«Θερίζει» ο Ιός του Δυτικού Νείλου στο Ν. Σερρών

 

 

Άλλος ένας θάνατος από ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε την Δευτέρα (7/9) στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Πρόκειται για έναν άντρα 62 ετών από τις Σέρρες

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία φέρει ημερομηνία 3/9, αλλά δημοσιεύθηκε σήμερα 6/9 στην Π.Ε. Σερρών καταγράφονται  37 κρούσματα του ιου του Δυτικού Νείλου φέτος (40 στην υπόλοιπη χώρα, συνολικά 77)  από τα οποία τα 29 είναι ασθενείς ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και τα 8 ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Στην προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ, (27/8) τα κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών ήταν 26, δηλαδή σε μια εβδομάδα διαγνώστηκαν 11 νέα κρούσματα.

 

Η κατανομή των

κρουσμάτων στους Δήμους της Π.Ε.

Σερρών είναι:

 

Στην έκθεση της 3/9 του ΕΟΔΥ αναφέρεται:

Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 03/09/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί, δηλωθεί και διερευνηθεί εβδομήντα επτά (77) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εξήντα τρία (63) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δέκα τέσσερα (14) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Έχουν καταγραφεί εννέα (9) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 66 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη).(σ.σ. προφανώς δεν περιλαμβάνεται ο σημερινός θάνατος στις Σέρρες)

 

ΕΟΔΥ:

αναμένονται περαιτέρω κρούσματα – όσο υπάρχουν τα κουνούπια

 

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2020, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.

 

Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Την περίοδο 2020, μέχρι τις 03/09/2020, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας, Καρδίτσας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής.

 

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2020, έως τις 27/08/2020 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και σε Ιταλία, Ισπανία και Ρουμανία (πηγή: ECDC, Weekly updates: 2020 West Nile virus transmission season).