Πολιτική συνοχής στο Δήμο Βισαλτίας: Ενεργά στο πλευρό των δημοτών μας

Συνέντευξη από τον Αθανάσιο Μασλαρινό, Δήμαρχο Βισαλτίας

Ο Δήμος Βισαλτίας, του Νομού Σερρών, γυρίζει σελίδα, αξιοποιεί ευκαιρίες, διεκδικεί για τους δημότες του. Ο δήμαρχος Βισαλτίας κος Αθανάσιος Μασλαρινός μας μιλά για τις ολοκληρωμένες και στοχευμένες κινήσεις που στο σύνολο τους έχουν ως προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την τοπική ανάπτυξη.

 

Φ.Β.: – Ποια είναι τα έργα και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήσατε;

Αθαν. Μασλαρινός: – Πρώτη προτεραιότητά μας ήταν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν Δήμο σύγχρονο, νοικοκυρεμένο που προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Τρία νέα απορριμματοφόρα προστέθηκαν στον στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ). Αγοράστηκε ένα καινούργιο JCB, τελευταίας τεχνολογίας (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ). Αποκαταστάθηκε η γέφυρα στον δρόμο Αμπέλων – Τριανταφυλλιάς (ΣΑΤΑ), ενώ ολοκληρώνεται η κατασκευή της γέφυρας Καστανοχωρίου – Αγίου Δημητρίου (Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού της Χώρας). Αποκαταστάθηκαν τμήματα της αποχέτευσης στο Δημητρίτσι, στο Φλάμπουρο, στον Τράγιλο, στη Μαυροθάλασσα, στο Λευκότοπο και στο Σιτοχώρι, προβλήματα ετών.

 

 

Ολοκληρώθηκε αγωγός ύδρευσης στην Τερπνή, ο οποίος πιστεύουμε πως λύνει το πρόβλημα ύδρευσης του χωριού. Καθαρίστηκαν μετά από πολλά χρόνια τα φρεάτια και οι σχάρες σε όλα τα χωριά, καθώς και οι υδατοδεξαμενές, βάσει σχεδίου. Έγιναν ασφαλτοστρώσεις που θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια του έτους σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Σερρών, τις οποίες και ευχαριστώ. Βαίνουν προς ολοκλήρωση οι παιδικές χαρές μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και άλλες παιδικές χαρές έχουν δημοπρατηθεί. Έχει δημοπρατηθεί αγροτική οδοποιΐα στο Σιτοχώρι και Πατρίκι μετά από κονδύλιο που εξασφαλίσαμε χάρη στην παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή. Ξεκίνησε και το μεγάλο έργο της ύδρευσης (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι) και αποχέτευσης της Νιγρίτας και της Τερπνής (ΕΣΠΑ) , ύψους δέκα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

 

Φ.Β.: – Παρατηρούμε μια εξωστρέφεια του Δήμου με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη. Ποιες είναι οι κινήσεις σας;

Αθαν. Μασλαρινός: – Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους μας. Για εμάς είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στον τόπο μας. Να μην αφήσουμε τα χωριά μας να ερημώσουν. Οι υπηρεσίες του Δήμου Βισαλτίας αναζητούν κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα για νέα έργα που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο και δουλειές για τους ανθρώπους μας. Γι αυτό είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε φακέλους σε όλους τους άξονες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Επιπλέον, ο Δήμος Βισαλτίας συμμετείχε για πρώτη φορά με δικό του περίπτερο στην 5η SEREXPO, κορυφαίο επιχειρηματικό θεσμό του Νομού που διοργανώνει το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Π.Ε. Σερρών, προωθώντας και στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς του Δήμου Βισαλτίας.

 

Φ.Β.: – Η ανακύκλωση έχει μπει στη ζωή μας. Ο δήμος Βισαλτίας πως  προστατεύει το περιβάλλον και εξοικονομεί πόρους;

Αθαν. Μασλαρινός: – Ο Δήμος Βισαλτίας διαθέτει πλούσιο φυσικό κάλλος και μοναδικές ομορφιές. Η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών εξαρτάται και από την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης πόρων. Όλα τα δημόσια κτίρια του Δήμου Βισαλτίας διαθέτουν καινούργιους τριπλούς κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί. Έχουν τοποθετηθεί ειδικά διαμορφωμένα κουτιά ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων και ενεργοποιούμε την ανακύκλωση μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών. Έχουν, ήδη, εγκατασταθεί βυθιζόμενοι κάδοι σε κεντρικές πλατείες του Δήμου μας, σε Νιγρίτα, Τερπνή και Μαυροθάλασσα (ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ).

 

Φ.Β.: – Η περιοχή της Νιγρίτας διαθέτει τον φυσικό πλούτο των ιαματικών θερμών πηγών από αρχαιοτάτων χρόνων. Πως σκοπεύετε να προώθησετε τον θεματικό και ιαματικό τουρισμό;

Αθαν. Μασλαρινός: – Άμεση προτεραιότητα για τη Δημοτική αρχή αποτελεί η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βισαλτίας με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Θερμά Νιγρίτας σε συνδυασμό με τον θερμαλισμό και τον ιατρικό τουρισμό. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής επετεύχθη για πρώτη φορά η χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ως Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας το οποίο έλαβε από το Υπουργείο Τουρισμού η Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Θερμών Νιγρίτας.

Ο Δήμος Βισαλτίας έχει τεράστιες δυνατότητες σε ότι αφορά την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού. Στόχος μας στο επόμενο διάστημα και όταν φυσικά μας το επιτρέψουν οι συνθήκες να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο Δήμος Βισαλτίας φιλοξένησε τον μεγάλο τελικό Touge των DriftKings, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια γεγονότα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε μια υπέροχη διαδρομή στον ορεινό όγκο της Νιγρίτας. Εκτός αυτού, υπό την αιγίδα του Δήμου φιλοξενήθηκε και στην πόλη της Νιγρίτας το «Metron» X-masBasketballTournament U16 στο οποίο συμμετείχε ο γυμναστικός αθλητικός σύλλογος Νιγρίτας «Βισάλτης», ανάμεσα σε 15 ομάδες από ολόκληρη τη χώρα. Ένα από τα διασημότερα παιγνίδια σε χώρες της γαλλοφωνίας, το “PEKIN EXPRESS”, έκανε γυρίσματα στον τόπο μας.  Ο Δήμος Βισαλτίας έχει ακόμη δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού – με τις πολλές και πλούσιες σε ιστορία και παραδόσεις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας – καθώς και του περιηγητικού τουρισμού – με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές του τόπου μας.

 

Φ.Β.: – Προβλέπεται αναβάθμιση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Βισαλτίας;

Αθαν. Μασλαρινός: – Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Βισαλτίας αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των αθλητικών σωματείων και συλλόγων του Δήμου μας και γενικότερα της μαθητικής κοινότητας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες για τις τοπικές κοινωνίες, και ανάσα για τους νέους και τις νέες μας. Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων & Υποδομών του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με χρηματοδότηση των εργασιών από το Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”, συνολικού προϋπολογισμού 892.880,36 ευρώ. Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες που αφορούν στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Μέσα σε αυτές είναι η λειτουργική αναβάθμιση του στίβου με την επίστρωση συνθετικού τάπητα (ταρτάν) των διαδρόμων και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κλειστού Γυμναστηρίου Νιγρίτας.