Ομιλία κ. Μωυσιάδη στη Νιγρίτα

Ομηλία κ. Μωυσιάδη στη Νιγρίτα

Φίλες και φίλοι

Στην πρώτη μας συγκέντρωση και ομιλία του αρχηγού του συνδυασμού «Δύναμη για την Κεν. Μακεδονία» Παν. Ψωμιάδη, που έγινε στον Δήμο Σιδηροκάστρου, επεκράτησε ο πανηγυρικός χαρακτήρας μιας εναρκτήριας ομιλίας και η συναισθηματική φόρτιση λόγω καταγωγής.

Σήμερα στην πρωτεύουσα της ιστορικής Βισαλτίας θα ήθελα να είμαι συγκεκριμένος, αναφερόμενος ενδεικτικά μεν και επιγραμματικά, πλην χαρακτηριστικά και ουσιαστικά, στα σημαντικότερα των έργων που αποτελούν προϋπόθεση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής και την εξασφάλιση της πολυσυζητημένης τον τελευταίο καιρό ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα λοιπόν, που συνέταξε για το σύνολο της περιφέρειας Κεν. Μακεδονίας, μετά από επιμελή και μακρόχρονη έρευνα και μελέτη, μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων τα παρακάτω έργα που αφορούν την περιοχή της Βισαλτίας.

Στον άξονα Στρυμονικού-Νιγρίτας-Αμφίπολης πρέπει να εξασφαλισθούν τα κονδύλια για την κατασκευή του πρώτου τμήματος (Στρυμονικό-Νιγρίτα) και την βελτίωση του δευτέρου (Νιγρίτα-Αμφίπολη).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η μελέτη και κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Πρ. Ηλία προς Σοχό και Νιγρίτα.

Κατασκευή γέφυρας ζεύξης του Στρυμόνα στην περιοχή Μαυροθάλασσας για την σύνδεση Μαυροθάλασσας – Δραβίσκου

Για την περιοχή σας, που είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, επισημαίνω την βούλησή μας

1. Να γίνουν εδαφολογικές μελέτες και να συνταχθεί επί τέλους εδαφολογικός χάρτης, απαραίτητο εργαλείο για την επιλογή εναλλακτικών λύσεων και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

2. Να προχωρήσουν ταχύρρυθμα οι αναδασμοί

3. Να ξεκινήσει από τις Δ/νσεις Γεωργίας μια ενημερωτική εκστρατεία για την Πράσινη Γεωργία, την Βιολογική γεωργία και τον αγροτουρισμό, παράλληλα με την ενθάρρυνση  ανάπτυξης της αγροβιοτεχνίας και των μικρών μονάδων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.

4. Να γίνει καταγραφή των αρδευτικών αναγκών, προκειμένου να μελετηθεί το υδατικό ισοζύγιο κάθε λεκάνης απορροής, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλλίτερο τρόπο τον υδάτινο πλούτο κάθε περιοχής της όλης περιφέρειας

5. Να αναβαθμισθούν και να εκσυγχρονισθούν τα αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα της περιοχής (π.χ. επέκταση της 5Κ στο δίκτυο Αχινού-Ιβήρων-Μαυροθάλασσας)

6. Ένταξη της λεκάνης του Στρυμόνα σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης

7. Να δοθεί βαρύτητα στην αντιπλημμυρική προστασία (π.χ. περιοχή Ευκαρπίας)

8. Να γίνουν, όπου προσφέρεται η γεωμορφολογία της περιοχής, λιμνοδεξαμενές με κατάλληλα έργα (π.χ. φράγμα στον χείμαρρο Δάφνης)

9. Το σημαντικότερο όλων να αξιοποιηθεί ο θησαυρός της περιοχής, η γεωθερμία, μια φθηνή και περιβαλλοντικά καθαρή μορφή ενέργειας, με πολλαπλές εφαρμογές στην γεωργία την μεταποίηση και τον τουρισμό (ιαματικές πηγές)

Στον τομέα του τουρισμού θα επιμείνουμε στην ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής

Ακόμη θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την προβολή και αναβάθμιση των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων της περιοχής {Γερακίνεια, Δημητρίτσια, Ανταμώματα, αγροτικές γιορτές (π.χ. γιορτή ντομάτας) κ.λ.π.}

Αυτό είναι ένα δείγμα του προγράμματος που καταστρώσαμε και φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη

Για πολλά από τα παραπάνω αρκεί ο προγραμματισμός και η δουλειά και για αυτά δεσμευόμαστε. Για ορισμένα απαιτούνται κονδύλια Για αυτά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα εξασφαλίσουμε την ωριμότητα των έργων και θα διεκδικήσουμε τα απαραίτητα κονδύλια

Και όταν λέμε «θα διεκδικήσουμε» είναι σε όλους γνωστό πως ξέρει να διεκδικεί και όταν χρειάζεται πως τολμά να επιμένει στις διεκδικήσεις του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο Μακεδόνας της καρδιάς μας που βρίσκεται σήμερα κοντά μας