ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Το υφιστάμενο δίκτυο 29 χλμ στην πόλη των Σερρών βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξή του

Ευρεία σύσκεψη πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών φορέων του νομού Σερρών, υπό την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, έγινε σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα την ενημέρωση των φορέων για την υλοποίηση της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου.
Η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που έγινε από την Κυβέρνηση δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες ώστε μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, με κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Έχει ανακοινωθεί η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της Ελλάδας, με τελικούς αποδέκτες πάνω από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις.
Συνέχεια της σύσκεψης στο ΕΒΕΣ
Όπως αποφασίστηκε στην επείγουσα σύσκεψη που συγκάλεσε στο Επιμελητήριο Σερρών ο Πρόεδρος Χρήστος Μέγκλας στις 19/02/2017 για τη σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο, πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/3/2017 η σύσκεψη μεταξύ φορέων και επιχειρηματιών του Νομού Σερρών στο Διοικητήριο (πρ. Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), ύστερα από πρόσκληση της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, με την παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. («Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.»), κ. Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τερζόπουλου, έγινε πρόβλεψη για σύνδεση της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών στο Νομό Σερρών σαν αρχή από τα 31 χλμ. του υφιστάμενου δικτύου, από το τέλος του 2017 και σε μήκος 70χλμ.έως το 2023, όπως είχε ενημερώσει το Επιμελητήριο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών θεωρεί σημαντική την υπόσχεση εκ μέρους της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. ότι θα γίνει πύκνωση στο δίκτυο της ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, ώστε να συνδεθούν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, κάτι για το οποίο το Επιμελητήριο έκανε συνεχείς οχλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς και αυτό αποτελούσε μόνιμο και πάγιο αίτημά του προς όλες τις αρχές λήψης αποφάσεων.
Τα οφέλη της σύνδεσης
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το 2016 έως το 2036 από τη χρήση φυσικού αερίου θα υπάρξει όφελος ενός (1) δις ευρώ. Άρα από το ποσό αυτό ένα μεγάλο κομμάτι αναλογεί στο Νομό Σερρών, όπου το εκτιμώμενο όφελος θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Αφού βρεθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατόπιν διαγωνισμών θα επιλεγούν οι εργολάβοι,  οι οποίοι θα κάνουν τις συνδέσεις και τις τιμολογήσεις.
Υφιστάμενο δίκτυο στις Σέρρες
Το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στη πόλη των Σερρών
Στην πόλη των Σερρών διευκολύνεται η παροχή φυσικού αερίου, διότι υπάρχει έτοιμο υφιστάμενο δίκτυο περίπου 29 χλμ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συνημμένο χάρτη που έστειλε στο Επιμελητήριο Σερρών η Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε., τα 17.436 μ. του υπάρχοντος δικτύου στην πόλη των Σερρών είναι δίκτυο διανομής μέσης πίεσης (κόκκινο στο χάρτη), τα 11.474 μ. είναι χαμηλής πίεσης (πράσινο στο χάρτη). Υπάρχουν ακόμα 2.184 μ. χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών πρότεινε για τον Νομό Σερρών:
 Να γίνουν οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο όσο το δυνατόν συντομότερα για λόγους περιβαλλοντικούς, για μείωση του ενεργειακού κόστους και για την αύξηση του ΑΕΠ του Νομού Σερρών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Δ.Α. Α.Ε. («Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε.»), κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα
Να αρχίσει να αναπτύσσεται το δίκτυο φυσικού αερίου και να αποδίδεται το φυσικό αέριο και στις απομακρυσμένες περιοχές και κωμοπόλεις, τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες.
Να υπάρχει ανταγωνισμός με όλες τις μορφές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.
Για το λόγο αυτό τα αντισταθμιστικά οφέλη του TAP, επανέλαβε την πρόταση ο κ. Μέγκλας, να «οδεύσουν» στα έργα υποδομής σύνδεσης του Νομού με το φυσικό αέριο, ώστε να έχουμε καλύτερα οικονομικά ή το συντομότερο την χαμηλού κόστους αυτή μορφή ενέργειας.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί», δηλώνει ο κ. Μέγκλας, «να αλλάξουμε το ΑΕΠ του Ν. Σερρών το δυνατόν συντομότερα.»