Η Αρχαία Εύρωπος αναδυκνύεται από την Π.Ε Κιλκίς

Σε απόσταση 45 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 18 χλμ από την Πέλλα βρίσκεται η σημαντική κατά την αρχαιότητα (6ος/5ος αι. π.Χ. έως 6ος αι. μ.Χ.) πόλη της Ευρωπού, στην καρδιά της αρχαίας Βοττιαίας, στην εύφορη λεκάνη του Αξιού ποταμού.

Το όνομά της παραπέμπει στην όμορφη κόρη με τα μεγάλα μάτια από την Φοινίκη, που στην πλάτη του ερωτευμένου Δία-ταύρου έφτασε στην Κρήτη και έδωσε το όνομά της στην ήπειρο Ευρώπη.

Ο επισκέπτης μπορεί να αρχίσει την περιήγησή του από την προϊστορική τούμπα (περ. 5η χιλιετία π.Χ. κ.ε.) στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης της Ευρωπού. Στη συνέχεια μπορεί να οδεύσει περί τα 800 μ., πεζή ή με όχημα, προς τα νότια, όπου σε λόφο-τράπεζα αναπτύσσεται ο άλλοτε τειχισμένος αρχαίος οικισμός, τον οποίο δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Θράκας βασιλέας Σιτάλκης κατά τον ύστερο 5ο αι. π.Χ. Ακριβώς στα νότια του αρχαίου οικιστικού κέντρου, τον επισκέπτη αναμένει ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, έκτασης 11,5 στρεμμάτων. Σε αυτόν, από τον Νοέμβριο 2019, λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης για το μη ειδικό κοινό με δύο θεματικές ενότητες οπτικού υλικού, μία με πληροφορίες για την διαχρονική εξέλιξη της ‘ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΣ’, και μία άλλη αφιερωμένη στο σπουδαίο τέκνο της, τον Σέλευκο Α’ Νικάτορα, ιδρυτή της δυναστείας των Σελευκιδών και σημαντικότερο -κατά τον ιστορικό Αρριανό- εκ των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο επισκέπτης στη συνέχεια μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της νεκρόπολης των ρωμαϊκών και των παλαιοχριστιακών χρόνων (σε πρώτο πλάνο στη φωτο, από το αρχείο της ΕΦΑ Κιλκίς).

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ