Επενδυτική συμφωνία 1,9 δισ. δολαρίων με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής

 

Υπεγράφη χθες η αναθεωρημένη σύμβαση για τα μεταλλείαΧαλκιδικής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρίας Eldorado Gold.

Στην τελετή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, ο ΥΠΕΝ, Κ.Σκρέκας, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, καθώς και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Καναδά.

Από πλευράς Eldorado Gold, παρέστη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, George Burns και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ομίλου, Χ. Μπαλάσκας.

Ανοίγει έτσι πλέον ο δρόμος για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στη ΒΑ Χαλκιδική από την “Ελληνικός Χρυσός”.

Η νέα Επενδυτική Συμφωνία τροποποιεί την από 17ετίας σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνοντάς την μέσα από ένα σύγχρονο νομικό και επενδυτικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το οποίο προβλέπει αυξημένες επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική.

Ταυτόχρονα, η Συμφωνία διασφαλίζει πλέον την απαραίτητη νομική και οικονομική σταθερότητα που προϋποθέτει μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς, με τη θέσπιση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για την πορεία της αδειοδότησης των έργων, όμοιο με αυτό που ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) στην Ελλάδα.

#pressgreece