Απολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς για το έτος 2020

Τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς για το έτος 2020, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Βεργίδης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, με τηλεδιάσκεψη, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Η εισηγητική έκθεση του αντιπεριφερειάρχη περιφερειακής Εεότητας Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη:

«Συμπληρώνοντας 16 μήνες που βρίσκομαι στην τιμητική θέση του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, θα κάνω μία αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν στο διάστημα αυτό από την περιφερειακή ενότητα για την επίλυση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το σύνολο των συμπολιτών μας.

Οι προσπάθειες αυτές έγιναν με την εμπνευσμένη καθοδήγηση και την αμέριστη στήριξη του περιφερειάρχη μας, Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς και με την άοκνη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων, όλων των υπαλλήλων της περιφερειακής ενότητας.

Το 2020, χρονιά κατά την οποία η ανθρωπότητα δέχθηκε πλήγμα από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του κορονοϊού, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δικαιώνει – κατά το δυνατόν – τις προσδοκίες των συμπολιτών μας για περαιτέρω πρόοδο και προκοπή.

Δουλέψαμε συστηματικά για την επωφελή και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και για την ισόρροπη κατανομή τους.

Κατά το έτος 2020, ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κινείται σε αντίστοιχο πλαίσιο μ’ αυτό όλης της χώρας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κύρια χαρακτηριστικά η σχετική επιβράδυνση της αναπτυξιακής προοπτικής λόγω της πανδημίας, και η συνεχής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που κατέστησαν ακόμη πιο δύσκολα, εξαιτίας του κορονοϊού.

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να παράξουμε έργο, κρατήσαμε ψηλά τον πήχη στην παροχή υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση πολιτών και εξαντλήσαμε κάθε διαφαινόμενη δυνατότητα αναπτυξιακής δράσης με τους όποιους διαθέσιμους πόρους και ξεπερνώντας τα γνωστά σε όλους μας εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Έργα πνοής, με αναπτυξιακή δυναμική και προστιθέμενη αξία ολοκληρώθηκαν, ενώ άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας βιώσιμες λύσεις.

Από τα έργα που αφορούν στη σωστή διαχείριση και την ανάδειξη του πλούσιου υδάτινου δυναμικού της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, όπως της λίμνης Δοϊράνης, την τουριστική αξιοποίηση περιοχών πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου, μέχρι και τα έργα στα οδικά δίκτυα που διατρέχουν την Περιφερειακή Ενότητα, τα οποία ενώνουν την χώρα μας με την Ευρώπη αποτελώντας πύλες εισόδου, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται με πρωταρχικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των πολιτών.

Το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κατέστη περισσότερο ισχυρό και με τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη που αφορούσαν – μεταξύ άλλων – στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, συνολικού προϋπολογισμού 769 χιλιάδων ευρώ, σε μια περίοδο που η μάχη κατά του κορονοϊού ήταν – όπως και τώρα – σκληρή.

Είχε προηγηθεί – τον Ιούλιο του 2020 – ο εξοπλισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, το οποίο είναι βασικός πυλώνας υγείας για την Περιφερειακή Ενότητα εξυπηρετώντας εκτός από τις ανάγκες των κατοίκων του νομού και τις ανάγκες πολιτών όμορων νομών και επισκεπτών ,με έναν σύγχρονο αξονικό τομογράφο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και, τον Απρίλιο του 2020, η διανομή χειρουργικών μασκών στο ΓΝ Κιλκίς και ΓΝ – ΚΥ Γουμένισσας, στο πλαίσιο της διανομής 45.000 χειρουργικών μασκών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις περιφερειακές δομές υγείας των έξι περιφερειακών ενοτήτων εκτός Θεσσαλονίκης.

Οι προσπάθειές μας σε σχέση με την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την ανάδειξη της λίμνης Δοϊράνης έχουν τη σφραγίδα του Περιφερειάρχη μας, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα καθαρισμού και ανάπλασης της λίμνης, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς πόρους της Κεντρικής Μακεδονίας, ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται.

Οι παρεμβάσεις μας που χωρίζονται σε δύο επίπεδα στον εκτεταμένο καθαρισμό και την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής γίνονται πραγματικότητα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Στοχεύσαμε στη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή μας και ταυτόχρονα στην κατασκευή έργων, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών, που αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή και έχουν οφέλη για την τοπική μας οικονομία.

Συνεχίσαμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το σύνολο των συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Περιφερειακές Συμβούλους, τους συνεργάτες μου-υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οι οποίοι καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και πολλές φορές υπερβαίνοντας το προβλεπόμενο καθήκον, ώστε η Υπηρεσία μας να λειτουργεί απρόσκοπτα.

#pressgreece