Με τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ ανά χείρας επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις

Aνοίγουν  τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια –   «Πράσινο φώς» και για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα – Παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Με πιλότο τα υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα, που είναι διαθέσιμα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς,  ανοίγουν αύριο όλα τα σχολεία  όλων των βαθμίδων εκπαίδευσηςΝηπιαγωγείαΔημοτικάΓυμνάσια και Λύκεια. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, καθώς και των κέντρων ξένων γλωσσών για την προετοιμασία των εξετάσεων μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Η επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις ύστερα από περίπου τρεις μήνες για Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, καθώς πριν από το Πάσχα είχαν ανοίξει μόνο τα Λύκεια για δύο εβδομάδες καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν φέτος Πανελλαδικές, αναμένεται να είναι μόνιμη, έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με τα μαθήματα να ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Οπως δήλωσε στο «protothema.gr» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  «Χτυπά το κουδούνι και πάλι τη Δευτέρα 10 Μαΐου στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας μας. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι ανυπομονούμε να ξεκινήσει ξανά από κοντά η αναντικατάστατη διάδραση μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, να ξαναζωντανέψει διά ζώσης η μικρή κοινωνία της κάθε τάξης, να ακουστούν γέλια και παιδικές φωνές στα προαύλια». Για να προσθέσει ότι τώρα «έχουμε ακόμη έναν δυνατό σύμμαχο, το self test, που βοηθά στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σε συνδυασμό και με τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης. Μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας στον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία μας».

Δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 αντίστοιχα για τα Επαγγελματικά, και να αρχίσει νωρίτερα η επόμενη σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να «πειραχτεί» ο Αύγουστος καθώς συνδέεται με τις διακοπές.

Τρία είναι τα δεδομένα που συνέβαλαν στη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Πρώτον, έχει προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός, με αποτέλεσμα να έχει θωρακιστεί σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που περιλαμβάνει και τους πιο ευάλωτους. Δεύτερον, υπάρχει πλέον το σημαντικό όπλο των self tests. Tρίτον, ο δείκτης θετικότητας βαίνει μειούμενος.

Η πρώτη εφαρμογή των self test στα Λύκειά μας ήταν πολύ ενθαρρυντική, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας: «Τα κρούσματα τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων μας κρατήθηκαν πολύ χαμηλά, με μόλις 1,5% των τμημάτων και 2,6% των σχολείων να αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατ’ εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό».

Η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων κ.α. πηγη: protothema.r

#pgnews

#ΕΛΛΑΔΑ