Επέτειος διάσωσης Νιγρίτας – Αγίου Νικήτα

Ανακοινώνεται στους φιλέορτους χριστιανούς ότι το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Νικήτας ο Γότθος και το παρεκκλήσι του, που βρίσκεται στην έξοδο της πόλεώς μας προς Θερμά, πάνω από το Κέντρο Υγείας.

Το συγκεκριμένο Παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε το 1955 σε ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων της πόλεως μας από τους Γερμανούς, την 15η Σεπτεμβρίου 1944, όταν απετράπη, με θαυμαστό τρόπο, η μαζική εκτέλεση όλων των αρρένων κατοίκων της Νιγρίτας.

Η σωτηρία τους αποδόθηκε από τους διασωθέντες στην επέμβαση του Αγίου Νικήτα, ο οποίος γιόρταζε την ημέρα εκείνη. Έτσι καθιερώθηκε η ετήσια τιμή προς αυτόν, αλλά και η ανάμνηση της ανέλπιστης διάσωσης των Νιγριτινών προγόνων μας.

Για φέτος ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία θα τελεστούν στο Ιερό Παρεκκλήσιο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα επακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικήτα από το Παρεκκλήσιο μέχρι και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου την επαύριον, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Καλούμε όλους τους Νιγριτινούς, τους διασωθέντες από το ολοκαύτωμα αλλά και τους απογόνους τους, αλλά και όλους τους Βισαλτινούς να συμμετάσχουν με αισθήματα ευγνωμοσύνης στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες, τιμώντας τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Νικήτα, αλλά και δοξάζοντας τον φιλάνθρωπο Θεό για την θαυμαστή διάσωση τον προγόνων μας αλλά και της πόλεώς μας.

 

Εκ του Ιερού Ναού