Εφάπαξ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών και αναφέρθηκε στην καταβολή των αναδρομικών, την ελάφρυνση στην προκαταβολή των φόρων, το σχέδιο «Γέφυρα», καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αναδρομικά δήλωσε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα ρυθμίσεων, το οποίο δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό, καθώς υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον νέο μηχανισμό στήριξης δανειοληπτών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση».