βισαλτίας, τονίζοντας ότι «έχουμε ελεύθερη αγορά και θα το κάνω διαρκώς προς αναζήτηση καλύτερης προσφοράς».
Προφανώς η κυρία Δήμαρχος αγνοεί την σχετική νομοθεσία καθώς και την ΚΥΑ με Αρθμ. Πρωτοκόλλου 2/82452/0020 και ημερομηνία 12-11-2008 (« Καθορισμός της τιμής των καταχωρήσεων στον Τύπο Δημοσιευμάτων του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ.») και η οποία επισημαίνει ότι: «ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ».
Ωστόσο ο κ. Χαρίσης Κοτσάνπαπας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο της υπενθύμισε ότι δεν αποφασίζει η ίδια επί της διαδικασίας , άλλος προΐσταται της εν λόγω διαδικασίας και σύμφωνα με τον κανονισμό το  εάν θα λάβουν λόγo οι κ. Κωνσταντίνος Υφαντής και ο κ. Διονύσης Τριανταφύλλου θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με ψήφους 14 όχι και 9 ναι δεν δόθηκε ο λόγος στους δύο εκδότες.
Χαρακτηριστική είναι η διαφοροποίηση  από την παραταξιακή γραμμή της συμπολίτευσης της Δημοτικής Συμβούλου κ. Αγγελικής Ευαγγελούδη, η οποία ψήφισε υπέρ στο να δοθεί ο λόγος στους ανωτέρω εκδότες.
Θεωρούμε άκρως προσβλητική και απαξιωτική τη συμπεριφορά της Δημάρχου και της παράταξης της τόσο προς τα πρόσωπα των δύο εκδοτών, αλλά κυρίως προς την ιστορία των εφημερίδων της πόλης μας.
Η εφημερίδες μας ουδέποτε αρνήθηκαν στους τοπικούς άρχοντες να έχουν το λόγο και να δημοσιεύουν της απόψεις τους μέσα από τα φύλλα τους.
 Οι δύο εκδότες ακολουθήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία καταθέτοντας τους προβληματισμούς μας μέσω της ανωτέρω επιστολής, γιατί εμείς επιλέγουμε οτιδήποτε μας απασχολεί, να είναι υπό το φως του ήλιου.
Λυπούμαστε, πραγματικά,  για την συμπεριφορά της κυρίας Δημάρχου, που θεωρεί της παρατηρήσεις μας και την κριτική μας ως υποδείξεις για το πώς πρέπει να διοικήσει.
Αντιπαρερχόμαστε στους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις της κ. Δημάρχου για τα περί «λαϊκισμού και λάσπης».
Κυρία Δήμαρχε, οι εκάστοτε  τοπικοί άρχοντες δεν έχουν το αλάθητο του Πάπα και η παραδοχή και αναγνώριση των λαθών τους θέλει μεγαλείο ψυχής.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
«ΝΙΓΡΙΤΑ»  
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ»