Η λεύκη χαρακτηρίζεται από λευκές
κηλίδες σε κάποιες θέσεις της επιδερμίδας
Γράφει η: Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός
Το χρώμα του δέρματος οφείλεται στο συνδυασμό των τριών χρωστικών:
α) Της αιμοσφαιρίνης (από τα ερυθρά αιμοσφαίρια των αγγείων της επιδερμίδας)
β) Της μελανίνης (παράγεται από τα μελανινοκύτταρα της επιδερμίδας)
γ) Της καροτίνης ( είναι πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α και βρίσκεται στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος).
Ανάλογα με τη φυλή υπερισχύει κάποια από τις αποχρώσεις. Το φυσιολογικό χρώμα της κάθε φυλής αλλοιώνεται από κληρονομικές ή επίκτητες αιτίες, π.χ. να έχουμε ελάττωση ή αύξηση της μελανίνης.
Η λεύκη είναι μια χρόνια δερματοπάθεια. «Η λεύκη είναι μια επίκτητη διαταραχή της μελάχρωσης που έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος που αυξάνονται συνήθως σταδιακά χωρίς φυλετικές και ηλικιακές διακρίσεις. Είναι αποτέλεσμα προοδευτικής καταστροφής ή αδρανοποίησης των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και στα θυλάκια των τριχών και είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας. Προσβάλλει το 0,5-1% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων (υπάρχουν αναφορές στην βίβλο, το κοράνι και σε διάφορα αιγυπτιακά βιβλία). Σύμφωνα με την άποψη της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Δερματολόγων που ασχολούνται με την λεύκη (VETF) και σε πρόσφατη ανακοίνωση του Mauro Picardo, T. Lotti, Alan Taieb, πoυ θεωρούνται κορυφαίοι στην Ευρώπη στο αντικείμενο, η εμφάνιση της λεύκης είναι συνέπεια της απορύθμισης της επιδερμιδικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οφείλεται: 1) στη μείωση της πυκνότητας των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας, 2) στη δυσλειτουργία των μελανοκυττάρων των τριχών, 3) στην αδυναμία δέσμευσης της μελανίνης από τα κερατινοκύτταρα (δηλαδή τα εξωτερικά κύτταρα της επιδερμίδας). Σημασία έχει ότι δεν επιμένουν πλέον στην πλήρη καταστροφή τον μελανοκυτάρων και αυτό αλλάζει». Πηγή: http://www.vitiligo-center.gr/content.php?category=
Αιτία: Αγνωστη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτία που καταστρέφει τα μελανινοκύτταρα.
Οι κυριότερες θεωρίες είναι: Aυτοάνοση, Νευρογενής, Οξειδωτικό στρες και Συναισθηματική αγωνία. Οι ειδικοί λένε ότι η συναισθηματική δυσφορία οδηγεί σε χημικές μεταβολές στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε λεύκη.
Σημεία και Συμπτώματα
Η λεύκη χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες σε κάποιες θέσεις της επιδερμίδας, γύρω από τη βλάβη το χρώμα του δέρματος είναι κανονικό ή πιο σκούρο. Οι κηλίδες υπόλευκου χρώματος φανερώνουν μεταβατικό στάδιο. Καθώς εξελίσσεται η νόσος , η οποία είναι αργή, οι κηλίδες μεγαλώνουν και αρκετές φορές οι κηλίδες εμφανίζονται συμμετρικά.
Οι κηλίδες έχουν διάφορα σχήματα, με σαφή όρια και εντοπίζονται στις περιοχές που τις βλέπει ο ήλιος (πρόσωπο, χέρια, πόδια), στις περιοχές που υπάρχει χρόνια τριβή (αγκώνες, δάκτυλα, γόνατα, μαστοί) και στις τρίχες και τα μαλλιά (λευκά τσουλούφια) και στις περιοχές που το δέρμα περιβάλλει κοιλότητες, όπως γύρω από τα μάτια, το στόμα, τον ομφαλό, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό.
«Οι ασθενείς με λεύκη αναφέρουν συχνότερες εμφανίσεις υπνοβασίας, νυχτερινής ενούρησης, νυχτερινές παραισθήσεις, ενύπνιων τρόμων και εφιαλτών απ’ ότι η ομάδα των μαρτύρων, πριν την εκδήλωση της νόσου». Πηγή: http://www.vitiligo-center.gr/content.php?id=132
Μορφές Λεύκης
Υπάρχουν πολλοί διαχωρισμοί. Οι επικρατέστεροι είναι:
- Εστιακή= Ο αποχρωματισμός αφορά μία ή μερικές περιοχές.
- Τμηματική = Οι βλάβες εμφανίζονται μονόπλευρα (συνήθως ακολουθούν την πορεία των δερμοτόμων).
- Γενικευμένη = Ο αποχρωματισμός αφορά διαφορετικά σημεία του σώματος και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της επιφανείας αυτού. Πηγή: http://www.vitiligo-center.gr/content.php?id=115
Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται από τον γιατρό με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με βιοψία προσβεβλημένου δέρματος και ιστολογική εξέταση.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση
Είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του επαναχρωματισμού της βλάβης, οι ειδικοί λένε ότι μόνο ένα 10% παρατηρείται αυτόματη θεραπεία, συνήθως η πάθηση γενικεύεται.
Σερφάροντας στο ιντερνέτ, βρήκα τα εξής:
Α. «Πώς αντιμετωπίζουμε τη λεύκη στο Ψυχοδερματολογικό κέντρο;
Συνδυάζουμε ψυχολογικές παρεμβάσεις που αφορούν την αυτοπεποίθηση, την ποιότητα ζωής και διαπροσωπικές σχέσεις των ασθενών με λεύκη, με την εξατομικευμένη γαληνική φαρμακευτική αγωγή.
Η δερματολογική αγωγή γίνεται με γαληνικά φάρμακα και είναι εξατομικευμένη θεραπεία.
Τι είναι τα γαληνικά φάρμακα; Είναι φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα. Έτσι με μια συντονισμένη συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού πετυχαίνουμε την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Η μεν δερματολογική αγωγή του κέντρου, σε αντίθεση με τις κλασσικές αγωγές της λεύκης (με κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά με γνωστές παρενέργειες), στηρίζεται στα γαληνικά φάρμακα τα οποία παρασκευάζουμε χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες, ουσίες του φαρμακείου της φύσης. Οι ουσίες αυτές είναι αποδεδειγμένα πολύτιμες για την θεραπεία της λεύκης σύμφωνα με καταξιωμένες αλλά και πιο πρόσφατες έρευνες καθώς αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες (προϊόντα δηλαδή του μεταβολισμού που παράγονται στον οργανισμό καθημερινά από την ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, από διάφορες ουσίες που περιέχονται στις τροφές με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τη ραγδαία αύξηση αυτών στον οργανισμό) πράγμα που θεωρείται κλειδί στην θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, το μαύρο πιπέρι, η μπεργκαπτάμη, το λινέλαιο, η καψαϊκίνη, κ.λ.π.
Η δε ψυχοδερματολογική προσέγγιση στηρίζεται σε μεθόδους ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι η λεύκη αφήνει τα σημάδια, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή των ασθενών. Έτσι, το άγχος και η ντροπή εξαιτίας της διαφορετικότητας, μειώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, ενώ σε περιπτώσεις προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά σύνδρομα και αυξάνει το συνολικό αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν ψυχιατρική κλινική εικόνα.
Ο πλέον καταξιωμένος στο θέμα της λεύκης Thomas B. Fitzpatrick MD PhD τονίζει σε άρθρο του στο American Vitiligo Research Foundation, ότι είναι πλέον μύθος να πιστεύουμε ότι η λεύκη είναι ανίατη πάθηση δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, τα αποτελέσματα θεραπείας είναι καταπληκτικά». Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το κέντρο που ασχολείται με τη λεύκη: Αθήνα: Κηφισίας 176 & Βεάκη 1, Νέο Ψυχικό – Τηλ.: 210.6711741 και Κοζάνη: Λιούφη 3, στο κέντρο της πόλης – Τηλ/Fax: 24610.29277
Πηγή: http://www.vitiligo-center.gr/content.php?category=61
Β. « Ο κάθε ασθενής ανταποκρίνεται σε διαφορετικό βαθμό και χρόνο στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Η ανταπόκριση όπως νόσου στην ομοιοπαθητική θεραπεία εξαρτάται από τη γενικότερη κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Οι παράμετροι που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη θεραπεία είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα η ηλικία, κληρονομικότητα, χρόνος από την εμφάνιση όπως νόσου, προηγούμενη χρήση/κατάχρηση χημικών φαρμάκων, βαρύτητα παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, εμφάνιση πυρετού, κ.λ.π.
Η ομοιοπαθητική ως ολιστική θεραπεία, δεν αντιμετωπίζει μόνο το θέμα όπως λεύκης, αλλά και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, σωματικά (τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος, κ.λ.π.) καθώς και ψυχοδιανοητικά (άγχος, στρες, νεύρα, φοβίες, διάθεση, κ.λ.π.). Πηγή: http://www.homeotherapy.gr/vitiligo.html
Βιβλιογραφία: Στοιχεία παθολογίας, Τ.Ε.Ε, Τομέας Υγείας Πρόνοιας, Β΄ Τάξη, Α΄ Κύκλος
Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός