Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος Ε.Ε.: «Έχετε έναν Σύμμαχο στις Βρυξέλες αλλά κάντε σχέδιο ανάπτυξης για την Αμφίπολη»!

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Π.Ε. Σερρών, την Παρασκευή 9/10/2020. Αρχικά στο πρόγραμμά του περιελάβανε την επίσκεψη στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Τιμιου Προδρόμου, όπου με την συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνα Μενδώνη θα επέβλεπε τα έργα που γίνονται εκεί με την χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στην συνέχεια όμως επεκτάθηκε σε άτυπη επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών στο Δημαρχείο Σερρών και στο Επιμελητήριο, όπου είχε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου.

Επίσκεψη στον Τύμβο Καστά & το Μουσείο Αμφίπολης

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισκέφτηκε αρχικά τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και είδε από κοντά την πρόοδο των έργων που γίνονται εκεί και δήλωσε πως:

«Συγκινημένος ως Ελληνας και ως Μακεδόνας, Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει, μέσα από τις νέες χρηματοδοτικές προοπτικές, την εξαιρετική δουλειά που γίνεται εδώ από το Υπ. Πολιτισμού.»

Στην συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο Αμφίπολης, όπου ξεναγήθηκε από την Υπουρό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη και στο βιβλίο του Μουσείου έγραψε χαρακτηριστικά:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση επισκέπτομαι αυτό το μικρό αλλά πανέμορφο μουσείο της Αμφίπολης κάτω από το ψηφιδωτό της «Αρπαγής της Ευρώπης». H Ευρώπη στηρίζει την πολιτιστική της κληρονομιά.»

Επίσκεψη στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου

Στη συνέχεια ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατευθύνθηκε στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, όπου ξεναγήθηκε από τις Μοναχές σε αυτό και στα έργα αναστήλωσης που πραγματοποιούνται εκεί με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Ο Αντιπρόεδρος παρακάθησε σε γεύμα που του παρέθεσαν οι μοναχές στο Μοναστήρι.

Επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Σερρών

Το απόγευμα της Παρασκευής περίπου στις 18.30 επισκ’έφτηκε εκτός προγράμματος την έδρα της Αντιπεριφέρειας Σερρών στο Διοικητήριο, οπου τον υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μαζί με τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τον ξενάγησε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κωνσταντίνος Καραανλής». Ο κ.Μαργαρίτης Σχοινάς έμεινε εντυπωσιασμένος από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και τις ιστορικές γιγαντοφωτογραφίες που κοσμούν αυτό.

Ο κ.Σπυρόπουλος του έδωσε αναμνηστικά δώρα ένα ομοίωμα τουΛιονταριού της Αμφίπολης, ένα βιβλίο για την ανασκαφή στην Αμφίπολη που επιμελήθηκε η κυρία Περιστέρη και το παραδοσιακό γλυκό των Σερρών τον Ακανέ.

Στον Δήμαρχο Σερρών: «Έχετε έναν σύμμαχο στις Βρυξέλλες»

Επόμενος σταθμός του Αντιπροέδρου της ΕΕ ήταν το Δημαρχείο Σερρών. Τον κ.Σχοινά υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Κατιρτζόγλου και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Μισιρλής.

«Έχουμε την τύχη να βρίσκεται στη θέση του Αντιπρόεδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας πολύτιμος σύμμαχος του Δήμου Σερρών», υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης καλωσορίζοντας τον κ.Σχοινά. Ζήτησε δε τη στήριξη του Αντιπροέδρου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δύο στρατηγικούς στόχους του Δήμου Σερρών: την πρόταση που έχει υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και ΑΠΕ «Eden Project Hellas» καθώς και το σχέδιο για τη δημιουργία Γραφείου Εκπροσώπησης του Δήμου Σερρών στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σχεδιασμού τόσο του νέου ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τώρα, λοιπόν, είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος για να έχουμε άμεση και έγκυρη ενημέρωση με στόχο την ουσιαστική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών.

Από την πλευρά του ο κ.Σχοινάς αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που τον συνδέουν με τις Σέρρες και τον Δήμαρχο Σερρών. «Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης με επισκέφτηκε στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες λίγο πριν ανακοινωθεί ο διορισμός μου και μου έφερε γούρι. Είδα στον Αλέξανδρο Χρυσάφη έναν άνθρωπο με πολύ κέφι για την αυτοδιοίκηση και έναν διαφορετικό λόγο, αυτόν της πράξης. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να έχουμε αυτή την επαφή στην έδρα του Δήμου Σερρών», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μία δύσκολη στιγμή. Αλλά η δύσκολη στιγμή είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει το αναπτυξιακό της όραμα γιατί ποτέ δεν είχαμε στη διάθεσή μας τους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι σε λίγους μήνες από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Αυτή τη φορά οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να πιάσουν τόπο. Πολλές από τις ιδέες που συζητήσαμε είναι απόλυτες ευθυγραμμισμένες με αυτή τη νέα φιλοσοφία. Στις Βρυξέλλες έχετε ένα φίλο και σύμμαχο και Μακεδόνα και εμείς οι Μακεδόνες δεν χρειαζόμαστε πολλές κουβέντες για να συνεννοούμαστε», κατέληξε ο κ.Σχοινάς.

Ο Δήμαρχος Σερρών δώρισε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Πανόραμα Σερραϊκής Ιστορίας», έναν πίνακα του Σερραίου ζωγράφου Χριστόφορου Μελίδη, που απεικονίζει την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και ένα καλάθι με σερραϊκά προϊόντα.

Στο Επιμελητήριο συνάντηση με φορείς

Τελευταίος σταθμός της άτυπης περιοδείας του στην πόλη των Σερρών, ήταν το Επιμελητήριο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ κ. Χρήστος Μέγκλας, όπου είχε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς των Σερρών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς βλέπει συγκεντρωμένο το 100% του παραγωγικού κεφαλαίου της Π.Ε. των Σερρών.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ κ.Χρήστος Μέγκλας παρουσίασε μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην Π.Ε. Σερρών, Ο κ. Σχοινάς στην απάντησή του, συνδέοντας τα έργα που πραγματοποιούνται στην Αμφίπολη για την ανάδειξη του μνημείου, συμβούλεψε πως θα πρέπει οι φορείς του τόπου ΜΟΝΟΙ τους (σ.σ. όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρέπει να περιμένουν ούτε την Κεντρική Κυβέρνηση ούτε την Ε.Ε.) να εκπονήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, βασιζόμενοι στο αξιοθαύμαστο μνημείο της Αμφίπολης. Καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ανάδειξη του μνημείου και η ευκαιρία ανάπτυξης θα πάει…χαμένη!

Επίσης τόνισε πως η τωρινή υγειονομική κρίση γεννά ευκαιρίες, καθώς σε αντίθεση με την προ 10ετίας κρίση, όπου είμασταν μόνοι, η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια και θαπρέπει να την εκμεταλλευτούμε ως εφαλτήριο ανάπτυξης. Μάλιστα είπε για ακόμη μια φορά πως θέτει τον εαυτό του στην διάθεση των φορέων του τόπου και πως θα αποτελεί έναν διακρή σύμμαχο του τόπου στις Βρυξέλες.

Η βραδιά και η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. κ.Μαργαρίτη Σχοινά έκλεισε με ιδιαίτερες συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ.