Σέρρες, Δημήτρης Αρναούτογλου: Ο παθιασμένος νταρνάκας που ονειρεύεται να κάνει το Άγιο Πνεύμα πόλο έλξης τουριστών (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Της Ελένης Λαζάρου

 

Τον Δημήτρη Αρναούτογλου τον ξέρω εδώ και πολλά χρόνια από τότε που ζούσα στις Σέρρες.

Τον θυμάμαι με ένα μόνιμο χαμόγελο κάθε φορά που πήγαινα στο φαρμακείο του στην οδό Τσαλοπούλου , να ρωτά με ενδιαφέρον τους πελάτες του τί χρειάζονται και να προσπαθεί να τους βοηθήσει. Τον είδα ξανά πρόσφατα όταν έκανε δηλώσεις στον ALPHA ως πρόεδρος του Αγίου Πνεύματος για την εγκληματικότητα με αφορμή  διαρρήξεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Τον κάλεσα στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει για το θέμα. Γρήγορα όμως η συζήτηση έφυγε από τις διαρρήξεις καθώς άρχισε να μου μιλά με πάθος για τα νταρνακοχώρια , την τοπική πλούσια πολιτιστική παράδοση που κινδυνεύει να σβήσει ενώ μου ανέπτυξε με ενθουσιασμό το όραμά του για το Άγιο Πνεύμα. Πως με ανάδειξη της οικιστικής αρχιτεκτονικής του όμορφου χωριού ,  την  λελογισμένη εκμετάλλευση του ορεινού όγκου του Μενοικίου και την ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης τουρισμού…..

Από πού κατάγεσαι και πού ζεις;

Κατάγομαι από τις Σέρρες με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα μου από Μικρά Ασία ενώ από την πλευρά της μητέρας μου από το Αγ. Πνεύμα Σερρών.

Εδώ και 14 χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος Αγ. Πνεύματος ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι στην Πόλη των Σερρών διατηρώντας φαρμακείο με την επωνυμία μου, στο κέντρο της πόλης.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον κλάδο της φαρμακευτικής;

Η επιλογή των σπουδών μου πάνω στην φαρμακευτική ήταν αποτέλεσμα συγκυριών, όταν βρέθηκα στην Ιταλία για σπουδές, έχοντας αποφασίσει να σπουδάσω οικονομικά. Αντ΄αυτού όμως παρέες που “μπλέκω”, γίνονται αφορμή να εγκαταλείψω τα οικονομικά και να στραφώ στην φαρμακευτική χωρίς να υπάρχει ανάλογη υποδομή από την οικογένειά μου π.χ. κληρονομικό φαρμακείο.

Υπάρχει κάποιο μυστικό επαγγελματικής επιτυχίας που ακολουθείς και το φαρμακείο σου ειναι πόλος έλξης για τους καταναλωτές; Πέρα από το να φέρνεις πολλά προϊόντα παίζει ρόλο και η προσωπική επαφή με τον κόσμο;

Τα χρόνια που πέρασαν με δικαίωσαν και έτσι σήμερα εκτιμώ θετικά την πορεία μου μέσα από το χώρο του φαρμάκου. Συνταγή επιτυχίας θεωρώ πως είναι η σκληρή δουλειά, προσωπική επαφή με κάθε πελάτη, με πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του καθενός ξεχωριστά, που με τα χρόνια μετατράπηκε σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το φαρμακείο στηρίζεται σε καθαρά διαπροσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, εχεμύθειας και αφοσίωσης μεταξύ εμού, των συνεργατών μου και των πελατών μας. Φυσικά ένα φαρμακείο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να διαθέτει πληθώρα εμπορευμάτων σε παραφάρμακα, καλλυντικά συμπληρώματα διατροφής ώστε να εξυπηρετεί με ταχύτητα και αμεσότητα.

Ταυτόχρονα με την επιτυχημένη επαγγελματική σου πορεία ασχολείσαι και με τα κοινά. Πώς τα συνδυάζεις;

Η παράλληλη ενασχόλησή μου με τα κοινά, πηγάζει από την αγάπη μου για τον τόπο που κατοικώ το Αγιο Πνεύμα Σερρών. Ένα πραγματικά όμορφο χωριό με εξαιρετικό κλίμα και μακρόχρονη ιστορία στους πρόποδες του Μενοικίου όρους, στις Σέρρες. Ένα χωριό όμως που δεν εξαιρέθηκε από την μοίρα της ελληνικής υπαίθρου που “καταδικάστηκε” να αργοσβήνει. Παρόλο που απέχουμε μόλις 13 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών ο πληθυσμός μειώνεται δραματικά με τα χρόνια. Ο λόγος; Η έλλειψη υποδομών, ικανών να κρατήσουν τον νέο πληθυσμό, όπως γρήγορος δρόμος, κακή  υπεραστική συγκοινωνία, απαρχαιωμένο σύστημα ηλεκτροδότησης, ακριβό κόστος διαβίωσης πχ θέρμανση ή συντήρηση παλαιών κατοικιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται  εκποίηση ή και εγκατάλειψη των πατρογονικών περιουσιών. Αποτέλεσμα ο οικισμός να ερημοποιείται και σπίτια απαράμιλλης Μακεδονικής αρχιτεκτονικής να καταρρέουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Ποιος είναι ο λόγος που σε κανει να αφιερώνεις τον λίγο προσωπικό σου χρόνο για τα κοινά;

Θέλοντας να προασπίσω την κληρονομιά και τις περιουσίες των συγχωριανών μου και την δική μου μαζί, έχοντας γνώση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι σε αντίστοιχους οικισμούς με τον δικό μας και μετά από παρότρυνση των συμπολιτών μου, ασχολήθηκα με τα κοινά θυσιάζοντας ζωτικό χρόνο από την οικογένειά μου. Όταν λέω ¨έχοντας γνώση¨ του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, χωρίς να θέλω να δείξω έπαρση, εννοώ το πώς μικροί ορεινοί οικισμοί στην Ευρώπη εκμεταλλεύονται γενναιόδωρα ευρωπαϊκά προγράμματα για να διασώσουν την οικιστική κληρονομιά τους, που  υπολείπεται κατά πολύ της δικής μας και πώς αυτοί αξιοποιούν τους ορεινούς όγκους αντλώντας από αυτούς, ότι μπορεί ένα βουνό να προσφέρει.

Ποιο είναι το όραμα που έχεις για το Άγιο Πνεύμα;

Η ανάδειξη της οικιστικής αρχιτεκτονικής μας και η λελογισμένη εκμετάλλευση του ορεινού όγκου του Μενοικίου, πιστεύω είναι δύο στοιχεία ικανά να συγκρατήσουν τον πληθυσμό στον τόπο του.

Σήμερα ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος στην Ευρώπη για διάσωση ιστορικών οικισμών, διατήρηση, ανακαίνιση και ανάπλαση με πακτωλό χρημάτων από τα κοινοτικά ταμεία, εντούτοις η ελληνική πραγματικότητα υπολείπεται κατά πολύ της Ευρωπαϊκής  στοχευμένης πολιτικής στήριξης τέτοιων οικιστικών συνόλων. (βλ. χωριά των Άλπειων και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αtlas). Ελπίδα σωτηρίας διαφάνηκε μέσα από πρόσκληση του προγράμματος LEADER  το 2013, ήταν όμως ένα μικρό project, μικρού προϋπολογισμού που στηρίχτηκε στην προσωπική πληροφόρηση των κατοίκων και φυσικά έτυχε μικρή αποδοχής.

#pgnews

#ΤΟΠΙΚΗΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ