«Περσεφόνη»:Το μοναδικό ρομπότ-ξεναγός στο σπήλαιο Αλιστράτης

«Το όνομά μου είναι Περσεφόνη, είμαι κόρη της θεάς Δήμητρας και σύζυγος του Πλούτωνα, του θεού του κάτω κόσμου. Σας καλωσορίζω στο υπόγειο βασίλειό μου, το σπήλαιο της Αλιστράτης ».

Μια πανέξυπνη και πολυμαθής ξεναγός, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεναγεί από τα μέσα Ιουλίου τους επισκέπτες του εξαιρετικής ομορφιάς Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών .

« Μου αρέσει ο ρυθμός που έχει το ρομπότ. Είναι πιο αργός οπότε εγώ μπορώ να δω καλύτερα το σπήλαιο»,λέει ένας Γερμανός τουρίστας.

Όπως αναφέρει ο επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου Νικόλαος Καρτάλης:«Αυτό το ρομπότ έχει κύρια χαρακτηριστικά, είναι σε θέση να ξεναγεί (επισκέπτες) σε 33 γλώσσες και μπορεί να καθοδηγήσει ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες. Είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Περνάει τα πρώτα 150 μέτρα (του σπηλαίου), οπότε (κάνει) τρεις στάσεις και για τα υπόλοιπα (της περιήγησης στο σπήλαιο) οι επισκέπτες καθοδηγούνται από έναν κανονικό ξεναγό ».

Τόσο λογισμικό όσο και η κατασκευή της «Περσεφόνης» έγινε από Έλληνες επιστήμονες ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης,κόστισε 118.000 ευρώ και έγινε μέσω της χρηματοδότησης του ευρωπαικού προγράμματος Interreg.Η ιδέα υπήρχε εδώ και χρόνια όταν ο Νικος Καρτάλης είδε στη ΔΕΘ μια ξενάγηση από ένα ρομπότ .

Τα ρομπότ διαφέρουν απο τους ξεναγούς όπως μας λέει η Ευδοκία Καραφέρα,ξεναγός του σπηλαίου:«Το ρομπότ είναι ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή που υπάρχει με τον ξεναγό ». Το ίδιο υποστηρίζει και ο ΜΙχάλης Μεταξάς,επισκέπτης:«Μπορείτε να δείτε την τεχνολογία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην υποκατάσταση του ανθρώπου εν μέρει. Φυσικά, δεν υπάρχει συναίσθημα».

Τα μελλοντικά σχέδια για το σπήλαιο της Αλιστράτης με τους σταλαγμίτες ύψους 18 μέτρων και τους ελικτιτες,ένα σπάνιο είδος σταλακτιτών περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός μουσείου εικονικής πραγματικότητας με λεπτομέρειες για την ιστορία και τους μυθολογικούς συνειρμούς του ενώ στους στόχους είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος του σπηλαίου για να δώσει στους μαθητές μαθήματα ρομποτικής

#pgnews

#ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ