Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιοκκλησιά

Εορτάστηκε και εφέτος η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Εξωκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιοκκλησιά κατά το διήμερο 22-23 Αυγούστου ε.ε..

Το απόγευμα της Πέμπτης 22/8 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και την Παρασκευή 23/8 το πρωί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς της ενορίας μας.

Τα τελευταία χρόνια μετά την Θεία Λειτουργία ομάδα συμπολιτών μας καθιέρωσε να υποδέχεται και να προσφέρει σε όσους προσέρχονται στον εορτάζοντα Ναό εδέσματα, που ετοιμάζουν πολλές κυρίες, οι οποίες σημειωτέον κάθε χρόνο αυξάνονται. Την εκδήλωση αυτή  πλαισιώνουν ντόπιοι και ξένοι λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού, που τα αποδίδουν με μοναδικό τρόπο συνοδεία ορχήστρας μουσικών με παραδοσιακά μουσικά όργανα, η γνωστή πλέον μουσική παρέα ¨Επιμένουμε παραδοσιακά¨.

Η  ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, από νωρίς το πρωί με την Θεία Λειτουργία και συνεχίστηκε με την παραδοσιακή μουσική εκδήλωση, χάρισε σε όλους ιδιαίτερες στιγμές, βγαλμένες θαρρείς από τα παλιά!

Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε  θερμά :

1) Τους οργανοπαίκτες και  ερμηνευτές:

Παναγιώτη Ζαρίμπα, Μπάμπη Καράπαλη, Μίμη Καταρτζή, Αθανάσιο Κουντουρά, Άρη Κουντουρά, Βασίλειο Μάγειρα, Γιώτη Μαλίτα, Παναγιώτη Ρόκα, Θωμά Σίσκο, και Αναστάσιο Φουρλάκη

2)Τον Δήμο Βισαλτίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

3)Τους επαγγελματίες που προσέφεραν υλικά αγαθά:

Γιώργο Γκορτσιάδη ταβέρνα «Μπατάλι» Σοχός.

Βασίλειο Γκότση, οπωρολαχανικά.

Αφοί Δρουμπλή.

Δημάκη Α.Ε., υδραυλικά είδη-Θέρμανσης-Κλιματισμού.

Γιάννη Καλάη χωματουργικές εργασίες.

Γρηγόριο Κουτούπα, εμπορία ποτών.

Βασίλειο Παπά, ιχθυοπωλείο.

Γεώργιο Παπαιωάννου, mega store –Σέρρες.

Παναγιώτη Φτιάκα, χρώματα υδραυλικά

Αφοί Σταματόπουλου, πιτσαρία.

Αθανάσιο Χατζητόλιο, Ζαχαροπλαστείο.

4)Τις κυρίες που παρασκεύασαν τα θαυμάσια εδέσματα

5)Τους απλούς πολίτες που συνεισέφεραν οικονομικά για την αντιμετώπιση των εξόδων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους φίλους μας από το Σοχό, που κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι και συμβάλουν τόσο οικονομικά όσο και με τη διάθεση εδεσμάτων στην άρτια διοργάνωση της πανήγυρης .

6)Την Ελλανόδικο επιτροπή πανηγύρεως Αγίου Αθανασίου για την διάθεση των τραπεζιών

7)Τον Τ.Ο.Ε.Β Νιγρίτας για την διάθεση του γκρέιντερ.

8)Τους εθελοντές που για είκοσι ημέρες έδωσαν την ψυχή τους ώστε να εξωραϊστεί ο χώρος και να υποδεχθεί τους πανηγυριστές.

Με την ευκαιρία της φετινής Πανηγύρεως θέλουμε να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Ιερού Εξωκκλησίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλιοκκλησιάς, για να μαθαίνουν οι νεότεροι αλλά και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

Ιστορικό του  Ιερού  Εξωκκλησίου της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην ¨Παλιοκκλησιά¨

Στο Ιερό Εξωκκλήσιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ¨Παλιοκκλησιά¨ η παράδοση θέλει να υπήρχε παλαιά Εκκλησία. Οι φιλίστορες και ιστοριοδίφες του τόπου μας λένε πως στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχαν, άγνωστοι σήμερα, αρχαίοι οικισμοί που ξεκινούν από τα Ελληνιστικά χρόνια και φτάνουν μέχρι τα πρώτα βυζαντινά.

Στις 30-5-1957, σύμφωνα με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του σημερινού Παρεκκλησίου. Στις 14-6-1959 σύμφωνα με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης .

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελούσαν οι: Πρωθιερέας Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, Χρήστος Κοκκίνης, Δημήτριος Γκοτσιοβός, Δημήτριος Κυρίδης και Αθανάσιος Νικολάου.

Παραθέτουμε παρακάτω  μαρτυρίες  ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα την εποχή εκείνη.

Πατήρ Παύλος Κοσατζής.

«Τοποθετήθηκα  στο ναό του Αγίου Γεωργίου το 1964 και ως εκ τούτου δεν έχω ιδία αντίληψη για όσα έγιναν κατά την ανοικοδόμηση του Ιερού Παρεκκλησίου της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιοκκλησιά. Απ’ ότι μου έλεγε όμως ο πατήρ Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, ο Βασίλειος Μπλάγκος βρήκε στα χαλάσματα μια μεγάλη πέτρα σκαλιστή από πωρόλιθο. Θεώρησε ότι αυτά τα χαλάσματα ήταν κάποιας παλαιάς Εκκλησίας και έτσι αποφάσισαν να ανεγείρουν Ναύδριο στον χώρο εκείνο. Κατά την Θεία Λειτουργία στη μεγάλη είσοδο μνημονεύαμε το όνομα του Βασιλείου ως κτήτορος  μέχρις ότου  ήμουν προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας».

Αλέξανδρος Γκαδρής

«Πρωτεργάτες στην ανέγερση της εκκλησίας της Παλιοκκλησιάς ήταν οι Βασίλειος Μπλάγκος, Δημήτριος Δημητριάδης , Αντώνιος Μέρτσιος και Θεοχάρης Κατσιαούνης.

Ο χώρος όπου θα κτιζόταν η εκκλησία είχε χαλάσματα και ήταν γεμάτος  παλιούρια. Όταν σκάβαμε βγάζαμε τεράστιες πλάκες. Ήταν τόσο μεγάλες που 4 άλογα τραβούσαν ταυτοχρόνως για να βγουν. Πολλοί συγχωριανοί βοήθησαν στις διάφορες εργασίες. Αυτοί ήταν: Αλέκος Γκαδρής, Πέτρος Γκαΐλας, Γεώργιος Καλογιάννης, Βασίλειος Κατρίλακας, Γεώργιος Κατρίλακας, Χρήστος Κουτούλας, Δημήτριος Μπουγιώτας, Νικόλαος Μπράγκατζης, Γεώργιος Παπατσιακμάκης, Βασίλειος Σκέμπερης, Γρηγόριος Σμάγαδος, Σταμάτης Σταματιάδης, Σαραγιώτης Τζαρτζάς, Ιωάννης Φυτοκλής, Σωτήρης  Χατζηστρούντσιος και άλλοι που αυτή την ώρα ενδεχομένως να με διαφεύγουν.

Η πρώτη γιορτή έγινε με ζουρνάδες. Το 1960 όταν σπάρθηκαν τα κυπαρίσσια ο Βασίλειος Μπλάγκος , ογδονταεξάχρονος  τότε, έπαιρνε εμένα και το Βασίλη Σκέμπερη για να ποτίσουμε τα κυπαρίσσια. Το νερό το κουβαλούσαμε από τις στέρνες που ήταν κάτω από το υδραγωγείο του Πρόγιου».

Κυρίδης Απόστολος

«Αυτοί που πρωτοστάτησαν στην ανέγερση της Εκκλησίας της Παλιοκκλησιάς ήταν οι Βασίλειος Μπλάγκος, Δημήτριος Δημητριάδης , Αντώνιος Μέρτσιος και  Θεοχάρης Κατσιαούνης. Η έκταση στην οποία ανεγέρθηκε η Εκκλησία μαζί με τον τότε περιβάλλοντα χώρο ένα μέρος ήταν  του δημοσίου και το άλλο ιδιοκτησίας των Θεοχάρη Τσιγκρίτη και Ευάγγελου Θεοδωρούδα. Ο Βασίλειος Μπλάγκος αντάλλαξε  αυτό της ιδιοκτησίας του Θεοχάρη Τσιγκρίτη δίδοντας στον ιδιοκτήτη δικό του χωράφι στο τσιφλίκι και στη συνέχεια το παραχώρησε στην εκκλησία».

Τα τελευταία 30 χρόνια ο εορτασμός ανά περίοδο  γίνεται  όπως φαίνεται παρακάτω.

Περίοδος 1990-1997

Την παραμονή τελούνταν ο καθιερωμένος Εσπερινός της εορτής της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ενώ το πρωί τελούνταν η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντων των Ιερέων της ενορίας μας π.Μιλτιάδου Ιλαρίδη και π.Παύλου Κοσατζή. Οι Δημήτριος Δάπης, Βασίλειος  Πρόγιος και Αστέριος Γ. Χατζηθωμάς μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής  πρόσφεραν στους πανηγυριστές ούζο με διάφορα εδέσματα.

Περίοδος 2000-2007

Ομάδα συμπολιτών μας αποτελούμενη από τους: Διογένη Παπλιάκα, Γεώργιο Μαυρομάτη, Γεώργιο Αμπίο, Γιώργο Μπουγιώτα, Στέργιο Κουτζμπή, Κώστα Σ. Σταματιάδη, Ευάγγελο Κουλτσιάκη, Θωμά Ι. Παντούδη και Γιάννη Γ. Μπαλτήρα, διοργάνωνε πανήγυρη, με την ευλογία του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης, στα πρότυπα των πανηγυριών Αγίου Αθανασίου και Αγίου Θωμά. Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό επακολουθούσε παραδοσιακό γλέντι και ανήμερα λαμπρές ιπποδρομίες. Οι ιπποδρομίες μάλιστα που γίνονταν στην Παλιοκκλησιά είχαν μεγάλη φήμη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αφού συμμετείχαν γνωστοί αναβάτες με διακεκριμένα άλογα. Η επιτροπή πανηγύρεως διέθετε στους νικητές των ιπποδρομιών αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Κατά την περίοδο αυτή έγιναν σημαντικά έργα στην Εκκλησία και στον περιβάλλοντα χώρο με δωρεές, σε χρήματα, σε υλικά και σε προσωπική εργασία, πολλών συμπολιτών μας. Αγιογραφήθηκε ένα μέρος του Ναού. Ολοκληρώθηκε η περίφραξη. Κατασκευάσθηκε υπόστεγο, που χρησιμοποιούνταν αλλά και χρησιμοποιείται για τις εκδηλώσεις, με δωρεά του Γεωργίου Μπουγιώτα καί άλλων.  Σπάρθηκαν τα πλατάνια με δωρεά των δέντρων από το δασαρχείο Ξάνθης, του οποίου διευθυντής ήταν ο Θωμάς Βουζαράς.

Περίοδος 2007-2013.

Στα χρόνια  αυτά τελούνταν μόνο οι λειτουργικές ακολουθίες, δηλαδή το απόγευμα της παραμονής ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το ανήμερα το πρωί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος των ακολουθιών η Εκκλησιαστική Επιτροπή κερνούσε διάφορα κεράσματα τους παρευρισκόμενους.

Περίοδος  2013 – 2019.

Από το 2013 μετά την Θεία Λειτουργία ομάδα συμπολιτών μας αποτελούμενη από τους Δημήτριο Δάπη, Γεώργιο Δημάκη, Γεώργιο Δράκο, Γιάννη Ζαπρούδη, Αιμίλιο Καλάη, Γιούλη Καραγιάννη, Χάρη Καράπαλη, Λεωνίδα Καστανά, Διονύση Κουρβούλη, Στέργιο Μαλιαμάνη και άλλων, καθιέρωσε να υποδέχεται και να προσφέρει σε όσους προσέρχονται εδέσματα, τα οποία ετοιμάζουν πολλές κυρίες και καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Την εκδήλωση αυτή  πλαισιώνουν ντόπιοι και ξένοι λάτρεις του παραδοσιακού τραγουδιού, που τα αποδίδουν με μοναδικό τρόπο συνοδεία ορχήστρας μουσικών με παραδοσιακά  όργανα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση αυτή έχει η το μουσικό σύνολο ¨Επιμένουμε παραδοσιακά¨, με τους τραγουδιστές και τους οργανοπαίκτες που συμμετέχουν σε αυτό το μουσικό σχήμα.

Ευχαριστούμε βαθυκάρδια όλους όσους κατά καιρούς, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, συνετέλεσαν στην ανέγερση και συντήρηση του Παρεκκλησίου μας αλλά στις εορταστικές εκδηλώσεις κατά την ημέρα της Πανηγύρεως και ευχόμαστε σε όλους την χάρη και την ευλογία του Θεού ταις πρεσβείαις της Κυρίας Θεοτόκου.