Κάλεσμα στους κατοίκους του Ν. Σερρών από την διευθύντρια αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών

Κάλεσμα στους κατεοίκους του Ν. Σερρών που δεν είναι αιμοδότες, να τολμήσουν, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους, να προσφέρουν αίμα και να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους τους, έκανε η διευθύντρια Αιμοδοσίας και Αιματολογικού του Νοσοκομείου Σερρών

«Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάποιος από 18 έως 67 αλλά και από 17 χρόνων με τη συγκατάθεση του γονέα» ανέφερε η κα Κατερίνα Τζιούρα

Κάλεσμα στους Σερραίους που δεν είναι αιμοδότες να τολμήσουν, να ξεπεράσουν τόση φόβους τους, να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους, να προσφέρουν αίμα και να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους τους, έκανε η κ. Κατερίνα Τζιούρα, διευθύντρια Αιμοδοσίας και Αιματολογικού του Νοσοκομείου Σερρών.

Η κ. Τζιούρα σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενη στις ανάγκες σε αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών, τόνισε: «Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγάλες. Δεν έχουμε σταματήσει να έχουμε ανάγκη σε αίμα όλες οι αιμοδοσίες της χώρας, όχι μόνο εμείς. Και γενικά παρατηρούμε μία μείωση των εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που πρέπει να το ξεπεράσουμε με παράδειγμα από τους εθελοντές αιμοδότες που συμμετέχουν στις αιμοδοσίες όπως πρόσφατα οι αστυνομικοί».

Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Υπάρχουν ανάγκες μεγάλες, τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε είτε με έκτακτες αιμοδοσίες που κάνουμε σε όλη την περιφέρεια σε όλο το νομό, είτε καλώντας προσωπικά αιμοδότες, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» και πρόσθεσε «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν είμαστε υγιείς έχουμε ένα αγαθό, το αίμα, το οποίο ο οργανισμός μας το παράγει συνεχώς και μπορούμε να το δωρίζουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ας ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Το φόβο της βελόνας, το φόβο του αν θα πάθουμε κάτι, δεν πρόκειται να πάθουμε απολύτως τίποτε, ίσα-ίσα θα βοηθήσουμε 3 συνανθρώπους μας με μία μονάδα αίματος που θα δώσουμε».

Αναφερόμενη στις δράσεις που διοργανώνει το τμήμα της για την εθελοντική αιμοδοσία, σημείωσε: «Οι νέοι θέλουν ένα κλικ, θέλουνε κάτι να τους καλέσει για αυτό ήδη έχω ξεκινήσει ομιλίες σε όλα τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και της πόλης και του νομού δηλαδή και στην Ροδόπολη, στην Ηράκλεια, στο Σιδηρόκαστρο και αιμοδοσίας που ξεκινούμε με τα ΕΠΑΛ. Και βέβαια ξεκινούμε και θα επαναλάβουμε μία αιμοδοσία με το 3ο  δημοτικό της Νιγρίτας, όπου εκεί θα αιμοδοτήσουν οι γονείς. Ο σύλλογος γονέων, φίλοι και γνωστοί για να δούνε τα παιδιά τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Ένα παράδειγμα για να δούνε πόσο απλό είναι τελικά για να γίνουν και αυτοί αιμοδότες όταν μεγαλώσουνε, και φυσικά ξεκινούμε και αιμοδοσίες στα ΕΠΑΛ για να ενισχύσουμε το νοσοκομείο μας».

Αναφορικά με την ηλικία που μπορεί κάποιος να γίνει αιμοδότης, η κ. Τζιούρα, δήλωσε: «Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάποιος από 18 έως 67 αλλά και από 17 χρόνων με τη συγκατάθεση του γονέα, είναι πολύ βασικό αυτό γιατί πολλά παιδιά από πολύ νωρίς θέλουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, οπότε με τη συγκατάθεση του κηδεμόνα μπορούνε να αιμοδοτήσουν. Γενικά οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει αιμοδότης, αρκεί να μην πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μπορεί να το συζητήσει με τον γιατρό της αιμοδοσίας για να δούμε αν μπορεί τελικά και πότε μπορεί να δώσει αίμα».