ΕΝΦΙΑ: Προθεσμία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου – Οι επιλογές πληρωμής

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου μπορούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τη διπλή δόση του ΕΝΦΙΑ με το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και οι 65.000 επιχειρήσεις, να υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, αναμένεται να τονώσει τα έσοδα του Δημοσίου, που από τον περασμένο μήνα έχουν ανοδική πορεία.

Όσοι τώρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διπλή δόση του Οκτωβρίου, είτε το σύνολο της οφειλής, μπορούν να επιλέξουν διάφορους τρόπους, κάποιοι από τους οποίους ανεβάζουν το ποσό καθώς επιβάλλεται πρόσθετος τόκος, ενώ οι άλλες λύσεις είναι άτοκες.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

  • Να πληρώσουν την οφειλή τους σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι διπλή και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 29 Οκτωβρίου. Η τελευταία δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου 2022.
  • Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Ο αριθμός των φορολογουμένων που επιλέγουν την πιστωτική κάρτα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί είναι οι φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση που έχει υπολογίσει η εφορία.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις, χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά  κριτήρια. Οσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ αν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του, το επιτόκιο φθάνει το 6,82% ετησίως.
  • Μπορούν επίσης να εξοφλήσουν τις οφειλές μέσω του Διαδικτύου. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα aade.gr και μέσω αυτής να πληρώσουν είτε το σύνολο της οφειλής είτε τη διπλή δόση του Οκτωβρίου. Μπορούν επίσης να πληρώσουν μέσω του Internet και mobile banking των τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι χρήστες του κάθε δικτύου προσεγγίζουν πλέον τα 4 εκατομμύρια για το καθένα ξεχωριστά. Παράλληλα μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους μέσω του δικτύου των ΑΤΜ των τραπεζών καθώς και του phone banking.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν τα σωστά τετραγωνικά στο έντυπο Ε9 έως τα τέλη Οκτωβρίου. Μετά τις αλλαγές, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα αναρτηθεί το νέο εκκαθαριστικό, είτε αυτό είναι μειωμένο είτε προσαυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Αν από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου ύψους 300 ευρώ και άνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία που να αποδεικνύουν την ορθότητα των νέων στοιχείων. Οι αλλαγές στις δηλώσεις δεν επιφέρουν το πρόστιμο των 100 ευρώ και αυτό θα ισχύει μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

#pgnews

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ