Δύο ζώνες προστασίας γύρω από το σημείο που εμφανίστηκε κρούσμα Αφρικανική Πανώλη των χοίρων Κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/2/2020 στην Π.Ε. Σερρών υπό την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μετά το κρούσμα Αφρικανικής Πανώλη των Χοίρων σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην περιοχή της Νικόκλειας του Δήμου Βισαλτίας.

Το περιστατικό εντοπίσθηκε μετά από εξέταση ιστών νεκρού χοίρου που εστάλησαν από τον ιδιοκτήτη του ζώου απευθείας στο  τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, όπου επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων η οποία δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Η Υφυπουργός συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργο Στρατάκο, υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιπροσωπεία Καθηγητών, από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, προήδρευσε στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος με αντικείμενο το συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» σύμφωνα με την ΥΑ 260918/2009 (ΦΕΚ Β 75) η οποία, μεταξύ άλλων,

προβλέπει τα ακόλουθα μέτρα:

Θανάτωση και υγειονομική ταφή των χοίρων στη μολυσμένη εκμετάλλευση

Οριοθέτηση Ζώνης Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας τριών (3) χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από ζώνη επιτήρησης ακτίνας  δέκα (10) χιλιομέτρων

Απογραφή και κλινικό έλεγχο των χοίρων στις προαναφερθείσες ζώνες

Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας

Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για την παρουσία της ΑΠΧ σε εμφανή σημεία

Απαγόρευση διακίνησης και μεταφοράς των χοίρων στις Ζώνες Επιτήρησης και Προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Τα ζώα είχαν ήδη θανατωθεί

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι είχαν ήδη ολοκληρωθεί τόσο η προβλεπόμενη θανάτωση των χοίρων όσο και η απογραφή και ο κλινικός έλεγχος των μονάδων στις Ζώνες, γεγονός που καταδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από 24 ώρες από την επιβεβαίωση του κρούσματος.

Η Υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών για την επιτήρηση της απαγόρευσης διακίνησης εντός των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης, για την οποία διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Δημήτριος Μικρός με τη συνδρομή του ΑΤ Νιγρίτας.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι έχει ήδη παραγγελθεί η διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της εισόδου

της νόσου στην εκτροφή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο εκπρόσωπος του 10ου Συντάγματος Πεζικού Λ/γος Ανδρέας Μπεχτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Σωτήρης Μπάτος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών και το Τελωνείο Σερρών, καθώς και εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει λάβει ισχυρά προληπτικά μέτρα αποφυγής εισόδου και περαιτέρω διασποράς της ζωονόσου στη χώρα.

Ειδικότερα, προηγήθηκαν

οι ακόλουθες ενέργειες:

Πρόσληψηκατά παρέκκλιση της συνήθους διαδικασίας (του άρθρου 21 Ν.2190/94) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, 46 κτηνιάτρων στις 20 Περιφερειακές Ενότητες υψηλού κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ, για την αποτροπή της εισόδου της νόσου στη χώρα (ΥΑ 6153/204490/ΦΕΚ Β 29/13-08-2019)

Ρύθμιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της θήρας αγριόχοιρου με απεριόριστη κάρπωση από ειδικά συνεργεία δίωξης στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (ΚΥΑ 3067/297195/ΦΕΚ 4270/22-11-2019)

Συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Eλέγχου Νοσηµάτων (ΥΑ 1983/202059/07.08.2019)

Συγκρότηση Εθνικής Οµάδας Ειδικών για την ΑΠΧ, από πανεπιστημιακούς, ανώτατα και ανώτερα στελέχη του ΥπΑΑΤ, κτηνιάτρους και επιδημιολόγους (ΥΑ 2519/249886/03.10.2019)

Οικειοθελής ένταξητμημάτων των Π.Ε. Σερρών, Ξάνθης, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου (σε απόσταση 20 χλμ κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων), σε καθεστώς Part 1 (αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την ΑΠΧ) για τη λήψη επιπλέον μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και κατά τη μετακίνηση των ζώων (Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2019/1952, 25.11.2019) ως ένα ακόμη επιπλέον μέτρο για τον έλεγχο και την επιτήρηση της ΑΠΧ.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός:

«έχουμε λειτουργήσει προληπτικά, βρισκόμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ζωονόσου, για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του χοιροτροφικού κεφαλαίου και της βιωσιμότητας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων», ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι νόσος των χοίρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».