Θεσσαλονίκη: Νεκροί παραμένουν άταφοι έως και 20 ημέρες λόγω αύξησης των θανάτων

Αντιμέτωπη με μια μακάβρια κατάσταση έρχονται συγγενείς θανόντων στη Θεσσαλονίκη, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτούνται έως και 20 ημέρες προκειμένου να γίνει ο ενταφιασμός της σορού του συγγενικού τους προσώπου.

Ο λόγος; Η αύξηση των θανάτων την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο να χρειάζονται περισσότερες θέσεις ταφής στα κοιμητήρια.

«Έχουμε περιπτώσεις που υπάρχει αναμονή για τον ενταφιασμό που φτάνει τις 20 ημέρες», αναφέρει στο Thestival ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης του Οίκου Τελετών “Φάνης Μπαμπούλας & Υιός”, που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούλα, το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτό το κομμάτι», επισημαίνει.

Τονίζει δε πως η κατάσταση αυτή έχει ως επακόλουθο την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας αφού η σορός θα πρέπει να σε ψυκτικό θάλαμο, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 35 ευρώ την ημέρα.

Η αναμονή για τον ενταφιασμό είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και στις κηδείες. Όπως περιγράφει στο Thestival o κ. Μπαμπούλας, οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία έχουν φέρει νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στην τελετή της κηδείας.

Παράλληλα αναφέρεται σε κάποιες καινοτομίες του κλάδου, όπως για παράδειγμα το… «ασφαλιστικό πρόγραμμα» κηδείας αλλά και την ανάλυση DNA του αποθανόντος.

Κηδείες σε κλειστό κύκλο

«Υπάρχει μία αλλαγή από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα. Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες συνθήκες», αναφέρει ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης οίκων τελετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μία μεγάλη αλλαγή αφορά στην προσέλευση. Πλέον ο κόσμος που θα βρεθεί στην τελετή έχει μειωθεί αισθητά, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται να έρθουν σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστό χώρο.

«Οι κηδείες είχαν κατά μέσο όρο 100 με 110 άτομα και πλέον έχουν 25 με 40», δηλώνει ο Βασίλης Μπαμπούλας.

Ωστόσο, οι κηδείες σε κλειστό κύκλο φαίνεται να αποτελεί και επιλογή της οικογένειας. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαμπούλας, οι συγγενείς τα τελευταία δύο χρόνια επιλέγουν πιο απλές τελετές. Αποδίδει αυτή την επιλογή στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

«Πολλοί δεν κάνουν ούτε την καθιερωμένη δεξίωση μετά την κηδεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπαμπούλας λέγοντας παράλληλα πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το αίτημα να μην ανακοινώνονται οι κηδείες.

«Θέλουν να γίνονται όλα σε στενό κύκλο διότι ανησυχούν», αναφέρει, εκτιμώντας ωστόσο πως πίσω από αυτή την επιλογή ίσως συντρέχουν και οικονομικοί λόγοι.:

πηγή: thestival.gr

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ