ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Φίλες και Φίλοι,
Η Μέρα της Γυναίκας δεν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια, ούτε ένα και μοναδικό βράδυ ομαδικού ξεφαντώματος, που την άλλη κιόλας μέρα αντικαθίσταται από τη σκληρή καθημερινότητα και τη μίζερη ζωή.
Η Μέρα της Γυναίκας δεν είναι μια ακόμη κουβέντα στην τηλεόραση για το πόσο «ωραία» και «καλή» είσαι, όταν ταυτόχρονα δε θέλουν να σκέφτεσαι πόσο «υποτιμημένη» και «ανισότιμη» σε λογαριάζουν.
Η 8η Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής.
Είναι μέρα τιμής και μνήμης σε κείνες τις γυναίκες που τόλμησαν να διεκδικήσουν.
Είναι μια «φωνή» που έρχεται από το μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σ’ ένα αισιόδοξο μέλλον.
Είναι μέρα σκέψης για γυναίκες και άνδρες, γιατί δεν είναι ούτε το φύλο, ούτε το χρώμα, ούτε η φυλή που κάνουν τους ανθρώπους αντιπάλους.
Είναι η φωνή των γυναικών που μάχονται καθημερινά και μακροχρόνια για την διεκδίκηση, κατοχύρωση και υπεράσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων της, που της στερούν.
Ιδιαίτερα δε σήμερα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η γυναίκα καλείται :
– να προστατέψει τα κεκτημένα της δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνται και υπονομεύονται κατάφωρα,
– να υπερασπιστεί ιδιαίτερα θέματα που αφορούν στις γυναίκες στον κοινωνικό χώρο, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη δημόσια ζωή,
– να συμμετέχει σε συλλογικούς φορείς και κέντρα λήψης αποφάσεων και να έχει λόγο για όλα τα θέματα
– να επαναπροσδιορίσει τους στόχους ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών
– να αντισταθεί στην υπονόμευση των οραμάτων και των ελπίδων, ιδιαίτερα των νέων γυναικών για μια καλύτερη ζωή με λιγότερη εκμετάλλευση για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη
– να διεκδικήσει την προστασία της μητρότητας, αλλά και τα δικαιώματα της γυναίκας από τη σύλληψη μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού,
– να αναδείξει την ανεργία και τη βία ως τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας και να ζητήσει τη ριζική αντιμετώπιση αυτών.
Για όλα αυτά, η μέρα αυτή ας μας οπλίζει με κουράγιο, δύναμη και αποφασιστικότητα για να αγωνιζόμαστε χέρι – χέρι με τον άνδρα για αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΓΝΗ ΔΟΥΒΙΤΣΑ