«Η κριτική είναι πιο εύκολη από την πρακτική» Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας; Μήπως ήρθε η ώρα να πράξουμε

Του Αλέξανδρου Χρ. Τζιάγκαλου, επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης

«Δήμος Βισαλτίας – πρΟΤΑγωνιστής»

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ένα δημοσίευμα στο σερραϊκό τύπο σύμφωνα με το οποίο επίκειντο το κλείσιμο  κάποιων υπηρεσιών στη Νιγρίτα και η μεταφορά τους στις Σέρρες. Ειδικότερα, έκανε λόγο για το Υποθηκοφυλακείο και Ειρηνοδικείο Νιγρίτας, το Γραφείο Κτηματογράφησης και το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Το εν λόγω δημοσίευμα δεν είχε καμία βάση τη δεδομένη χρονική στιγμή για το Υποθηκοφυλακείο και Ειρηνοδικείο Νιγρίτας (στο παρελθόν όντως είχε τεθεί το θέμα) και το Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Είχε βάση μόνο για το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Με αφορμή, όμως, το παραπάνω δημοσίευμα ξεκίνησε ένας διάλογος σχετικά με την αντίδρασή μας ως κοινωνία στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας. Προφανώς και η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι άμεση και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός.

Το θέμα όμως είναι πώς μπορούμε να αποτρέψουμε μία ιδιωτική επιχείρηση, όπως είναι η Εθνική ή από το να κλείσει το υποκατάστημα της.

Η μόνη λύση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές και τις προϋποθέσεις, ώστε να μην επιθυμούν να φύγουν από την περιοχή μας. Κάποτε πέρα από τις διαμαρτυρίες και τη στείρα κριτική, θα πρέπει να μας απασχολήσει πώς μπορούμε να δράσουμε ΘΕΤΙΚΑ – ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ για τον τόπο μας.

Δεν είναι δυνατόν μόνο να διαμαρτυρόμαστε, να ασκούμε άκοπα κριτική για τα τεκταινόμενα και να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για τα δεινά που συμβαίνουν γύρω μας. Αλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια του γεωθερμικού μας πεδίου; Ποιος φταίει για την κατάντια του ξενοδοχείου μας; Ποιος φταίει για το ότι ο Δήμος μας είναι αποκομμένος από τους μεγάλους οδικούς άξονες; Ποιος φταίει για το ότι εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες δεν έχουμε αποφασίσει τί θα κάνουμε με το κλείσιμο ή όχι της Αθ. Αργυρού; Ποιος φταίει που τα χωριά μας δεν έχουν νερό για να πιουν; Ποιος φταίει που οι αγρότες μας δεν έχουν αγροτική οδοποιία; Ποιος φταίει που για χρόνια δεν έχουμε παιδικές χαρές;

Φταίει μόνο το αθηνοκεντρικό κράτος; Φταίει μόνο η πρωτεύουσα του νομού, που αδιαφορεί για τους δορυφόρους της; Προφανώς, και υπάρχουν παντού ευθύνες. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς ως κοινωνία. Και δυστυχώς, η ευθύνη βαρύνει και την δική μας τοπική κοινωνία. Βαρύνει τις Αρχές που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου μας, αλλά βαρύνει και τον καθένα ατομικά. Αδικούμε τους εαυτούς μας όταν ψάχνουμε να βρούμε «κακούς» για να ρίξουμε το ανάθεμα. Αν είχαμε λύσει όλα τα παραπάνω το πιθανότερο είναι ότι όχι μόνο καμιά υπηρεσία δεν θα έφευγε, αλλά θα έρχονταν και άλλες.

Ένας αμερικανός πρόεδρος (Τόμας Τζέφερσον) έλεγε: «Θέλεις να ξέρεις ποιος είσαι; Μη ρωτάς. Πράξε. Η πράξη θα σε περιγράψει και θα σε προσδιορίσει».

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα ως κοινωνία να κάνουμε την αυτοκριτική μας; Μήπως ήρθε η ώρα να πράξουμε;  Ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, μπορούμε να αλλάξουμε. Όλοι μαζί, ενωμένοι, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και να πράξουμε όσα δεν πράξαμε τα τελευταία χρόνια. Να γίνει η τοπική κοινωνία μας πρΟΤΑγωνιστής και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων.