ΘΛΙΨΗ και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Μέρος 4ο

Αντιμετώπιση – θεραπεία κατάθλιψης

 

Α. Αποδοχή της αδυναμίαςΌταν βρισκόμαστε σε κατάθλιψη η  γνώση από μόνη της δεν μπορεί να μας ελευθερώσει. Ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε, γι αυτό δεχόμαστε και αποδεχόμαστε την αδυναμία μας.

Β. Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική. Ο θεραπευτής  πρέπει να είναι υποστηρικτικός και να ενισχύει τα δυνατά σημεία του ατόμου που θα ζητήσει τη βοήθεια του, με τέτοιο τρόπο, που να του επιτρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και να αρχίσει να αντιμετωπίζει το μέλλον του ως λιγότερο σκοτεινό.

Γ. Φαρμακευτική αγωγή.

Δ. Ηλεκτροσόκ

 «Αν με τα φάρμακα, λέει ο καθηγητής της ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Αμπερντίν  Ίαν Ράιντ, το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη νιώσουν καλύτερα, με το ηλεκτροσόκ τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικότερα. Με τα φάρμακα το ποσοστό που καλυτερεύει, ανέρχεται στο 40%  και με το ηλεκτροσόκ ξεπερνάει το 75%», πηγή: http://www.iatropedia.gr/articles/read/1416

Ε. Βότανα

Υπάρχουν πολλά βότανα που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία στον οργανισμό. Οι ειδικοί λένε να κάνουμε συνδυασμό βοτάνων έτσι ώστε και να μην τα βαριόμαστε αλλά και ο οργανισμός να μη συνηθίζει την επίδραση ενός μόνο βοτάνου.

«Τα βότανα και τα φυτά που επηρεάζουν την πνευματική και τη ψυχολογική ανθρώπινη σφαίρα και η χρήση τους μας αλλάζει τη διάθεση, τονώνεται η μνήμη και ευνοείτε η πνευματική συγκέντρωση, είναι:

Αγγελική, βαλεριάνα, πασιφλόρα

Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο

Βασιλικός ,γιασεμί, γλυκόριζα, δεντρολίβανο

Τζινσενγκ (Κινεζική ρίζα)

Πράσινο τσάι, κρόκος Κοζάνης

Τίλιο(Φλαμούρι), φασκόμηλο, μελισσόχορτο

Θυμάρι, λεβάντα, λυκίσκος

Πεύκο (λουτρά και αιθέριο έλαιο για μασάζ)

Περγαμόντο και Πατσουλί (αρωματοθεραπεία)» πηγή: http://botanologio.com/herbs-against-depression/

Ζ. Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική  είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας ψυχικής ή σωματικής νόσου, θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Στόχος είναι να ενδυναμώσει ο ίδιος ο οργανισμός κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις

(είτε βρίσκονται σε λήθαργο, είτε έχουν εξασθενίσει). Με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός από μόνος του αποκαθιστά την διαταραγμένη του υγεία και θεραπεύεται.
Η Ομοιοπαθητική, βλέπει τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ενιαίο σύνολο σώματος, συναισθήματος και διανόησης.

«Η θεραπευτική μας δράση για να είναι ορθή και ριζική θα πρέπει να βασίζεται στη γνώση των διαφόρων επιπέδων του ανθρώπινου όντος. Στο ανατομικό επίπεδο δρας με μηχανικά ανατομικά μέσα. Ένα κάταγμα π.χ. θα το θεραπεύσεις με μηχανική ανάταξη και γυψονάρθηκα. Στο βιοχημικό επίπεδο δράς με βιοχημικά φάρμακα. Εχεις  π.χ. έλλειψη ινσουλίνης ή ορμόνης του θυροειδούς ή βιταμινών τότε δίνεις ινσουλίνη, θυροξίνη και βιταμίνες. Στο ενεργειακό επίπεδο θα πρέπει να δώσεις ενεργειακά φάρμακα. Δεν μπορείς να δώσεις χημικά κατασταλτικά φάρμακα για τον εγκέφαλο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσουν καλά οι ψυχικές λειτουργίες», πηγήhttp://www.homeomed.gr/index.php/gr/2011-10-17-00-27-24

«Η Ομοιοπαθητική και γενικά όλες οι ολιστικές θεραπείες αντιλαμβάνονται ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αντικατοπτρίζουν την άμυνα του οργανισμού, που προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε ότι αρνητικό επηρεάζει την ενέργεια και τον ψυχισμό του (π.χ. στεναχώρια).

Έτσι, κάποιος που στενοχωριέται επειδή έχασε τη δουλειά του ή δεν έχει λεφτά να ζήσει την οικογένεια του, θα έχει ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση ενέργειας (σοκ για τον οργανισμό). Δεν θα έχει την δύναμη να αντιδράσει και θα αρρωστήσει.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού με φυσικό τρόπο και ανάκτηση της ενέργειας με στόχο την αυτοθεραπεία. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες, χωρίς παρενέργειες και με μικρό οικονομικό κόστος, οι οποίες όμως, έχουν δράση σε συγκεκριμένο ασθενή που έχει κατάθλιψη. Η ομοιοπαθητική θεραπεία τις περισσότερες φορές είναι άμεση, σε αντίθεση με την συμβατική θεραπεία που θέλει 3 – 4 εβδομάδες για να αρχίσει να βελτιώνει την κατάθλιψη. Ο ασθενής βλέπει αμέσως βελτίωση και στον ύπνο και στη διάθεση του.

Συνδυάζει θεραπεία για το νου και το σώμα έχοντας χαρακτήρα ολιστικό, αφού γνωρίζει ότι αυτά τα δυο είναι αλληλοεπηρεαζόμενα και αλληλοεξαρτώμενα.

Η  Ομοιοπαθητική είναι μια πιο υγιής αντιμετώπιση της κατάθλιψης, με φάρμακα φυσικά, χωρίς παρενέργειες». Πηγή: http://www.homeoathens.com/

Μέσα από την επαγγελματική και προσωπική μου εμπειρία σχετικά με το θέμα ομοιοπαθητική, ολιστική ιατρική και θρησκεία κατέληξα στα εξής συμπεράσματα.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός – ξεχωριστός όπως τα αποτυπώματα των δακτύλων του.

Ο κάθε άνθρωπος κληρονομεί από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες κάποια χαρακτηριστικά, αυτά που φαίνονται είναι τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά (μάτια, μύτη, μαλλιά, κ.α.) αυτά που δεν φαίνονται υπάρχουν μέσα στα κύτταρα του οργανισμού μας και θα βγουν όταν : έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα έκτακτο δυσάρεστο γεγονός, π.χ. θάνατος, σκεπτόμαστε (νους – πνεύμα)αρνητικά για τους άλλους, π.χ. πως θα βλάψω τον αδελφό, τον γείτονα, πως θα εκδικηθώ αυτόν που με έβλαψε; ή αυτόν που «γνωρίζω» ότι θα με βλάψει; κ.λ.π., αρνητικά για την ίδια τη ζωή, π.χ. θέλουμε (ψυχή) να κάνουμε αυτό ή εκείνο και δεν μας έρχονται όπως τα θέλουμε, γιατί βρέχει σήμερα και όχι αύριο; γιατί αυτό και όχι εκείνο; ζούμε συνεχώς με ένα γιατί, αυξάνονται οι ανάγκες μας (θέλω – θέλω – θέλω…) και καταπιέζουμε τον εαυτό μας χωρίς να το καταλάβουμε. Με έβλαψε κάποιος και νιώθω( η ψυχή) οργή, θυμό, μίσος, κ.λ.π. για αυτό το άτομο, αμέσως θα ενεργοποιηθεί το πνεύμα & θα αρχίσει να σκέπτεται αρνητικά γι αυτό το άτομο.

Το σώμα αντιδρά με αρρώστια όταν το πνεύμα και η ψυχή λειτουργεί αρνητικά (αρρωστημένα) και επειδή «ουδείς αναμάρτητος» είμαστε ΟΛΟΙ φαινομενικά υγιείς!!!

Η ομοιοπαθητική θεραπεύει τον άρρωστο – το άτομο και όχι την αρρώστια!!!  Στον μελαγχολικό τύπο του Ιπποκράτη αντιστοιχεί ο αδύναμος τύπος, δηλαδή, το άτομο που είναι δειλό, κλεισμένο στον εαυτό του, το αναποφάσιστο, επικρατούν μέσα του κακά συναισθήματα, νιώθει ότι κάτι κακό θα του συμβεί και συχνά φοβάται για την ασφάλεια του.  Όταν τα άτομα αυτά πιστεύουν π.χ. στον Τριαδικό Θεό και ζουν ήρεμα την καθημερινότητα τους, τότε το οποιοδήποτε πρόβλημα και δυσκολία της ζωής θα το αντιμετωπίσουν με επιτυχία.

Ο άνθρωπος αποτελείται από νου- πνεύμα, ψυχή και σώμα, αυτά είναι αλληλένδετα, όταν διαταραχτεί το ένα αμέσως διαταράσσονται και τα άλλα. Ανάλογα την αντίληψη που έχει το άτομο για την υγεία και την αρρώστια θα είναι και η θεραπεία. Η θεραπεία μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αυτά που έλεγαν οι προγονοί μας και από στόμα σε στόμα έφθασαν  και στα δικά μας αυτιά, όπως: «μεγάλοι μπουκιά φάγε μεγάλη κουβέντα μη λες», «πρόσεχε τι λες γιατί θα τα λουσθείς», «ότι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου», «καλό κάνεις καλό θα βρεις» και πολλά άλλα τέτοια όλα έχουν την ίδια βάση, δηλαδή την πίστη.

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να πιστεύει σε κάτι, σε κάποια δύναμη που να είναι πάνω από αυτόν και να επικαλείται την βοήθεια της κάθε φορά που νιώθει αδύναμος. Ανάλογα σε τι πιστεύει, διαμορφώνει και τη ζωή του, τον τρόπο που σκέπτεται, την κοινωνικοποίηση του, τα συναισθήματα του, τις σκέψεις του, τις πράξεις του, τη συμπεριφορά του, κ.α. και όλα αυτά μαζί είναι η υγεία του!!!

Η. Διατροφή

Η διατροφή βοηθά κι αυτή με τον δικό της τρόπο να εμφανιστεί ή όχι η κατάθλιψη.

«Η έλλειψη π.χ. βιταμινών του συμπλέγματος Β έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ προσφάτως δημοσιεύθηκε μελέτη στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» που έδειξε ότι η δυτικού τύπου διατροφή (επεξεργασμένα τρόφιμα. χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με άρωμα, μπύρα, τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης) αυξάνει περισσότερο από 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών της ψυχικής διάθεσης.

Αν και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα και την ικανότητα απόκρισης σε καταστάσεις στρες».Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=11&articleID=12305&la=1
Εάν  πάσχουμε από κατάθλιψη ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, προσέχουμε περισσότερο:

Δεν πίνουμε πολύ αλκοόλ και δεν κάνουμε χρήση τοξικών ουσιών

Τρώμε ποιότητα και όχι ποσότητα

Τρώμε λαχανικά, φρούτα και καλές πρωτεΐνες (  Βόειο κρέας, άπαχο, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, ψάρια, αυγά ασπράδι & ολόκληρα, αμύγδαλα, καρύδια, φακές, φασόλια, λιναρόσπορο, Σολωμό, κ.α.)

Ελαιόλαδο, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι.

Δημητριακά (Σιτάρι, κριθάρι , πλιγούρι, βρώμη, καλαμπόκι, κεχρί, σίκαλη, ολικής αλέσεως να είναι το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, κ.α.) δηλαδή, κάνουμε μια υγιεινή ζωή με σωστή υγιεινή διατροφή.

«Τα συμπεράσματα των επιστημόνων ήταν ότι τα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν θετικότατες επιπτώσεις στην ψυχολογία του ανθρώπου και μάλιστα όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια Κόνερ: «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και ενεργητικοί». Και μάλιστα αυτό συνεχιζόταν και τις επόμενες ημέρες από τότε που έγινε η κατανάλωση των φρούτων. Οι επιστήμονες τόνισαν πως πρέπει να καταναλώνουμε 7 με 10 μερίδες φρούτων τη μέρα και σιγά – σιγά θα παρατηρήσουμε θετικές αλλαγές στη διάθεση και τον ψυχισμό μας». Πηγή: http://iatropedia.gr/articles/read/3566

Πολλές παθήσεις είναι στο μυαλό μας και οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε καλά μπορεί να μας βοηθήσει. Η  αυθυποβολή επιδρά στη σωματική υγεία, δηλαδή, εάν μας πει κάποιος «Σήμερα είσαι πολύ χλωμός, έχεις κάτι;» οι σκέψεις μας θα αρχίσουν να οργιάζουν μέσα στο μυαλό μας (εάν δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε) και μέχρι το βράδυ θα έχουμε συμπτώματα, όπως: θα νιώθουμε κουρασμένοι, ναυτία, πονοκέφαλο, δεν θα έχουμε διάθεση για τίποτα, κ.α. και θα έχουμε κάτι στην καρδιά μας, στους πνεύμονες, στα νεφρά μας, κ.λ.π. γι αυτό, σκεπτόμαστε ΠΑΝΤΑ θετικά και ΔΕΝ εξαρτόμαστε από τις γνώμες των άλλων.!!!

 

Οι ειδικοί λένε ότι: Το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η συχνότερη αιτία αδειών ασθενείας .

Ελάτε να τους διαψεύσουμε, δεν χρειαζόμαστε γιατρούς αλλά μια καλή παρέα, όμορφες ήρεμες & δημιουργικές συζητήσεις, αλλάζουμε τρόπο ζωής, αφήνουμε στην άκρη το ρολόι, τις φιλοδοξίες, τη γκρίνια, τη μιζέρια, την κακομοιριά, δεν παραπονιόμαστε για τίποτα, όλοι φταίμε για κάτι τι. Να αρχίσουμε να ψάχνουμε το φως που μπαίνει από τις χαραμάδες της ψυχής, φροντίζουμε να αγαλλιάσει το πνεύμα μας & να γαληνέψει η ψυχή μας, αγαπάμε και το δείχνουμε και κάπου σε κάποια άκρη θα υπάρχει και για μας, κάποιος που μας αγαπά και μας περιμένει.

Λέμε ΝΑΙ στη ζωή και γυρίζουμε την πλάτη στη θλίψη και στην κατάθλιψη!!!

                              Στεργιανή Παπλιάκα 

 Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός