Δήμαρχοι Σερρών: Ζητούν έκτακτη επιχορήγηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

 

 

Έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου θα διεκδικήσουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Αυτό αποφάσισαν οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ηράκλεια με πρωτοβουλία του Δημάρχου της περιοχής, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, και των συντονισμένων δράσεων που θα πρέπει να γίνουν τόσο για το προσεχές διάστημα, όσο και για την επόμενη χρονιά.

«Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός», δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο δήμαρχος Ηράκλειας, Γιώργος Κουτσάκης. «Την επόμενη εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με την επιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα αιτηθούμε έκτακτης χρηματοδότησης για τη διενέργεια επιπλέον ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, είτε  εναέριων είτε επίγειων.»

Ενημέρωση για τον θανατηφόρο ιό έγινε τόσο από τον εκπρόσωπο των δήμων στην επιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Παρασκευαΐδη, όσο και από τη βιολόγο της Αντιπεριφέρειας Σερρών, Ελισάβετ Κούμλελη.

Η πορεία του ιού στην Π.Ε. Σερρών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η εμφάνιση του ιού στην Π.Ε. Σερρών δε συμβαίνει πρώτη φορά. Την τελευταία δεκαετία, 2010-2020, τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ανήλθαν στα 48. Στο διάστημα αυτό υπήρξαν χρονιές στις οποίες δε σημειώθηκε κανένα κρούσμα (2014-2017) και άλλες, όπως το 2018 και το 2019, κατά τις οποίες καταγράφηκαν τρία και έντεκα κρούσματα, αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα και τρεις θάνατοι.