Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα προβλήματά τους

Γράφει ο:

Γιώργος Μώκος

 

Είναι η αλήθεια ότι όλα τα πράγματα στην ζωή μας δεν έρχονται όπως τα περιμένουμε.

Πάντα κάτι θα συμβεί και θα ανατρέψει τα προγράμματά μας ,τα θέλω μας και τις ελπίδες μας.

Όμως πάντα πρέπει να μην απελπιζόμαστε ,αλλά να αγωνιζόμαστε πιστεύοντας ότι κάτι καλό μας περιμένει που αργά η γρήγορα θα  βρεθεί μπροστά μας .

Ένα μεγάλο πρόβλημα ασφαλώς  είναι η πανδημία του κορονοιού  που εδώ και μερικούς  μήνες ταλαιπωρεί τον κόσμο όλο ασφαλώς και την Ελλάδα .

Η πανδημία αυτή έκανε όλον τον κόσμο να φοβάται ο ένας τον άλλο ,μην κολλήσει τον θανατηφόρο ιό ,με αποτέλεσμα να μην έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που πριν την πανδημία ήταν πολύ συχνά  μαζί σε διάφορες εκδηλώσεις της ζωής .

Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πολλές και διάφορες ,κοινωνικές αθλητικές , πολιτιστικές και άλλες που ομόρφαιναν την ζωή μας  .

Αλήθεια πόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν λειτουργούν σήμερα  σε όλη την Ελληνική Επικράτεια λόγω της πανδημίας ;

Αυτοί οι Σύλλογοι όμως ήταν πάντα και θα  είναι  ο καθένας ,μία κοιτίδα πολιτισμού που ζωντανεύουν  και διαιωνίζουν τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου που η Ελλάδα μας είναι πλούσια σε αυτά ,αλλά και σε  παραδώσεις .

Ο κάθε Σύλλογος οργάνωνε αυτές τις εκδηλώσεις ,όπως είπα παραπάνω για τα έθιμα του τόπου του ,για το αντάμωμα των αποδήμων συμπατριωτών του αλλά και για ένα πολύ βασικό λόγο , την είσπραξη από τα μέλη του την συνδρομή τους που τα τελευταία χρόνια είναι τα μόνα έσοδα τους .

Φανταστείτε ότι όλοι οι Σύλλογοι δεν εδρεύουν σε ιδιόκτητα οικήματα ,ελάχιστοι μόνον πράγμα που σημαίνει  ότι τα έξοδά τους είναι πολλά και μετά δυσκολίας μπορούν και τα βγάζουν πέρα ,τώρα μάλιστα που στερούνται και τα ελάχιστα έσοδα από τις εκδηλώσεις που πλέον απαγορεύονται από την Πολιτεία .

Κάποτε πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτούσε με κάποια ελάχιστα χρήματα τους Συλλόγους που τα είχαν μεγάλη ανάγκη .

Για να γίνω πιο σαφής θα αναφέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον ο δικός μας Σύλλογος ο Βισάλτης .

Ετησίως οργανώναμε δύο και πολλές φορές τρείς εκδρομές που πάντα οι συμμετέχοντες πρόσφεραν κάτι και για τον Σύλλογο .

Κάθε χρόνο οργανώναμε την φασουλάδα που σχεδόν πάντα κάτι άφηνε στο φτωχό μας ταμείο και για να μην σας κουράσω  με όλες τις δραστηριότητες μας ,θα σας πω μόνον ότι τα έσοδα αυτά πλέον δεν υπάρχουν και όσο δεν θα υπάρχουν οι Σύλλογοι αργά η γρήγορα ο ένας μετά τον άλλον θα κλείσουν .

Το ερώτημα εδώ είναι ένα απλό και μεγάλο .

Η Πολιτεία θα ήθελε οι κοιτίδες   αυτές του πολιτισμού που είναι οι θεματοφύλακες των παραδόσεων και της ιστορίας του κάθε Ελληνικού τόπου να κλείσουν ;

Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κάτι τέτοιο.

Για τον λόγο αυτό μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία  με το υπουργείο πολιτισμού να φροντίσει όπως έκανε και παλαιότερα να μην παύσουν να λειτουργούν τα κάστρα του πολιτισμού μας δίνοντας μια ανάσα πνοής στους πνεύμονες της ύπαρξης μας και της μακραίωνης ιστορίας μας που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη ;

Ναι είναι δύσκολοι οι καιροί και τα οικονομικά προβλήματα μεγάλα ,όμως και η συνέχεια των παραδόσεων μας εξίσου μεγάλη στην μακραίωνη ιστορία μας .

Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλετε η Πολιτεία να δει ζεστά το θέμα και να φροντίσει να βρει τον τρόπο να σώσει τα κάστρα αυτά που λέγονται Πολιτιστικοί Σύλλογοι .

Θα μπορούσαν ίσως και οι Δήμοι να βοηθούσαν λίγο στο μεγάλο αυτό πρόβλημα ,αφού

ο κάθε τόπος έχει ανάγκη τον σύλλογό του που μέσα  σε  αυτούς  είναι  πάντα  ζωντανή η ιστορία  του τόπου .

Και κάτι ακόμα που συχνά λέγετε .

Μια φράση που κατά καιρούς ακούγετε από διάφορα στόματα ,ένα από αυτά είναι και της συζύγου μου ,είναι ότι πλέον χάσαμε την επαφή με τους φίλους συμπατριώτες μας που μας γέμιζε χαρά από πολλές όμορφες στιγμές .

Είναι η αλήθεια ότι μας λείπουν γιατί ήταν  πράγματι πολύ όμορφες με όλους τους καλούς φίλους και συμπατριώτες μας .

Πιστεύω ότι δεν θα χαθούν ποτέ και πάλι θα ζήσουμε όλα αυτά τα όμορφα που ζούσαμε όχι μόνον εμείς αλλά όλοι στους Συλλόγους τους .

Θέλω να πιστεύω πολύ σύντομα .

Θεσσαλονίκη   28/9/2020

Με τιμή

Μώκος  Γεώργιος

Μέλος του Συλλόγου Νιγριτινών

Θεσσαλονίκης ο Βισάλτης