“Βούλιαξε” η κεντρική πλατεία της Νιγρίτας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις των 30ων Γερακινείων 2011, στη Νιγρίτα. Τυχεροί όσοι βρέθηκαν όλες τις ημέρες στις εκδηλώσεις, αλλά κυρίως την περασμένη Πάρασκευή και το περασμένο Σάββατο βράδυ στην Νιγρίτα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν

τον Σερραίο καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα, ενώ η τελευταία βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Στράτο Διονυσίου και τα παιδιά του, Άγγελο και Στέλλιος, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια του Νιγριτινού τροβαδούρου.
Το βράδυ της Τετάρτης, δεύτερη ημέρα της φετινής διοργάνωσης, η κεντρική πλατεία της Νιγρίτας «πλημμύρισε» από παράδοση με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του δημοτικού κέντρου κοινωνικής προστασίας ,παιδείας ,πολιτισμού και αθλητισμού δήμου Βισαλτίας, της αδελφότητας Μικρασιατών Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», καθώς και τα χορευτικά τμήματα του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών και λαογραφικών μελετών «ο Πύρρος».
Την παρουσίαση της βραδιάς είχε η δημοσιογράφος του TVS  συμπολίτισσας μας Όλγα Σμάγαδου.
Και φέτος το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γερακίνεια 2011? παρά την οικονομική κρίση είναι πλούσιο.
Πλήθος κόσμου από το δήμο Βισαλτίας κι όχι μόνο και φέτος παρακολουθούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και μιλούν για την άριστη διοργάνωση για ακόμα μία χρονιά.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, με την πτώση της Γερακίνας .

Ένα μουσικό, λαϊκό «ταξίδι» με τους αδελφούς Διονυσίου
Κορυφαία στιγμή των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γερακίνεια 2011» το βράδυ του Σαββάτου με τους Στέλιο και Άγγελο Διονυσίου στην σκηνή, σε ένα λαϊκό ταξίδι. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην μνήμη τους πατέρα τους Στράτο Διονυσίου, ο οποίος καταγόταν από τη Νιγρίτα.
Μικροί και μεγάλοι πέρασαν μία υπέροχη βραδιά, σιγοτραγουδώντας με τους αδερφούς Διονυσίου παλιά, λαϊκά τραγούδια.

Η αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας στο πηγάδι
Με την αναπαράσταση της πτώσης της Γερακίνας στο πηγάδι ολοκληρώθηκαν και φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γερακίνεια 2011?. Το βράδυ της Κυριακής πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην θέση πηγάδι, στην δημοτική ενότητα Νιγρίτας, προκειμένου να παρακολουθήσει την κορύφωση των εκδηλώσεων.
Το 1854 η Νιγρίτα βρίσκονταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό.  Σ’  ένα  από  τα  φτωχικά  σπίτια  της περιοχής “Τσακαλάδες” γεννήθηκε από την οικογένεια Ροκάνη ένα κορίτσι στο οποίο δόθηκε το όνομα “Γερακίνα”. Μεγαλώνοντας  η  Γερακίνα  γίνεται  γνωστή  για  την ομορφιά  της  και  την  ευγένεια  του  χαρακτήρα  της. Το 1870  είναι  ήδη  16  χρόνων  και  συναντά  τον έρωτα   στο   πρόσωπο   του   νεαρού   Νιγριτινού Τριαντάφυλλου Γκοστίνου. Η αποφράδα ημέρα  του Αυγούστου  1870  σφράγισε με τον πλέον δραματικό τρόπο τη ζωή της. Πηγαίνοντας  στο  πηγάδι  της  συνοικίας για  να  φέρει  νερό,  από  απροσεξία γλιστρά και πέφτει μέσα. Δυστυχώς παρά  την  κινητοποίηση  όλης της περιοχής, αλλά και  του  αγαπημένου  της  που  κατέβηκε  με  σχοινί  στον πυθμένα  του  πηγαδιού για να τη βγάλει, η Γερακίνα δεν κατάφερε να επιζήσει.  Όλη  η  Νιγρίτα  έκλαψε  την άτυχη τραγική κόρη και τη συνόδεψε στην τελευταία της κατοικία,  αφού  πρώτα  τη  στόλισε  με  φλουριά και  βραχιόλια. Το  τραγικό  τέλος  της  Γερακίνας συγκλονίζει τον Τριαντάφυλλο  που  από  αβάστακτο πόνο και θλίψη πέθανε μετά από τρεις ημέρες.
Ακολούθησαν χορευτικά από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής αλλά και τον πολιτιστικό σύλλογο της Ουκρανίας.

Πανβισαλτιακή βραδιά
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (την τρίτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης), η κεντρική πλατεία της Νιγρίτας «πλημμύρισε» από παράδοση με την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων  15 πολιτιστικών συλλόγων από όλη την δημοτική ενότητα της Βισαλτίας.
Και φέτος το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γερακίνεια 2011? παρά την οικονομική κρίση ήταν πλούσιο.
Πλήθος κόσμου από το δήμο Βισαλτίας κι όχι μόνο και φέτος παρακολουθούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.