Νέος Σκοπός Σερρών: Εκεί που η διακονία του πατρός Βασίλειου Βασιλάκη συναντά την ιστορία

Φωτο: Ο Μεγάλος διωγμός από τον παλαιό Σκοπό Ανατολικής Θράκης το 1913

Ένα μοναδικά ανεκτίμητο έργο, κόσμημα, θα συναντήσει όποιος βρεθεί στο χωριό Νέος Σκοπός των Σερρών και, πιο συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του χωριού, στην αίθουσα δεξιώσεων, πλάι στα κοιμητήρια.

Ο πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Νέου Σκοπού, π. Βασίλειος Βασιλάκης, με εθελοντική εργασία και «ιδία τη χειρί» έχει κοσμήσει το εσωτερικό της αίθουσας με τοιχογραφίες που οπτικοποιούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα της ιστορίας του Σκοπού Ανατολικής Θράκης αλλά και του Νέου Σκοπού.

 

Οι αναπαραστάσεις στην ανατολική πλευρά αφορούν στην ομαδική εκτέλεση των 18 παλικαριών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής στον αυλόγυρο του Δημοτικού Σχολείου Νέου Σκοπού στις 3 Οκτωβρίου του 1941, τραγικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια, όσο πριν και μετά το ανόσιο αυτό γεγονός καταδεικνύουν τη φιλοπατρία, την ευψυχία και τον ηρωισμό των λεβεντόπαιδων αυτών.

Τη δυτική πλευρά κοσμούν εικονογραφικές συνθέσεις οι οποίες αναπαριστούν δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Σκοπό της Ανατολικής Θράκης: ο απαγχονισμός του παπά-Ανδρέα, ιερέα του χωριού, από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821,

η σύλληψη και η θανάτωση των προυχόντων και του παπά-Κυριάκου στα 1915, η βίαιη εκδίωξη των κατοίκων από τα τουρκικά στρατεύματα την ίδια περίοδο με χρήση μέσων της εποχής (ζώα, κάρα), με τη συγκλονιστική στάση μιας γερόντισσας που δεν επιβιβάστηκε στο στενάχωρο κάρο χάριν των παιδιών και εγγονιών της.

Η ταπείνωση και αυταπάρνηση της γιαγιάς καθώς και ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη των παιδιών της απεικονίζονται με εξαιρετική ευκρίνεια. Πρόκειται, λοιπόν, για  προσθήκη μιας ψηφίδας στην ιστορία του Πανελλήνιου ξεσηκωμού για την Ελευθερία

Η διακονία του πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Βασιλάκη δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζεται και με Αγιογραφίες στο εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ν. Σκοπού με τον ίδιο ζήλο και ταλέντο που αποτελούν, αν μη τι άλλο, παράδειγμα προς μίμηση.

Η προσφορά, ο εθελοντισμός και η διακονία αποτελούν τροφή για την ψυχή του ανθρώπου.

Συγχαρητήρια αξίζουν και σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που συνέβαλλαν ο καθένας μ τον τρόπο του στην ολοκλήρωση αυτού του θεάρεστου έργου.

#pgnews

#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ