Στο 37-38% η ανεργία στο Νομό Σερρών

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα ποσοστά της ανεργίας στο Νομό Σερρών η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών κ. Άλκη Απιδόπουλο κυμαίνεται μεταξύ 37-38% πολύ πιο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο που είναι το 26%.
Παράλληλα καταγράφεται υποχώρηση της μόνιμης εργασίας σε σχέση με την περιστασιακή καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων απασχολούνται με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Η περιοχή των Σερρών περιλαμβάνει πολλές περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας, τόσο το 2009, όσο και το 2012. Ειδικότερα, για το 2009, οι περιοχές αυτές είναι οι παρακάτω: Δράβησκος, Πρώτη (Δ.Αμφίπολης), Πεντάπολη, Χρυσό (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Στρυμωνικός, Ηράκλεια (Δ.Ηράκλειας), Γάζωρος (Δ.Νέας Ζίχνης), Κ.Πορόια, Ν.Πετρίτσι (Δ.Σιντικής), Μαυροθάλασσα (Δ.Βισαλτίας). Για το 2012, στις παραπάνω περιοχές προστέθηκαν οι εξής: Ν.Σκοπός (Δ.Εμμανουήλ Παππά), Ροδολίβος (Δ.Αμφίπολης), Αλιστράτη, ΣΣ Αγγίστης (Δ. Νέας Ζίχνης) και Ροδόπολη (Δ. Σιντικής).
Η ΕΡΕΥΝΑ

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας – όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ – και τους υπολογισμούς της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), με βάση στοιχεία του ΚΕΠΥΟ και τους ταχυδρομικούς κωδικούς κάθε περιοχής.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της προσπάθειας προσδιορισμού των γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια αλλά και των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, επιχειρήθηκε η αποτύπωση εκείνων που φιλοξενούν πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας για τα έτη 2009 και 2012 (κατά την ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται για τον πληθυσμό που ζει με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας).

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟ Ν.ΣΕΡΡΩΝ
«Πρέπει να σας πω ότι το 66% του πληθυσμού έχει μισθό κάτω από 500 ευρώ καταλαβαίνεται ότι δεν είναι μόνο η εργασία για τους νέους είναι και τα περήφανα γερατιά που δουλέψανε τόσα χρόνια για να μπορούνε να πάρουνε μία σύνταξη να μπορούνε να ζούνε αξιοπρεπώς. Το υπόλοιπό 40% αμείβεται κατά μέσω όρο στα 700 ευρώ πλέον η κοινωνία δεν αντέχει αυτή την συμπίεση εισοδημάτων και την φορολόγηση οι μνημονιακές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν.