“Έφυγε” το “αηδόνι της Μακεδονίας” η Νίτσα Τσίτρα

Η ΟΜΑΔΑ «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ» ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ «ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΤΗ ΝΙΤΣΑ ΤΣΙΤΡΑ

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος της μεγάλης κυρίας του μακεδονικού μας παραδοσιακού τραγουδιού. Πολλές ήταν οι αναρτήσεις θαυμαστών της στα social media. Άλλοι ανήρτησαν τραγούδια ,άλλοι προσωπικές εμπειρίες που είχαν με την συναναστροφή μαζί της  άλλοι εξέφραζαν τη λύπη τους για την απώλεια αλλά όλοι εξέφραζαν τον θαυμασμό τους γι’ αυτό το φαινόμενο και τις ευχαριστίες τους για αυτά που πρόσφερε στο παραδοσιακό μας τραγούδι. Στις αναρτήσεις διαβάζουμε ότι ήταν η αγαπημένη των Σοχινών, η αγαπημένη των Νταρνακοχωριτών ,των κατοίκων του Παγγαίου κτλ. Αυτό δεν είναι νέο. Το ερώτημά  μας είναι σε ποιόν δεν ήταν η αγαπημένη;

Η Νίτσα Τσίτρα γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι το 1930.Μαζί με τον Κώστα Κουφογιάγκο από τη Νιγρίτα ήταν οι γνήσιοι εκφραστές του δημοτικού τραγουδιού της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής της Βισαλτίας.

Χαρακτηρίσθηκε το αηδόνι της Μακεδονίας. Συνεργάσθηκε με πολλές δισκογραφικές εταιρείες ,τραγούδησε σε πολλά κέντρα διασκέδασης όπως στο πανόραμα της νέας Ελβετίας στο palatino της Χακλκηδόνας, στην ταβέρνα του Σπανδώνη στις Συκιές και σε πολλά άλλα.

Συμμετείχε σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Είχε μία λαμπρή πολυετή διαδρομή στο γνήσιο μακεδονικό παραδοσιακό τραγούδι και συγκαταλέγεται στο πάνθεον των τραγουδιστών της δημοτικής μας παράδοσης.

Ποιος θα ξεχάσει την εκπομπή του Τάκη Σαμαρά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «τα τραγούδια της Μακεδονίας» περίπου στο 1965.Ολοι κάτοικοι της περιοχής μας περίμεναν εναγωνίως να ακούσουν τη Νίτσα Τσίτρα και τον Κώστα Κουφογιάγκο..

Η Νίτσα Τσίτρα έκανε γνωστά τα τραγούδια που τραγουδούσαν οι πρόγονοί μας σε όλο τον κόσμο. Ποιός δεν γνωρίζει τον Ντούλα, όσα βουνά κι αν πέρασα, ξένος ήμαν κι ήρθα τώρα ,μήλο μου κόκκινο και πολλά άλλα.

Προς τιμήν της, η κεντρική πλατεία του Αηδονοχωρίου ονομάστηκε Πλατεία «Νίτσα Τσίτρα».

Ο Δήμος Νιγρίτας τον Σεπτέμβριο του 1999 σε εκδήλωση των  Γερακινείων την βράβευσε μαζί με τον Κωστα Κουφογιάγκο για την προσφορά τους.

Στην προσφώνησή του  ο τότε δήμαρχος Δάπης Δημήτρης είπε::

Αγαπητή Νίτσα Τσίτρα

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια επιθυμώ να σας μεταφέρω την ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νιγρίτας για την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους μεγάλους λαϊκούς καλλιτέχνες που γέννησε ο τόπος μας, στη Νίτσα Τσίτρα που μας τιμά με την παρουσία της και στον Κώστα Κουφογιάγκο που έφυγε από κοντά μας.

Τιμούμε σήμερα την ζωντανή ιστορία του πολύπαθου αυτού τόπου. Την ιστορία που γράφεται όπως στα δημοτικά μας τραγούδια.

Τιμούμε αυτούς που χωρίς βαθυστόχαστες αναλύσεις και εκτιμήσεις μας τραγούδησαν χρόνια τώρα τις ευαισθησίες, τα μεράκια, τους καημούς, τους πόνους τις χαρές της άδολης  λαϊκής μας μούσας.

Αυτούς που σε πείσμα των καιρών συνδέουν την ζωντανή ιστορία του λαού μας με το σήμερα τραγουδώντας όλη την ουσία και φιλοσοφία του λαού μας. Με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό, φτωχό αλλά όχι μίζερο ,λιτό αλλά ποιητικό.

Βιώνουμε σήμερα μία περίοδο που την χαρακτηρίζει ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, μία πολιτιστική ασυνέχεια που έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής.

Η ιστορία μας ,ο λαϊκός μας πολιτισμός ,η παράδοσή μας κινδυνεύουν με αφανισμό. Ενώπιον αυτής της ζοφερής πραγματικότητας το Ελληνικό κράτος σχεδόν αδρανεί.

Απομένει η ενεργοποίηση κάποιων εμπνευσμένων πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν κάνει την υπόθεση της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δική τους υπόθεση

Δύο τέτοιους μεγάλους καλλιτέχνες τιμούμε σήμερα.

Γιατί με την πολύχρονη παρουσία και προσφορά τους ανέδειξαν την πολιτιστική μας παράδοση και ιδιαιτερότητα.

Γιατί συνέβαλαν στην αποκατάσταση της πολιτιστικής μας συνέχειας.

Γιατί με το τραγούδι τους κινητοποίησαν τους συμπολίτες μας σε μία πορεία συλλογικής αναζήτησης της ταυτότητάς μας.

Γιατί επί δεκαετίες προβάλλουν τον λαϊκό πολιτισμό της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής.

Με αυτές τις σκέψεις το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νιγρίτας και εγώ προσωπικά, όλοι οι δημότες του νέου δήμου Νιγρίτας τιμούμε σήμερα τη Νίτσα Τσίτρα και τον Κώστα Κουφογιάγκο και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα πρόσφεραν στον τόπο και στο λαό μας.

Στην ομάδα μας «επιμένουμε παραδοσιακά» έχουμε πολλούς συνεχιστές της μουσικής μας παράδοσης με μεγάλο τάλαντο που δεν ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το τραγούδι. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το παραδοσιακό μας τραγούδι  με όσα μέσα διαθέτουμε διότι ο παραδοσιακός χορός ,η παραδοσιακή μουσική ,ο παραδοσιακός τρόπος ζωής ,τα ήθη και έθιμα και πολλά άλλα στοιχεία και διαχρονικές αξίες έχουν δοκιμασθεί και είναι αυτά που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Είναι η ταυτότητά μας.

Για την ομάδα «επιμένουμε παραδοσιακά»

Ο συντονιστής της ομάδας

Δάπης Δημήτρης

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ