ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΙΚΑ & ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΥΓΙΗΣ και ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μέρος 1ο

Διανύουμε την πιο ενδιαφέρουσα εποχή της ανθρωπότητας,

στο χέρι μας είναι, να βρούμε λύσεις και να κτίσουμε όλοι μαζί μια νέα εποχή!!!

Γράφει η : Στεργιανή Παπλιάκα Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός

Χιονοστιβάδα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις χιονισμένες πλαγιές των βουνών και όταν αρχίσει να κατρακυλά παρασύρει ότι βρει στο πέρασμα της, βράχια, δένδρα μέχρι και ανθρώπους κάνοντας μεγάλες ζημιές.

Χιονοστιβάδες είναι και τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν  στη ζωή του ανθρώπου.

Μια χιονοστιβάδα μπορεί να ξεκολλήσει και να μας πλακώσει και ή να μας αφήσει π.χ. παράλυτους ή να χάσουμε ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Επίσης μπορεί να λειώσει απότομα και να μας πνίξει στα παγωμένα της νερά, μπορεί όμως να λειώσει σιγά- σιγά έτσι ώστε να μας δώσει χρόνο για να βρούμε τρόπους να ενεργοποιήσουμε τα χαρίσματα και τις δεξιότητες μας. Μας δίνει χρόνο να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας για ανάληψη ευθυνών και έμπνευση.

Τη βοήθεια που χρειαζόμαστε θα την πάρουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό αφού πρώτα θυμηθούμε, ότι: ο άνθρωπος αποτελείτε από νου-πνεύμα, ψυχή και σώμα και όταν το ένα από τα τρία αποδιοργανωθεί, αποδιοργανώνονται και τα υπόλοιπα.

Το πρωί που σηκωνόμαστε αν ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε τα υλικά αγαθά (χρήμα, σπίτια, κοσμήματα, οικόπεδα, ψωμί, κ.λ.π.)τότε η ψυχή θα διαταραχτεί,(θα νιώσουμε θλίψη, οργή, θυμό, απελπισία, ζήλεια, θα βγει υπέρμετρος εγωισμός, κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να διαταραχτεί και το σώμα μας (ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, θα πονά η μέση μας, ο αυχένας, θα έχουμε φουσκώματα στο έντερο, αϋπνίες, θα αυξηθεί η οξείδωση, θα μειωθεί η άμυνα του οργανισμού μας με όλα τα δικά τους αποτελέσματα, ο θυρεοειδής θα τρελαθεί, δεν θα γνωρίζει πώς να δουλέψει, κ.λ.π. ,δηλαδή, θα είμαστε άρρωστοι.

Η αρρώστια δεν προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  Όλα τα όργανα του σώματος μας διαταράσσονται γιατί εμείς σκεπτόμαστε και καταπιεζόμαστε από τις ακάλυπτες ανάγκες μας.

Ενήλικες

«Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» (ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα) Σωκράτης

Οι ενήλικες οφείλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να κάνουν δηλαδή την αυτογνωσία τους. Γνωρίζοντας το τι μας συμβαίνει κάνουμε μια νέα αρχή για να μπορέσουμε να λύσουμε ότι μας κρατά δέσμιους. Αυτά που μας κρατούν δέσμιους είναι αρκετά, όπως μια γνώμη που έχουμε για κάτι ή για κάποιο ή για κάποιον, μια σκέψη, μια εντύπωση που μας είχε κάνει κάποτε ένα αντικείμενο ή ένα γεγονός, κ.λ.π.

Αν και όλοι σχεδόν οι ενήλικες βλέπουν διάφορες εκπομπές στην τηλεόραση, ακούν ραδιόφωνο, διαβάζουν εφημερίδες, περιοδικά, σερφάρουν στο ιντερνέτ, κ.λ.π.. είναι φυλακισμένοι στις σταθερές πάγιες αντιλήψεις τους.

Ο ενήλικας πρέπει να αποφασίσει να έχει επίγνωση, δηλαδή, να έχει πλήρη συναίσθηση των συναισθημάτων και την αντίληψη των πράξεων του ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, να έχει ακριβή γνώση του θέματος που τον απασχολεί και να κατανοήσει τι ακριβώς του συμβαίνει.

Είναι αρκετά δύσκολο να βγούμε μέσα από τη «φυλακή» που βρισκόμαστε και για να το επιτύχουμε πρέπει να δουλέψουμε, να κουραστούμε για να απολαύσουμε μετά τους κόπους μας. Το άτομο πρέπει να κατανοήσει ότι ΔΕΝ μπορεί άλλος να δουλέψει για εκείνον. Ο ίδιος θα ανακαλύψει τα όσα του συμβαίνουν, μόνος του, να είναι σε θέση να καταλαβαίνει κάτι αμέσως σε όλες του τις σχέσεις(προσωπικές, οικογενειακές, εργασιακές, φιλικές, κ.α.)ΔΕΝ είναι καθόλου εύκολο να ανακαλύψεις τον εσωτερικό σου κόσμο, τις άπειρες δυνατότητες του εαυτού σου, μπορείς όμως να το επιτύχεις όταν έχεις δύναμη ψυχής. Οι επιστήμονες λένε ότι μόνο ο άνθρωπος και το δελφίνι έχουν τη δυνατότητα της αυτοπαρατήρησης και της γνώσης του εαυτού τους. Επίσης λένε ότι ο άνθρωπος αλλάζει αντίληψη μετά από ένα δυνατό σοκ ή μετά από μια μεγάλη αρρώστια.

Ενήλικες, ΜΗΝ περιμένετε να αρρωστήσετε για να δεχτείτε και να αποδεχτείτε τη σημερινή κατάσταση, αλλάξτε τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής γνωρίζοντας τον εσωτερικό σας κόσμο. Ναι, θα κουραστείτε, θα πονέσετε, θα πικραθείτε, θα οργιστείτε, θα κλάψετε, αλλά μη σταματήστε προχωρήστε μέχρι τέλους. Αποδεσμευτείτε από τον φόβο που σας μπλοκάρει και δεν μπορείτε να νιώσετε συναισθήματα γαλήνης, ευγνωμοσύνης και οικονομικής ασφάλειας. Θυμηθείτε ότι είμαστε ένα μικρό κομματάκι μέσα στο σύμπαν και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει, ούτε να μας το φορολογήσει, νιώστε οικονομικά ασφαλείς, ευγνωμοσύνη και χαρά που μπορείτε να το απολαμβάνετε γιατί… τίποτα δεν είναι τυχαίο!!! Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό, ο καθένας μας αν ψάξει στην ψυχή του, θα το…βρει!!

ΔΕΝ χρειάζεται να πηδάτε από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια ούτε να πέφτετε στα ψυχοφάρμακα γιατί κάποιος κακοήθης σας ταπείνωσε, γιατί φτάσατε σε σημείο που έχετε μαζέψει μια χιονοστιβάδα από χρεωστικά χαρτιά, κ.α.

Υπάρχουν στηρίγματα της ψυχής για κάθε άνθρωπο, (ανεξάρτητα φύλου, φυλής, θρησκείας, κ.λ.π. ), για να ΜΗ χάσει τις αρετές που με τόσο κόπο και μόχθο απέκτησε, αυτά είναι: ο θάνατος, το πένθος, η αγάπη, η ελπίδα, τα δάκρυα για τον εαυτό μας(όταν βλάψουμε κάποιον) και τα δάκρυα για τους συνανθρώπους μας που ακόμα και αυτή τη στιγμή προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βλάπτουν τον συνάνθρωπο τους.

Υπάρχουν ειδικευμένα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν σε όσους δεν τα καταφέρνουν μόνοι τους να γνωρίσουν τα λάθη τους, να κατανοήσουν τον υπέρμετρο εγωισμό, να κατανοήσουν την απόγνωση τους, κ.λ.π. .

Καλή Χρονιά!!!

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός