Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης της Αμφίπολης Σερρών

Επίτιμος Δημότης Αμφίπολης  ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Σερρών. Την Κυριακή, 1 Οκτωβρίου  2017,το μεσημέρι  με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στην Κορμίστα για την 76η επέτειο της σφαγής  κατοίκων της περιοχής από τα βουλγαρικά  στρατεύματα. Σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αμφίπολης στο Ροδολίβος  Σερρών, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Αμφίπολης Σερρών και του απονεμήθηκε το Χρυσό Κλειδί της πόλης .
Ο δήμαρχος Αμφίπολης ,Κώστας Μελίτος χαιρετίζοντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τόνισε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας σας καλωσορίζουμε στο τόπο μας. Θέλουμε με την περγαμηνή και της απόφασης και το χρυσό κλειδί που θα σας επιδώσουμε να σταθούμε και εμείς δίπλα σας .Να γίνουμε το στήριγμα και η υπενθύμιση για να μην λησμονείται το τόπο . Από την ιστορική Αμφίπολη , την Κορμίστα που επισκεφτήκαμε σήμερα , τα επίσης μαρτυρικά Κερδύλλια, την δική σας Πρώτη ,να κρατάτε ανοικτές τις πύλες της Προεδρίας για κάθε Αμφιπολίτη και κάθε Σερραίο πολίτη»
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίπολης, Γρηγόριος  Κοδρόπουλος  ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίπολης Σερρών που έλαβε για την ανακήρυξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ως επίτιμο  Δημότη  Αμφίπολης και την απονομή του Χρυσού Κλειδιού της πόλης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Αμφίπολης για την τιμή που του κάνανε.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Αμφίπολης από την ίδρυση της το 437 π. Χ. το πέρασμα της από την Αθηναϊκή στην Σπαρτιατική κυριαρχία, και στη Μακεδονική της εποχή, με την κατάληψη της το 357 π. Χ. «από τον Φίλιππο τον Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα να καταστεί μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων».
Για τον Τύμβο Καστά πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει η ανασκαφή αυτού του «αναμφισβήτητως και αναντιρρήτως Μακεδονικού» μνημείου και να συμβάλλει στην αλήθεια και στην ιστορία της ήδη τεκμηριωμένης ελληνικότητας της Μακεδονίας», ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα του Τύμβου «Καστά» και σε όσα έχει φέρει μέχρι τώρα και θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, η αρχαιολογική σκαπάνη.
Παράλληλα, με αφορμή την 76η επέτειο από το ολοκαύτωμα της Κορμίστας κατά τη διάρκεια της κατοχής, επεσήμανε τους κινδύνους από την επανεμφάνιση «διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων» στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, ότι η «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί λαοί» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως, με την εξάλειψη των έντονων ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους Δικαίου, εντός της Ε.Ε. και πρόσθεσε:
«Η άνοδος της εκλογικής επιρροής λαϊκιστικών και ακροδεξιών-ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για ακόμη μια φορά, αποδείχθηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία, αποδεικνύει ότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε όλοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι που πιστεύουμε στην Δημοκρατία και την Ειρήνη. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τελική πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους Ομοσπονδίας. Σ’ αυτό το μεγάλο όραμα της ενιαίας Ευρώπης, με την Ελλάδα να συμμετέχει σ’ αυτήν ισότιμα μ’ όλα τα άλλα μέλη της και να πρωταγωνιστεί στις διεργασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αφιέρωσε την ζωή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μεγάλο αυτό τέκνο της Ελλάδας, που γεννήθηκε στην δική σας γη, στην Πρώτη».
Αναφερόμενος στη FYROM ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε όμως τόνισε ότι η Ε.Ε. «έχει κανόνες» και σημείωσε ότι πέρα από την παραχάραξη του ονόματος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα της Ε.Ε. με όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ίδια η γειτονική χώρα υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στους ενενήντα έναν εκτελεσθέντες από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής της Κορμίστας και στο Ολοκαύτωμα της κοινότητας, την 1η Οκτωβρίου 1941 καθώς επίσης και στο Ολοκαύτωμα των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού, στις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι στην Κορμίστα υπάρχει και η Μονή Εικοσιφοινίσσης, η οποία ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό, στο δεύτερο μισό του 9ου ή στις αρχές του 10ου αιώνα και πρόσθεσε: «Από αυτήν εκλάπησαν από τους αδίστακτους Βουλγάρους επιδρομείς, στις 27 Μαρτίου 1917, βαρύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, τα οποία διεκδικούμε αδιακόπως, θέτοντας και την σημερινή βουλγαρική πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες που υπέστησαν, το φθινόπωρο του 1941, χωριά και κάτοικοι της περιοχής, από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
«Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι κατά τις σφαγές που έγιναν από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 1941 στη Δράμα και σε 25 χωριά αυτής, καθώς και στις περιοχές των Σερρών και της Καβάλας, εκτελέσθηκαν 5000 περίπου αθώοι Έλληνες πολίτες. Για τα εγκλήματα αυτά ευθύνεται η τότε φασιστική Βουλγαρική κυβέρνηση. Στην Κορμίστα εγκλημάτησαν κατά των Ελλήνων οι Βούλγαροι, ενώ στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια εκτελέσθηκαν 230 κάτοικοί τους από τους Γερμανούς» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής: Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές – πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».
«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, όσο και μέσα στην Ε.Ε.
«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο μήνυμα, που εκπέμπει το ολοκαύτωμα της Κορμίστας, ως προς τους «κινδύνους» που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη και για τον υπόλοιπο κόσμο, «η επανεμφάνιση διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων».
«Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς λαούς που την συγκροτούν. Κυρίως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.