Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε όλους ναούς της Βισαλτίας

Πανηγυρικά εορτάσθηκε, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Κυριακή5 Μαρτίου 2017, σε όλους τους χριστιανικούς ναούς σε ανάμνηση της αναστύλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων. Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχει την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας, ονομασία που φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα .
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα ( το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης. Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν «πανήχιον υμνολογίαν» στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας. Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η «Κυριακή της Ορθοδοξίας», Στις ομιλίες οι ιερείς αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της εορτής και στο ιστορικό της αναστήλωσης των εικόνων, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ημέρα μας θυμίζει τις πολυάριθμες νίκες της ορθόδοξης πίστης. Τόνισαν ότι η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου, ότι η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο.
Στο θείο λόγο του ο Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος μίλησε για την ξεχωριστή αυτή εορτή εστιάζοντας στο μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως το οποίο εικονίζεται, περιγράφεται και διακηρύσσεται μέσα από την τιμητική προσκύνηση των Ιερών Εικόνων. «Η Εκκλησία του Χριστού δύο χιλιάδες χρόνια τώρα συνεχίζει τη διαπάλη και τον αγώνα αφενός μεν να διατηρήσει με ακρίβεια τη διδασκαλία όπως την παρέδωσε ο Κύριος Ιησούς Χριστός και αφετέρου να σταθεί απέναντι σε όλους αυτούς που διαχρονικώς θέλησαν να αλλοιώσουν την ορθοδοξία της πίστεως μας. Η Εκκλησία παλεύει καθημερινώς με δοξασίες και καταστροφικές ιδέες για τις ευτελιστικές επιδιώξεις που απαξιώνουν ουσιαστικά τον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκει την πραγματική του αξία μονάχα κοντά στο Θεό» τόνισεο σεβασμιότατος μητροπολίτης ,ενώ σε άλλο σημείο του Θείου Λόγου του, ανέφερε «Τηνμεγάλη αυτή ημέρα για την Εκκλησίας μας ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, ας μείνουμε στερεά προσηλωμένοι σε αυτά που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, την πίστη των Αποστόλων, την πίστη των Πατέρων, την πίστη που την Οικουμένη στήριξε και στηρίζει. Ας μείνουμε προσηλωμένοι στη δύναμη και την ελπίδα που έχει μέσα της η Αγία Ορθοδοξία μας, όχι με εγωισμό και αλαζονεία, αλλά με ένα φρόνημα θυσιαστικό όπως ο Κύριος σταυρώθηκε για να υπηρετήσει τον κόσμο και όχι για να τον κατακρίνει και να τον απαξιώσει. Με διάθεση διακονίας να προσφέρουμε την αλήθεια που κατέχουμε ως δωρεά του Θεού, να είναι η ζωή μας ορθόδοξη ανάλογη της πίστεως για να δοξάζεται ο Θεός και μέσα από εμάς» .
Καταλήγοντας ευχήθηκε: «Με ορθόδοξο φρόνημα και ορθόδοξη παρουσία να είναι η ζωή μας, φωτισμένη και αγιασμένη από το φως και την ελπίδα του Χριστού».