ΘΕΟΛΟΓΟΣ: «ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»

«Να σεβόμεθα τα όρια μεταξύ πίστεως και επιστήμης, όπως μας εδίδαξε ο Αγιος  Λουκάς ο ιατρός» τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο ιερό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό Άγιο Λουκά τον ιατρό και στον Άγιο Ιωάννη τον Σερραίο.
Ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στον όμορφο προαύλειο χώρο του παρεκκλησίου που βρίσκεται επί της Βενιζέλου και αποτελεί όαση στην καρδιά της τσιμεντούπολης, παρουσία πλήθους πιστών που προσήλθαν για  να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Λουκά και να προσκυνήσουν  το ιερό λέιψανό του, που φυλάσσεται εκεί από το 2012.

Ο Σεβασμιώτατος  στο κήρυγμά του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά αυτά τα δύο μεγέθη, της πίστεως και της επιστήμης,  συνταιριάστηκαν κατά τρόπο θαυμαστόν. Γιατί οι αληθινοί επιστήμονες ξέρουν τα όριά τους.
Ο άγιος Λουκάς,  επίσκοπος ιατρός και εξαιρετικός επιστήμων,  μας διδάσκει ακριβώς αυτά τα όρια που υπάρχουν σ αυτές τις δύο περιοχές της ανθρώπινης ζωής.
Η πίστη αφορά στον έσω άνθρωπο  και όπως το ανθρώπινο σώμα για να είναι καλά  έχει ανάγκη από τα φώτα της επιστήμης έτσι και η ψυχή έχει ανάγκη από τα φώτα της πίστεως.
Εδόθη όμως η ευκαιρία σε μερικούς να υπερβούν τις κόκκινες γραμμές και να θελήσουν να αναμείξουν πράγματα που δεν αναμειγνύονται.  Και μάλιστα θέλησαν με τα όπλα της επιστήμης να εισχωρήσουν εις τον χώρο της πίστεως, που είναι ο χώρος της ανθρώπινης ψυχής,  που είναι ο χώρος όπου συναντάται η ψυχή με τον δημιουργό της.

Ας κρατήσουμε λοιπόν από τον Άγιο Λουκά, που τόσο αγαπούμε όλοι, αυτό το μεγάλο μήνυμα, ότι πρέπει να σεβόμεθα τα όρια που υπάρχουν στην ανθρώπινη  ζωή. Ας μην αναμειγνύουμε και μάλιστα με ασεβή τρόπο αυτά που δεν πρέπει. Τα της ψυχής μας να τα αναθέτουμε εις τον Θεόν και να την τρέφουμε με την χάρη Του και τα της ζωής μας, ας τα εμπιστευόμεθα εις την επιστήμη που και αυτή φωτίζεται από τον Θεόν».
Χθες, 11 Ιουνίου 2020, ανήμερα της μνήμης του θαυματουργού αγίου Λουκά πραγματοποιήθηκε υπαίθρια πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πολύ όμορφο προαύλειο χώρο του παρεκκλησίου, στα πλατάνια, τις ελιές και τα πολλά λουλούδια,  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεολόγου και παρουσία πολλών πιστών, που απόλαυσαν μια διαφορετική λειτουργική εμπειρία στην φύση.
Ο Σεβασμιώτατος μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον επίκαιρο λόγο του,  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον βίο του Αγίου Λουκά ο οποίος όπως τόνισε είναι ένας σύγχρονος Άγιος που γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1877 και κοιμήθηκε το 1961 στην Συμφερούπολη της Κριμαίας. Ο βίος του ήταν περιπετειώδης, αφού έζησε στα πολύ δύσκολα χρόνια της αθεΐας και των διωγμών στην Ρωσία. Σήκωσε, όπως είπε, πολλούς σταυρούς. Τον σταυρό της χηρείας και κατόπιν των διώξεων, των φυλακίσεων, της εξορίας και στο τέλος τον σταυρό της τυφλώσεως. Ο ίδιος έγραψε σε ένα βιβλίο του, αυτό που αντιπροσώπευε όλη του την ζωή: «αγάπησα το μαρτύριο».

Στη συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε στον λαό του Θεού τρία μηνύματα.
Πρώτον ότι η αγιότητα  δεν περιορίζεται σε μια εποχή και οι άγιοι με την παρουσία τους αποστομώνουν όσους έχουν χάσει την πίστη τους. Δεύτερον ότι  όλοι οι άγιοι ακολούθησαν τον δρόμο του σταυρού όπως και ο Άγιος Λουκάς και τρίτον να μην υπάρξει εφησυχασμός τις ημέρες που διανύουμε γιατί όπως είπε «η ανομία στις ημέρες μας ενεργείται και ο διάβολος  ουδέποτε ξεκουράζεται και δυστυχώς έχει βρει προθύμους υπηρέτες που προωθούν τα σκοτεινά του σχέδια.  Ο Χριστός είπε «γρηγορείτε και προσεύχεστε ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν».
Και πρόσθεσε: «να είμαστε προετοιμασμένοι και εν εγρηγόρσει και να μην εφησυχάζουμε. Περάσαμε πολλά αυτόν τον καιρό, είδαμε και ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Αλλά δεν χάνουμε το θάρρος μας. Συγχωρούμε όσους εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στην Εκκλησία και πάμε μπροστά προσευχόμενοι για όλους, ακόμη και για αυτούς που επίκραναν τον λαό του Θεού, που τον άφησαν έξω από τις εκκλησίες αλειτούργητο. Φυσικά ο κίνδυνος του κοροναιού είναι ορατός αλλά η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια και το μέτρο. Ελέχθησαν πράγματα που προσβάλουν τον πυρήνα της πίστεώς μας, όπως είναι η Θεία Κοινωνία.

Προσέχουμε βέβαια την υγεία  γιατί  είναι αγαθό του Θεού και πρέπει να το διαφυλάττουμε αλλά δεν πρέπει να δίνουμε αφορμή στους εναντίους να πολεμούν την Εκκλησία. Ο Θεός μας σκέπασε όλον αυτόν τον καιρό  και μας κράτησε από το χέρι για να μην παραλύσουμε και γονατίσουμε πνευματικά.   Γι  αυτό και Τον  δοξάζουμε», είπε στο τέλος.
Οι εορταστικές ακολουθίες τελείωσαν αργά χθες το απόγευμα με την τέλεση του Εσπερινού, της παρακλήσεως και των χαιρετισμών στον Άγιο Λουκά, καθώς και της λιτανείας που πραγματοποιήθηκε πέριξ του ιερού Παρεκκλησίου.
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΤΖΗ-ΛΕΚΚΟΥ