ΔΕΡΜΑ Φροντίδα – Πρόληψη Μέρος 1ο

Γράφει η :

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός

 

 

Καλή υγεία δέρματος σημαίνει : δέρμα λείο, ελαφρά υγρό και καλό χρώμα.

Κακή υγεία δέρματος: Δέρμα τραχύ, ξηρό, με λέπια, ωχρό, εκχυμώσεις & εμφάνιση χρωστικών.

Μικρές αλλαγές στις απλές καθημερινές μας συνήθειες και το δέρμα μας θα διατηρείται  υγιές.

 

Για να έχουμε υγιές δέρμα: Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον τύπο του δέρματος μας, τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τύπο του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να διατηρήσουμε, τη σωστή ποσότητα υγρασίας, την ελαστικότητα & το pH του.

Α. Καθαριότητα.

Μπάνιο. Για να καθαρίσουμε το δέρμα μας χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό (το παγωμένο και το πολύ ζεστό ξηραίνει το δέρμα), αφρόλουτρο χωρίς αρώματα & χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα και σαπούνι με ουδέτερο Ph (6,5 – 7,5). Εάν το σαπούνι είναι αλκαλικό (pH 9- 10) ξεβγάζεται με δυσκολία, αφήνει στο δέρμα μια αίσθηση ξηρότητας και κνησμού επηρεάζοντας το pH της επιδερμίδας.

Όταν πλένουμε το δέρμα μας, για να βοηθήσουμε την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, κάνουμε ελαφρό μασάζ με κυκλικές κινήσεις με το σφουγγάρι και σκουπιζόμαστε με βαμβακερή πετσέτα χωρίς να το τρίβουμε. Κατά την διάρκεια του μπάνιου αφαιρείται το φυσικό λίπος του δέρματος γι αυτό, κάνουμε μια φορά την ημέρα, εάν χρειαστεί να κάνουμε και δεύτερη π.χ. μετά τη θάλασσα αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε αφρόλουτρο.  Χρησιμοποιούμε ελάχιστη ενυδατική κρέμα για να διατηρήσουμε τη φυσική υγρασία του δέρματος.

Πρόσωπο

Πλένουμε το πρόσωπο μας πρωί, βράδυ πριν κοιμηθούμε & όταν νιώθουμε τη σκόνη, το καυσαέριο, τον ιδρώτα, κ.λ.π. στο πρόσωπο μας.

Εάν μια γυναίκα χρησιμοποιεί make up, πρέπει πρώτα να το αφαιρέσει με ένα βαμβάκι και μετά να το πλένει. Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας θα είναι και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε, ζητάμε βοήθεια από τους ειδικούς για να μη βρεθούμε προ απροόπτου!!! ΔΕ χρησιμοποιούμε αυτά που χρησιμοποιεί η γειτόνισσα…  και μας φαίνεται όμορφη ούτε ασχολούμαστε συνεχώς με το καθάρισμα του προσώπου γιατί ο  υπερβολικός καθαρισμός του προσώπου, πάνω από μία φορά την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και εξανθήματα στο δέρμα.

Οι ειδικοί λένε ότι η απολέπιση της επιδερμίδας στο πρόσωπο της γυναίκας είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Για την απολέπιση του προσώπου, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα σκράμπ (scrub)που απομακρύνουν από την επιδερμίδα τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα από θαμπό θα φαίνεται ακόμα πιο καθαρό, λαμπερό και  ενυδατωμένο.

Η ενυδατική κρέμα που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας και θα πρέπει να έχει πάντα δείκτη προστασίας από τον ήλιο, χειμώνα – καλοκαίρι. Ο μεγαλύτερος εχθρός για το δέρμα είναι οι ακτίνες του ήλιου.

Πλένουμε τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος μας (ανεξαρτήτου ηλικίας & φύλου) με νερό και σαπούνι και καλό ξέβγαλμα στο τέλος.

Ξύρισμα.

Γυναίκες.

1ον Ξυραφάκι. Το διαλέγουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας, το ξυραφάκι με τις πολλές λεπίδες σε ξηρό δέρμα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

2ον Μασχάλες & γεννητική περιοχή. Υπάρχει μια κατηγορία ιδρωτοποιών αδένων οι οσμηγόνοι αδένες (αποκρινείς) οι οποίοι υπάρχουν κυρίως στις μασχάλες και τη γεννητική περιοχή και είναι υπεύθυνοι για την οσμή του σώματος. Ο εκφορητικός πόρος των οσμηγόνων αδένων δεν φθάνει στην επιφάνεια του δέρματος αλλά καταλήγει στον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και μέσω αυτού στην επιφάνεια του δέρματος. Η οσμή που προέρχεται από τους οσμηγόνους αδένες είναι χαρακτηριστική για το φύλο, τη φυλή, ακόμα και για το ίδιο το άτομο.

Μεγάλη προσοχή όταν ξυρίζουμε αυτές τις περιοχές του σώματος μας, αποφεύγουμε το συχνό & βαθύ ξύρισμα για να μην ερεθίζουμε τον θύλακα.

3ον Πόδια.

Διαλέγουμε το δικό μας, γυναίκειο ξυραφάκι (ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας). Για καλύτερα αποτελέσματα το δέρμα πρέπει να είναι μαλακό, γι αυτό ξυριζόμαστε μετά το μπάνιο ή ντους ή από το προηγούμενο βράδυ απλώνουμε μια ενυδατική κρέμα, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τους έντονους ερεθισμούς.

Οι ειδικοί λένε ότι πριν το ξύρισμα χρειάζεται να κάνουμε απολέπιση, για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και για να βγουν στην επιφάνεια όλες οι κρυμμένες τρίχες. Όσο πιο καλή απολέπιση κάνουμε τόσο πιο βαθύ ξύρισμα επιτυχαίνουμε, επίσης, προτείνουν scrub σώματος με σαλικυλικό οξύ ή ένζυμα φρούτων που απολεπίζουν τέλεια το δέρμα.
Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ανάλογα προϊόντα σε κρέμα, αφρό ξυρίσματος, μαλακτικό μαλλιών, οργανικό λάδι ή baby oil, κ.α.

Το κόντρα ξύρισμα στα πόδια είναι και το πιο αποτελεσματικό, διότι κόβει σε βάθος την τρίχα και το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Οι κινήσεις μας να είναι μαλακές, ήπιες και αλλάζουμε συχνά ξυραφάκι, για να αποφύγουμε ερεθισμό του δέρματος. ΔΕΝ πιέζουμε το ξυραφάκι, δεν το πατάμε δυνατά στο δέρμα, οι τρίχες θα απομακρυνθούν και χωρίς την πίεση. Όταν πατάμε δυνατά το ξυράφι το μόνο που θα επιτύχουμε είναι, ένα δυσάρεστο τραύμα. Όταν το ξυράφι είναι καινούργιο, ξεκινάμε από όπου το δέρμα είναι λιγότερο ευαίσθητο (όπως τα πόδια) και στη συνέχεια προχωράμε σε πιο ευαίσθητες περιοχές.

Ενυδατώνουμε το δέρμα των ποδιών μας με ενυδατική κρέμα ή λαδάκι στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα ξυρίσματα για να είναι μαλακά και να μην κρύβονται οι τρίχες μέσα στο δέρμα.

Οι ειδικοί λένε ότι η σόγια σύμφωνα με μελέτες, κάνει τις τρίχες να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό και έχει την ικανότητα να ελαττώνει το ρυθμό ανάπτυξης της τρίχας και να τη συρρικνώνει σε διάμετρο.

Εγκυες γυναίκες

«Οι τρίχες στο πρόσωπο και το σώμα σας ίσως φαίνεται να μεγαλώνουν εκτός ελέγχου τώρα που είστε έγκυος. …  εάν υφίσταται αύξηση των τριχών σας στο πηγούνι, στο άνω χείλος και στα μάγουλα σας δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό και ακόμα καλύτερα είναι κάτι προσωρινό. Η εγκυμοσύνη προκαλεί την ανάπτυξη των μαλλιών, η οποία συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και προκαλείται από την αύξηση ορμονών, γνωστές ως ανδρογόνα. Εκτός από τα μαλλιά, μερικές γυναίκες παρατηρούν ασυνήθιστη αύξηση τριχοφυΐας στο στήθος, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια. Για να απαλλαγείτε από τις τρίχες, μπορείτε με ασφάλεια να χρησιμοποιήσετε κερί και ξυράφι, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αποτριχωτικά, διότι μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα σας και να έχουν αρνητική επίδραση στο αναπτυσσόμενο μωρό. Οι νέες κρέμες που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την ανάπτυξη των τριχών είναι με βάση τη σόγια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιέχουν φυτικές ορμόνες, έτσι αν και δεν υπάρχουν επίσημες αντενδείξεις θα ήταν ορθό να τις αποφύγετε. Όσο για τις τεχνικές μόνιμης αποτρίχωσης, όπως είναι το λέιζερ και η ηλεκτρόλυση, θεωρείται ότι λειτουργούν καλά και είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης αυτές οι θεραπείες είναι μια αποτελεσματική επιλογή, αλλά μπορεί να είναι επώδυνη ή δυσάρεστη και μπορεί να νιώθετε ότι έχετε ήδη αρκετή δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες τρίχες θα εξαφανιστούν μέσα σε έξι μήνες μετά από τη γέννηση του μωρού σας». Πηγή : http://www.paidorama.com/

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχουν τρίχες σε σπίλους (ελιές) να μην τις τραυματίζουμε, να μη ματώνουν και τα άτομα που υποφέρουν από θυλακίτιδες να προσέχουν κατά το ξύρισμα. Όταν το δέρμα είναι ερεθισμένο αποφεύγουμε το ξύρισμα. Εάν πρέπει να ξυριστούμε, χρησιμοποιήσουμε ένα ηλεκτρικό ξυράφι και όχι μια λεπίδα και εφαρμόζουμε μια λοσιόν μετά το ξύρισμα για να μας καταπραΰνει το δέρμα.  Μια ζεστή, υγρή κομπρέσα στην περιοχή αρκετές φορές την ημέρα θα μας ανακουφίσει από τη δυσφορία.

Το ξυραφάκι είναι μια πολύ καλή μέθοδος αποτρίχωσης γιατί είναι εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη και πολύ οικονομική. Το μειονέκτημα της είναι ότι, το αποτέλεσμα της είναι προσωρινό, γιατί διαρκεί 1-3 ημέρες και εάν δεν προσέξουμε υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί θυλακίτιδα (η τρίχα γυρίζει μέσα στην επιδερμίδα και δημιουργείται φλεγμονή).

Θυμάμαι ότι:

Η καλή προετοιμασία του δέρματος, η καλή ποιότητα του ξυραφιού και οι ήπιες κινήσεις θα με προστατέψουν από τον ερεθισμό, την κοκκινίλα, τον κνησμό και από τα μικρά κόκκινα σπυράκια.

Προτιμώ τα ξυραφάκια με πολλές και προστατευτικές λεπίδες.

Χρησιμοποιώ υγρά μαντιλάκια  χωρίς οινόπνευμα για το πρόσωπο. Το οινόπνευμα εξατμίζεται αμέσως μόλις έλθει σε επαφή με το ζεστό δέρμα και προκαλεί τεχνητή ξηρότητα, «τράβηγμα», πιθανώς κοκκινίλα και λέπτυνση της επιδερμίδας (ακόμα και σε λιπαρά δέρματα). Έτσι, επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Όταν θα πάω στον δερματολόγο για εξέταση του δέρματος μου σε όλο το σώμα, πρέπει: να βγάλω όλα τα εσώρουχα μου, χωρίς μακιγιάζ και βαμμένα νύχια, μόνο έτσι ο γιατρός θα κάνει σωστή διάγνωση και θα μου δώσει την ανάλογη θεραπεία.

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός