ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια -Εκπαιδευτικός

 

Α. Ατομα που ΔΕΝ έχουν στεφανιαία νόσο (πρωτογενής πρόληψη)

Ένα μεγάλο μέρος της στεφανιαίας νόσου μπορεί να προληφθεί από τους προδιαθεσικούς παράγοντες. Οι Προδιαθεσικοί παράγοντες που τροποποιούνται, όπως είχαμε αναφέρει στο πρώτο μέρος του άρθρου «Στεφανιαία νόσος» είναι: Τα λιπίδια ορρού, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η σωματική άσκηση, το Stress & η προσωπικότητα, δηλαδή αφορούν όλους  μας, την κοινωνία στην οποία ζούμε,  είναι η ίδια μας η ζωή, οι συνήθειες μας, εάν όλοι προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και συνήθειες

(διατροφή- κάπνισμα- άσκηση- σωστή διαχείριση άγχους, κ.λ.π.) τότε θα μειωθούν τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, θα έχουν ποιότητα ζωής τα άτομα που εκδηλώνουν τη νόσο, θα υπάρχουν άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ, οι γιατροί θα έχουν χρόνο να εξετάζουν με ευχέρεια & ηρεμία το κάθε άτομο και οι άρρωστοι θα είναι ενεργά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας χωρίς να καταναλώνουν χρόνο και χρήματα για την υγεία, ενώ παράλληλα θα ζουν  άνετη και ήσυχη ζωή, γιατί δεν θα σκέπτονται το πρόβλημα τους.

Τα άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

1ον Σε αυτά που έχουν έναν παράγοντα και σε ψηλά επίπεδα π.χ. χοληστερόλη πάνω από 300 mg%, ψηλή αρτηριακή πίεση και με υπερτροφία της αριστεράς κοιλίας, προσωπικότητα τύπου Α, κ.λ.π. και

2ον Σε άτομα με δυο ή περισσότερους παράγοντες. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να τροποποιήσουν όλους τους προδιαθεσικούς παράγοντες, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο κι από αυτούς που έχουν έναν, πολλές φορές πίσω από τον παράγοντα που εκδηλώνεται υπάρχουν και…άλλοι…

Τα άτομα της 1ης & 2ης κατηγορίας και στενοί συγγενείς αρρώστων με πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου οφείλουν να επισκεφτούν τον καρδιολόγο, ίσως να χρειάζεται να κάνουν πρόληψη και με φάρμακο π.χ. ασπιρίνη

 

Β. Ατομα που ήδη έχουν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο ή άλλη αθηροσκληρυντική νόσο (Δευτερογενής πρόληψη)

 

Τα άτομα αυτά εάν ΔΕΝ αλλάξουν τρόπο ζωής (τρόπος σκέψης & συνήθειες) κινδυνεύουν από ένα….οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή ξαφνικό θάνατο. Η επιστήμη και η τεχνολογική εξέλιξη είναι ανήμπορες να μας βοηθήσουν  εάν εμείς ΔΕΝ θέλουμε…..!!!

«Για να γίνει η πρόληψη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής κλινικής πράξης, οι εθνικές εταιρείες καρδιολογίας, αθηροσκλήρυνσης και υπέρτασης, σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς της κάθε χώρας, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ανάπτυξη των δικών τους οδηγιών, που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές τους πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιατρικές συνθήκες.

Κοινή πρόκληση για τους καρδιολόγους, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας σε όλη την Ευρώπη, είναι να αντιληφθούν την δυνατότητα πρόληψης της στεφανιαίας για όλους τους ασθενείς μας και να συμβάλλουν στις ευρύτερες προσπάθειες της δημόσιας υγείας για να μειωθεί η τεράστια επιβάρυνση της καρδιαγγειακής νόσου». Πηγή: www.cgrg.gr/system/files/CHD.pdf‎

Όταν κάποιο μέλος της οικογένειας μας, εκδηλώσει στεφανιαία νόσο, τότε προσπαθούμε λίγο περισσότερο να τον βοηθήσουμε για να αλλάξει τρόπο σκέψης και συνήθειες…. !!! είναι δύσκολο, ναι θα κουραστείτε αλλά…θα προσπαθήστε να έχετε πραότητα, υπομονή, επιμονή, καρτερία, έτσι ώστε να μην διαταραχτούν οι δικές σας ισορροπίες και να υπάρχει αποτέλεσμα.  Η συμπεριφορά σας και ο τρόπος ζωής σας θα είναι υπόδειγμα σε αυτό το άτομο, π.χ. αν μέλος της οικογένειας καπνίζει ΔΕΝ θα καπνίζει μέσα στο σπίτι, ούτε μπροστά του, η σύζυγος  φροντίζει την υγιεινή διατροφή για όλα τα μέλη της οικογένειας, κ.λ.π.

Στον επαγγελματικό χώρο είτε υπάρχει άτομο με στεφανιαία νόσο ή με προδιαθεσικό παράγοντα είτε όχι, πρέπει να υπάρχει ησυχία, ηρεμία για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και για να αποδίδουν περισσότερο στην εργασία τους. ΔΕΝ φωνάζουμε μέσα στο χώρο εργασίας, ούτε αυτοί που δουλεύουν αλλά ούτε και οι πελάτες. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ΔΕΝ διαφωνούμε έντονα γιατί κανείς δεν θα καταλάβει το τι λέμε, δεν δημιουργούμε εντάσεις ή τις αποφεύγουμε, η σιωπή δεν είναι αδυναμία αλλά…χρυσός…!!!  ΔΕΝ καπνίζουμε μέσα στο χώρο εργασίας, το παθητικό κάπνισμα βλάπτει μερικές φορές περισσότερο από το κάπνισμα.

Όλοι οι άνθρωποι όπου κι αν βρεθούν οφείλουν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια έως το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας»

Πηγη:  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0Y8lP20CqgUJ:portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_14/02/2013_483129+&cd=7&hl=el&ct=clnk&gl=gr

«Οι οικονομικό-κοινωνικές διαφορές στη γενική θνησιμότητα αποδίδονται κυρίως σε οικονομικό-κοινωνικές διαφοροποιήσεις στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα (Mackenbach, et al., 2008» Πηγή: http://www2.keelpno.gr/blog/?p=4853

Μορφές της καρδιαγγειακής νόσου είναι: η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια.

Μικρή συμβουλή

Αντιγράψτε από το πρώτο μέρος του άρθρου Στεφανιαία νόσο τους προδιαθεσικούς παράγοντες, βάλτε ένα σκίτσο για να τραβήξει τα βλέμματα, πλαστικοποιήστε το και αναρτήστε το (στο σπίτι & στο χώρο εργασίας) σε σημείο που να μπορούν να το διαβάζουν όλοι, έστω και ένα άτομο να σώσουμε είναι …επιτυχία!!!

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα με όλες του τις επιπτώσεις (στην ποιότητα ζωής, στη δημόσια υγεία με όλα τα επακόλουθα της, στα οικονομικά μας & στα οικονομικά του κράτους μας) είναι υπόθεση όλων μας.!!!

Η γνώση είναι δύναμη!!!

Αγαπάμε την πρόληψη από τη θεραπεία!!!

 

Στεργιανή Παπλιάκα

Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός