Αμφίπολη: Μέσα στο 2022 θα καταστεί επισκέψιμος σε ειδικές ομάδες ο Τύμβος Καστά

«Δεν υπήρξαν φθορές στο  μνημείο από την πρόσφατη κακοκαιρία» επιβεβαιώνει η Λίνα Μενδώνη

Το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά θα καταστεί επισκέψιμο σε ειδικές ομάδες μέσα στο 2022. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και  Αθιλητισμού για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης  όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μια σειρά έργων απαραίτητων για την προστασία του μετά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή τα οποία όμως, σύμφωνα με τους αρμόδιους, δεν προκάλεσαν φθορές στο μνημείο.

Ο κύρος όγκος των εργασιών εντοπίζεται στην δομική αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και στην κατασκευή στεγάστρου στην είσοδό του. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για τη στατική μελέτη εφαρμογής και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κελύφους προστασίας. Μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης, ολοκληρώνεται και η μελέτη εφαρμογής κατασκευής εξωτερικού κελύφους, ώστε άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση του, στο πλαίσιο του ενταγμένου -στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2020- έργου «Στερέωση, Συντήρηση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών».

Κατά μήκος τομή του ταφικού μνημείουΠιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική προμελέτη, το προτεινόμενο εξωτερικό κέλυφος του Χώρου 1 του Ταφικού Μνημείου έχει ως στόχο τη μόνιμη προστασία του χώρου, στον οποίο δεν σώζεται το προστώο και η στέγη του, από την υγρασία και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι τοίχοι του έχουν ευαίσθητα επιχρίσματα και χρώματα, ενώ και τα ευρισκόμενα στον χώρο γλυπτά των Σφιγγών πρέπει, επίσης, να προστατευθούν για αντίστοιχους λόγους αλλά και τη συμβολή στην εξασφάλιση σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, με την επιπρόσθετη τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για ολόκληρο το Ταφικό Μνημείο, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού και της δυνατότητας κλιματισμού των χώρων.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή του κελύφους, βασίζεται στη γεωμετρία και τις διαστάσεις του αρχαίου προστώου, με απολύτως αφαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και στόχο την αρμονική παρουσία του στον χώρο, σε σχέση με το μνημειακό σύνολο, προκειμένου να μην αναπαράγει μορφολογικά στοιχεία του αρχαίου κελύφους και να εξυπηρετεί παράλληλα και τις λειτουργικές ανάγκες του μνημείου, όπως η προβασιμότητα και η θέαση από τον επισκέπτη.
Για την πρόσβαση στην είσοδο του Ταφικού Μνημείου, θα κατασκευαστεί μεταλλική κλίμακα και μικρό αναβατόριο για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ, αλλά και για την μεταφορά ευαίσθητων μαρμάρινων αντικειμένων από και προς το εσωτερικό του Ταφικού Μνημείου.

Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό του λειτουργικού φωτισμού του κελύφους προστασίας, για τον οποίο ελήφθησαν υπόψη οι απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης με γνώμονα τη διακίνηση εντός του χώρου και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Νότια τομή της πρότασης στεγάστρου«Προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε την προστασία του ίδιου του μνημείου και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών» εξηγεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όσον αφορά στα προβλήματα που προέκυψαν στις υπό εκτέλεση εργασίες διαμόρφωσης του χώρου των διαδρόμων και του υδραυλικού έργου, από ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διευκρινίζεται ότι σημειώθηκαν περιορισμένες φθορές στα υπό διαμόρφωση πρανή του Τύμβου, χωρίς να έχει προκληθεί καμία φθορά στο ταφικό μνημείο: «Τα προβλήματα αυτά ήδη αποκαθίστανται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Το ίδιο το μνημείο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Το έργο της διαμόρφωσης των πρανών του Τύμβου ενισχύεται με επιπλέον μέτρα, στις υδραυλικές μελέτες, προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα προβλήματα, λόγω ακραίων φαινόμενων. Όταν το έργο σχεδιάστηκε, το 2018, δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται παντοιοτρόπως» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο οποίος βρέθηκε στον Τύμβο Καστά από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας: «Από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έγιναν ταχύτατα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την εκτίμηση των συνεπειών των ακραίων φαινομένων που έπληξαν την περιοχή των Σερρών, με αυτοψία που πραγματοποιήσαμε με στελέχη του Υπουργείου και ειδικούς τεχνικούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα έντονα φαινόμενα, το ταφικό μνημείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Σημειώθηκαν περιορισμένες φθορές στο έργο διαμόρφωσης των πρανών του τύμβου, οι οποίες ήδη αποκαθίστανται από το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο τύμβος θα είναι απολύτως προστατευμένος στο μέλλον από αντίστοιχα φαινόμενα» υπογραμμίζει ο ίδιος.

πηγή:protothmea.gr

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ