ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Μέρος 2ο

 

Γράφη η Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός

 

Καρκίνος δέρματος (συνέχεια)

 

Παράγοντες κινδύνου

1ος   Σπίλοι. Ο σπίλος (κοινώς ελιά) είναι: πολλά κύτταρα μαζί, προέρχονται από το δέρμα – καλοήθης- και με πολλά & διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι συχνότεροι είναι οι μελανοκυτταρικοί και διακρίνονται στους συγγενείς και τους επίκτητους. Αυτοί που εμφανίζονται από τη γέννηση ονομάζονται συγγενείς και αυτοί που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μας ονομάζονται επίκτητοι και είναι επικίνδυνοι. Οι ειδικοί λένε ότι, υπάρχει μέτρια πιθανότητα για ανάπτυξη μελανώματος πάνω τους και θα πρέπει να αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση. Οι επίκτητοι  αρχίζουν να αυξάνουν κατά την περίοδο της εφηβείας έως των 40 περίπου ετών και στη συνέχεια ελαττώνονται.

Το άτομο που έχει πολλές «κρεατοελιές» (σπίλους) στο σώμα του, ελιές που τρίβονται με ρούχο ή ερεθίζονται με κάποιον άλλο τρόπο, κινδυνεύει περισσότερο.

2ος Γενετική & οικογενειακό ιστορικό.

 Οι ειδικοί λένε ότι, κάποια μελανώματα ή άλλες μορφές καρκίνου σε περιοχές που δεν είναι  μακροχρόνια εκτεθειμένες στον ηλιο όπως, στους γλουτούς, στα γεννητικά όργανα, στα πέλματα οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη.

«Μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετώπιζαν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Μάλιστα, σε σχετική δημοσίευσή της στο περιοδικό «Nature Genetics», αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες διαγνωστικές μεθόδους. Οι γενετικές μεταλλάξεις «απενεργοποιούν» το γονίδιο POT1 , το οποίο προστατεύει από τη βλάβη των χρωμοσωμάτων. «Οι γενετικές μεταλλάξεις σε αυτό το γονίδιο έχουν ως αποτέλεσμα τη βλάβη των χρωμοσωμάτων και ως γνωστόν οι χρωμοσωμικές βλάβες γενικότερα σχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου», δήλωσε ο συνεργάτης συγγραφέας της έρευνας, δρ. David Adams», πηγή: http://www.vita.gr/news/article/31357/genetikes-metallakseis-ypeythynes-gia-ton-karkino-toy-dermatos/

Ενα άτομο κινδυνεύει να νοσήσει όταν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε ή έχει καρκίνο του δέρματος ή το ίδιο το άτομο είχε παλιά καρκίνο δέρματος.

3ος Αρκετό χρόνο εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Τα άτομα που περνούν αρκετό χρόνο στον ήλιο όπως: Γεωργοί, οδηγοί (τρακτέρ, αυτοκίνητο, κ.λ.π. προσοχή στο μόνιμο χέρι που ακουμπά στο παράθυρο να είναι καλυμμένο με ρούχο), ναυτικοί, ψαράδες, όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία ή παίζουν στον ήλιο (μέσα & έξω από τη θάλασσα), διάφορα σπορ κάτω από τον ηλιο, κ.α.

4ος Ανοιχτόχρωμο δέρμα

Τα άτομα αυτά έχουν λιγότερη χρωστική ουσία (μελανίνη) στο δέρμα τους με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και του τεχνητού μαυρίσματος. Οι ειδικοί λένε ότι, τα άτομα με: ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, αυτά που παθαίνουν εύκολα φακίδες ή ηλιακό έγκαυμα, έχουν 20 – 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους από όσο ένα άτομο που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

5ος Ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

 Υπεριώδης ακτινοβολία ονομάζεται η περιοχή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της οποίας το μήκος κύματος στο κενό κυμαίνεται περίπου μεταξύ 380 και 60 νανομέτρων.

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ακτινοβολίας:

UV-A: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 315 και 400 νανόμετρα. Είναι το πιο ακίνδυνο είδος.

UV-B: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 280 και 315 nm. Αυτή προκαλεί το μαύρισμα, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

UV-Γ: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται στο κενό μεταξύ 40 nm και 280 nm . Είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς με αυτήν έχουν επιτευχθεί εργαστηριακά μεταλλάξεις. Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki

Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος

Οι ειδικοί λένε ότι: Οσα παιδιά ή έφηβοι είχαν ένα ή περισσότερα βαριά ηλιακά εγκαύματα με φυσαλίδες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ως ενήλικες.

6ος Κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια ή μεγάλο υψόμετρο

Τα άτομα που ζουν σε ηλιόλουστα, ζεστά κλίματα είναι εκτεθειμένα σε περισσότερο ηλιακό φως από τα άτομα που ζουν σε πιο κρύα κλίματα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο διαδεδομένος στην Αριζόνα παρά στη Μινεσότα. Επίσης, οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερη υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από όσο οι άνθρωποι που ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Η ηλιοφάνεια στη χώρα μας

Η Ελλάδα έχει μικρή νέφωση, όπως και η Νότια Ιταλία, η γαλλική Ριβιέρα και η Ισπανία. Η νέφωση μειώνεται συνεχώς όσο πηγαίνουμε από τις ορεινές περιοχές του εσωτερικού της χώρας προς τις χερσονήσους και τις ακτές.

Μικρότερη νέφωση παρουσιάζουν οι Δυτικές Κυκλάδες, η Αττική, η Δυτική Κρήτη, η Λακωνία στη Νότια Πελοπόννησο, η Αργολίδα στην Ανατολική Πελοπόννησο, οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος, καθώς και τα νησιά του Ιονίου.

Η μικρότερη νέφωση σημειώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτούς τους δύο μήνες στις Κυκλάδες και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ελλάδα η νέφωση είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Σε όλη την Ελλάδα, όμως, αυτούς τους δύο μήνες υπάρχουν οι περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας.

 

Γενικά η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη στην Ελλάδα. Στο υψηλότερο σημείο της με 3.000 ώρες το χρόνο φτάνει στο Νότιο και Δυτικό Αιγαίο και τα νησιά του, στις ακτές της Δυτικής Κρήτης, στα Κύθηρα, στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου, στις ακτές της Αργολίδας και στο Νότιο Ιόνιο. Επίσης, στα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Μικρές Ασίας και στο Βόρειο Αιγαίο. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τη θερμοκρασία και την υγρασία στη χώρα μας στην ιστοσελίδα: http://greekvoyager.com/pagesgr/greece-temperature-humidity-sunshine.html

7ος Αλλοιώσεις του δέρματος

Οι αλλοιώσεις – τα σημάδια που προκαλούνται από τον ήλιο, (ακτινική ή ηλιακή κεράτωση), είναι προκαρκινική βλάβη του δέρματος και είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επαναλαμβανόμενης έκθεσης στον ήλιο.

8ος Εξασθενημένο – «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα

Τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (άτομα με HIV ή AIDS, όσα κάνουν θεραπεία για καρκίνο, κ.α.) κινδυνεύουν και από τον καρκίνο του δέρματος.

9ος Εκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Τα άτομα που βρίσκονται μακροχρόνια σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως: σε φυτοφάρμακα και ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ξεκινά μια μελέτη γενικά για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στη χώρα μας «…..«Θα ερευνήσουμε διάφορες ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή και ενδεχομένως επηρεάζουν την υγεία μας όπως για παράδειγμα ο πλαστικοποιητής στα μπιμπερό ή κατά πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος σε ταμείο από την έκθεσή του στη χημική ουσία που περιέχεται στο χαρτί της απόδειξης. Παράλληλα θα διερευνήσουμε πώς δύο παιδιά με το ίδιο γενετικό υλικό που είναι τα δίδυμα, αναπτύσσουν για παράδειγμα, διαφορετικές αλλεργίες» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης. Η έρευνα στον πληθυσμό αφού προηγουμένως υπογραφούν με τους ενδιαφερόμενους ανάλογα πρωτόκολλα, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε κάποιες περιαστικές περιοχές. Πηγή: http://newpost.gr/post/334361/meleth-gia-toys-periballontikoys-kindynoys-se-1400-paidia-kai-toys-goneis-toys#ixzz329B4hcad

10ος  Η μεγάλη ηλικία.
Γενικά συμπτώματα και σημεία (τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια)

Δερματική αλλοίωση – σημάδι

Πληγές στην επιδερμίδα που δεν επουλώνονται (κλείνουν) για αρκετές εβδομάδες. Μια μακροχρόνια πληγή στο στόμα θα μπορούσε να προμηνύει καρκίνο του στόματος.

Οποιαδήποτε πληγή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο που δεν κλείνει μπορεί να προειδοποιεί τον καρκίνο.

Λευκές κηλίδες (σημάδια, λεκέδες) στα χείλη. Τα άσπρα «μπαλώματα» στο εσωτερικό του στόματος και οι λευκές κηλίδες στη γλώσσα μπορεί να είναι λευκοπλακία, δηλαδή μια προκαρκινική περιοχή, που συχνά προκαλεί ενόχληση.

Μια ελιά που μεγαλώνει γρήγορα ή αλλάζει χρώμα και σχήμα

Μια ελιά που αιμορραγεί και νιώθεις φαγούρα σε εκείνο το σημείο

Μικρά, λεία επιδερμικά εξογκώματα με ωχρή και σκληρή επιφάνεια

Σκληρά εξογκώματα ή κηλίδες σε κόκκινο  χρώμα στο δέρμα

Εάν υπάρχει δερματικός καρκίνος τα συμπτώματα συνήθως είναι τα εξής:

Το δέρμα είναι πιο σκούρο (υπέρχρωση, όπως και η περίπτωση των αλλοιωμένων ή παραμορφωμένων σπίλων)

Το δέρμα και μάτια έχουν χρώμα κιτρινωπό (ίκτερος)

Κοκκίνισμα του δέρματος (ερύθημα)

Φαγούρα (κνησμός) και

Ισως να έχει υπερβολική τριχοφυΐα.

Τα συμπτώματα (για να τα θυμηθούμε) είναι αυτά που νιώθουμε- που μας ενοχλούν ενώ τα σημεία είναι αυτά που βλέπουν οι άλλοι και τα κλινικά σημεία είναι αυτά που βρίσκει ο γιατρός στην κλινική εξέταση, γι αυτό όταν πάμε στον δερματολόγο ο γιατρός οφείλει να εξετάσει όλα τα σημεία του σώματος μας για να κάνει σωστή διάγνωση και να μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου θα μας σώσει!!!

Πηγές: 1η http://www.dermatherapy.gr/el/sx_page.asp?intProdID=1

2η http://www.plastic.gr/

 

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια-εκπαιδευτικός