Ανακοινώθηκαν οι Διοικητές των δομών προσφύγων Σερρών και Σιντικής

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε τους διοικητές, με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης, αναλαμβάνουν καθήκοντα σε 32 υφιστάμενες μεταναστευτικές δομές προσωρινής υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τις δύο δομές στις Σέρρες, Διοικητές αναλαμβάνουν η κυρία Δήμητρα Παναγιωτάκη (Δικηγόρος) στην Δομή των Σερρών και ο κ.Βασίλειος Νικηφόρου (Ψυχολόγος από την Κερκίνη) στην Δομή στη θέση «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής.

Η αμοιβή των Διοικητών ανέρχεται στα 3.000€ ενώ η σύμβασή τους είναι ενός έτους με δικαίωμα ανανέωσης από το Υπουργείο Μετανάστευσης
Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση αυτή του υπουργού, Νότη Μηταράκη, συμβάλλει στην ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το υπουργείο, καθώς η διοίκηση ασκείτο έως σήμερα από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι διοικητές θα αναλάβουν την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας και θα επιφορτιστούν με την επίδοση συνολικά 40.000 εκδοθεισών αποφάσεων ασύλου (εκ των οποίων το 80% εκδόθηκαν μέσα στο 2020 και 20% σε προγενέστερα έτη). Με αυτόν τον τρόπο, θα προχωρήσει ουσιαστικά η αποσυμφόρηση των δομών.

Τα επόμενα βήματα είναι η πρόσληψη και τοποθέτηση άμεσα σε δομές 150 συμβασιούχων, που έχουν ήδη επιλεγεί, για τρεις μήνες.

Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες για την περαιτέρω στελέχωση των δομών, μέσω των διαγωνισμών που θα προκηρύξει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: i) για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου για 3 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ii) για μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό.