Εταιρεία στις Σέρρες παρασκευάζει παιδική κρέμα από τραχανά

ΣύνταξηΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Ένα παραδοσιακό φαγητό, ο τραχανάς, που έθρεψε γενεές Ελλήνων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, βρίσκεται πλέον και στο πιάτο των βρεφών, με την υπογραφή μιας οικογενειακής επιχείρησης από τον Μαυρόλοφο Σερρών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2012 από την οικογένεια του Ιορδάνη Κλημάνη, ο οποίος δηλώνει με υπερηφάνεια ότι η συνταγή προέρχεται από την μικρασιάτισα γιαγιά του, η οποία εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά την καταστροφή του 1922. Ο κ. Κλημάνης εγγυάται για το προϊόν του είναι χωρίς συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη, ή άλλα πρόσθετα. Ο τραχανάς λαχανικών είναι μοναδικός διότι περιέχει ατόφια υλικά σε μορφή πολτού, που αναμιγνύονται με το αλεύρι σκληρού σίτου και δίνουν όλες τις βιταμίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς καμία χημική παρέμβαση.

Οι ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν ενημερωθεί για τις ξεχωριστές ιδιότητες αυτού του τροφίμου και οι εξαγωγές της οικογένειας Κλημάνη επεκτείνονται στις περισσότερες χώρες της νοτίου Ευρώπης, ενώ οι ψυχρός βορράς ανακαλύπτει σταδιακά τα πολύτιμα οφέλη του τραχανά.

Όπως λέει ο κ. Κλημάνης μεγάλοι σεφ διεθνώς δημιουργούν πλέον ξεχωριστά πιάτα με κύριο συστατικό τον τραχανά. Εκτός από την γνωστή παρασκευή του στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε πίτες, κεφτέδες ή συνοδευτικά με κάποια θαλασσινά, λαχανικά.. Μάλιστα, στην Γαλλία, μεγάλα εστιατόρια τον σερβίρουν ως πρώτο πιάτο, με την γνωστή μορφή της σούπας. Παρασκευασμένος είτε με Κατσικίσιο είτε με αγελαδινό γάλα είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Για εκείνους που αναζητούν την προέλευση της ονομασίας, μπορούν να διαβάσουν το έργο Δειπνοσοφισταί του Αθηναίου συγγραφέα Ναυκράτη των αρχών του 3ου αιώνα, όπου αναφέρεται ένα είδος κέικ το οποίο ονομάζεται καπυρίδια, γνωστά ως «τράκτα», που χρησιμοποιεί ζύμη ψωμιού, αλλά ψήνεται διαφορετικά.

ΣύνταξηΕυμορφία Δημητρακοπούλου

πηγή:ert

#pgnews

#ΓΕΥΣΗ