Ολοκληρώθηκε το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για το ολοκαύτωμα της Νιγρίτας

Πέρσι, μετά από 105 χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο Νιγρίτας αποφάσισε να αναγνωρίσει το ολοκαύτωμα, το οποίο υπέστη η Νιγρίτα, αλλά και ευρύτερα το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Βισαλτίας, κατά τον 2ο βαλκανικό πόλεμο 17-20/6/1913.

Για το 2019 ορίσθηκε το διήμερο 23-24 Ιουνίου, για να τιμηθεί η μνήμη των μαρτύρων του ολοκαυτώματος.

Τις επετειακές εκδηλώσεις  συνδιοργάνωσαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με τον Δήμο Βισαλτίας.  Έτσι, 106 χρόνια μετά τα γεγονότα, το Σάββατο 22 Ιουνίου το απόγευμα, στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης έλαβε χώρα η εκδήλωση με τίτλο «Η μνήμη ζωντανεύει… δίπλα στον αυτόπτη μάρτυρα του ολοκαυτώματος». Την εκδήλωση παρουσίασε η συμπολίτις μας δημοσιογράφος κα.Λένια Ιωαννίδου, η οποία κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα γεγονότα του ολοκαυτώματος. Ακολούθησε η κα. Αγνή Δουβίτσα, Δήμαρχος Βισαλτίας, η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι δύο χορωδίες της Νιγρίτας: του Πνευματικού κέντρου του δήμου Βισαλτίας υπό την διεύθυνση του κ.Αστερίου Γούναρη και του Κ.Α.Π.Η. Νιγρίτας υπό την διεύθυνση του κ.Δημητρίου Τζένου, οι οποίες απέδωσαν άριστα επίκαιρα παραδοσιακά πατριωτικά τραγούδια.

Οι εκατοντάδες παρακολουθήσαντες την εκδήλωση είχαν την μοναδική ευκαιρία να ακούσουν την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα.Μαρία Μαντουβάλου, που μίλησε με θέμα «Η μνήμη των παλαιών και των συγχρόνων ολοκαυτωμάτων». Κατά την παρουσίασή της η καθηγήτρια γοήτευσε με τον πατριωτικό, ποιητικό και αληθινό της λόγο, βασισμένο σε αδιάσειστα στοιχεία. Στο τέλος κλήθηκε στο βήμα ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νιγρίτας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κελεμπέκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε άγνωστα περιστατικά του ολοκαυτώματος και εξήγησε τους λόγους που ξεχάστηκε το γεγονός του ολοκαυτώματος. Τόνισε επίσης: «Δεν επιθυμούμε και δεν πρέπει να υπάρχει μίσος και αισθήματα εκδικήσεως ανάμεσα στους λαούς. Δεν ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία τους. Επιθυμούμε να κάνουμε γνωστή σήμερα σε εκείνους και σε εμάς την θυσία των προγόνων μας κατά το ολοκαύτωμα της πόλης μας, ούτως ώστε να μην γίνουν ξανά ποτέ παρόμοια γεγονότα στον τόπο αυτό, αλλά και όπου γης. Θα επιθυμούσαμε όμως την συγνώμη τους, η οποία δεν πρέπει να είναι ένας ξερός λόγος, γιατί τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος! Θέλουμε έμπρακτη συγνώμη! Να συνοδεύει την λέξη της μετάνοιας η επιστροφή όλων των κλαπέντων κειμηλίων από την τοπική μας Εκκλησία των Σερρών αλλά και γενικότερα από τις Μονές Εικοσιφοίνισσας Σερρών και Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης. Και έτσι, με παράδειγμα προς αποφυγή τα φρικαλέα γεγονότα των ημερών εκείνων, να ζήσουμε μονιασμένοι και αδελφωμένοι κάτω από την σκέπη του Αγίου Τριαδικού Θεού» . Κλείνοντας την εκδήλωση ζήτησε από όλους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν Ιερείς της πόλεως και της περιοχής, η Δήμαρχος Βισαλτίας, ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρώην Δήμαρχος Νιγρίτας κ.Δημήτριος Δάπης, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βισαλτίας κα Σούλα Πάντσιου, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Χρήστος Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λυγαριάς κα. Παγώνα Διβαβίδου, ο πρόεδρος της ενώσεως αποστράτων αξιωματικών κ.Θεόδωρος Στρίκος, ο τέως Πρόεδρος της ομοσπονδίας των Μακεδόνων κ.Γεώργιος Τάτσιος, άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου και πλήθος κόσμου.

Την επαύριον το πρωί, Κυριακή 23 Ιουνίου, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης. Στο τέλος της επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό μίλησε ο καθηγητής του λυκείου Μαυροθαλάσσης, φιλίστωρ και ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας κ.Γεώργιος Τέζας, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα του ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά οι Ιερείς, οι αρχές και ο λαός μετέβησαν στο μνημείο του απελευθερωτού της Νιγρίτας καπετάν Γιώργη Γιαγκλή και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αδίκω θανάτω τελειωθέντων του ολοκαυτώματος της Βισαλτίας.