Σέρρες: «Μεγάλο στοίχημα να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στον τόπο μας»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Π. Καρίπογλου

  Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Συγκροτημένα και με παρρησία απαντά σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.

Ο πρόεδρος του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου του Νομού, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.», χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα την παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο μας και καλεί τους  πολίτες να στηρίξουν τους Σερραίους δικηγόρους.

Δηλώνει ικανοποιημένος για την  ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στις Σέρρες που θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Μόνη του επιφύλαξη , ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων,  οι αργοί ρυθμοί του Δημοσίου.

Δηλώνει ότι πολιτικά σήμερα, τον εκφράζει το κέντρο και επισημαίνει ότι η ιστορία έχει πιστώσει θετικά τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για  την πρωτοβουλία του να αποκαλυφθεί και να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή.

Για την ώρα γνωστοποιεί ότι δεν τον ενδιαφέρει η ανάμειξη  με την Πολιτική, υπηρετεί τους συναδέλφους του στον Δικηγορικό Σύλλογο και οι παρεμβάσεις του έχουν στόχευση την επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο τους δικηγόρους και γενικά τους επιστήμονες, διότι η ενίσχυση που έλαβαν για την πανδημία δεν ήταν ουσιαστική.

 

Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες το δικηγορικό επάγγελμα δέκα χρόνια μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης;  Πέραν της οικονομικής κρίσης υπάρχει η γενική αίσθηση και μιας ιδεοληπτικής στοχοποίησης των δικηγόρων από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μιλήστε μας γι αυτό και τις σχετικές αρνητικές ρυθμίσεις που υπήρξαν.

Είναι δεδομένο ότι και οι δικηγόροι , όπως οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα , επηρεαστήκαμε από την κρίση που έφερε η χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια που ακολούθησαν . Όταν οι συμπολίτες μας πιέζονται οικονομικά  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους . Και οι νομικές τους υποθέσεις αποτελούν πολυτέλεια για να διευθετηθούν  μέσα σε μια κρίση . Η κυβέρνηση Συριζα στοχοποίησε τη λεγόμενη μεσαία τάξη , στην οποία ανήκαν και οι δικηγόροι σε μεγάλο βαθμό . Το ομολογούν άλλωστε και στελέχη του κόμματος στις αναλύσεις που κάνουν για το εκλογικό αποτέλεσμα και στην αυτοκριτική τους . Το φορολογικό , το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου , οι διατάξεις για τις δικονομίες , επηρέασαν αρνητικά το έργο , αλλά και τα εισοδήματα των δικηγόρων . Όμως και η κυβέρνηση της ΝΔ , που διαχειρίζεται την πανδημία , ενώ στην αρχή της θητείας της ψήφισε ένα πολύ ευνοϊκό για εμάς φορολογικό νομοσχέδιο , στη συνέχεια το ασφαλιστικό Βρούτση δεν μας ικανοποίησε . Ανέβασε τις εισφορές  που πληρώνουν ειδικά οι νέοι δικηγόροι , αλλά και όσοι δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα Περαιτέρω ,  μέσα στην πανδημία η στήριξη του κλάδου μας ήταν μηδαμινή  . Δόθηκαν χρήματα ακόμη και σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις , σε μαγαζάκια χωρίς υπαλλήλους για παράδειγμα , ενώ στους δικηγόρους , αλλά και γενικά στους  επιστήμονες δεν δόθηκε καμία ουσιαστική στήριξη. Αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα .

Η δικηγορική ύλη στο Νομό Σερρών είναι αρκετή για να συντηρήσει το σύνολο του νομικού κόσμου;

Κοιτάξτε , οι δικηγόροι στις Σέρρες είμαστε περίπου 350 στον αριθμό , όμως δικηγορία κανονικά ασκεί ένας αριθμός γύρω στους 200 . Ο πληθυσμός και η έκταση του νομού μας θεωρώ πως σηκώνουν τον αριθμό αυτό . Όμως δυστυχώς, επειδή  εδώ και χρόνια δεν υπάρχει  καμία ανάπτυξη , καμία σοβαρή επένδυση ενώ και η γεωργία φθίνει , η περιοχή μας δεν είναι ευνοϊκή πλέον για όσους ασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών όπως οι δικηγόροι . Ανέβηκε κάπως η δουλειά μας με την κτηματογράφηση των ακινήτων , όμως και αυτό έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα . Αυτό που πρέπει να δουν σοβαρά και με οργανωμένο τρόπο όλοι οι φορείς της πόλης και του νομού μας είναι πως θα κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες εδώ . Να τους βοηθήσουμε και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να επενδύσουν τη γνώση και τις εμπειρίες τους στον τόπο τους . Αυτό είναι το άμεσο και επιβεβλημένο  στοίχημα .

Στα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης στο Νομό Σερρών έχουν βγει εκτός αντικειμένου συνάδελφοι σας;

Βέβαια. Όσοι μπόρεσαν συνταξιοδοτήθηκαν , ενώ πολλά νέα παιδιά εγκατέλειψαν τη δικηγορία φεύγοντας είτε στο εξωτερικό είτε αναζητώντας ορίζοντες σε άλλες κατευθύνσεις, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα . Η δικηγορία πλέον έχει γίνει ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Με πολύ άγχος και πολλές απαιτήσεις . Μπορώ να πω, όμως, με βεβαιότητα ότι οι συνάδελφοι μου στις Σέρρες  είναι από τους πιο έντιμους και καταρτισμένους στην Ελλάδα. Δεν έχει λοιπόν καμία δικαιολογία κανένας στις Σέρρες να προσλαμβάνει δικηγόρους από άλλες πόλεις και περιοχές .

Θα συνιστούσατε σήμερα σε ένα νέο άνθρωπο να  σπουδάσει νομική και να αφοσιωθεί στη μάχιμη δικηγορία;

Πραγματικά αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα. Με πιάνουν πολλοί  φοιτητές που τελειώνουν τη νομική ή οι γονείς τους  και με ρωτούν το ίδιο . Και κάθε φορά  η απάντηση δε μπορεί να είναι μονολεκτική . Θεωρώ, με λίγα λόγια ,  πως πάντοτε υπάρχουν ευκαιρίες για εδραίωση και ανέλιξη στη δικηγορία , αν υπάρχει όρεξη για δουλειά και διαρκής επιστημονική επιμόρφωση. Αυτός που θα αποφασίσει να μείνει στο επάγγελμα θα πρέπει να ξέρει ότι τα πρώτα 5-6 χρόνια θα κουραστεί πολύ και δεν θα αμειφθεί καλά . Στη συνέχεια όμως , αν αποδείξει τις ικανότητές του , τη συνέπειά του και την εντιμότητά του θα μπορέσει να συνεχίσει με προοπτικές στη δικηγορία .

Δηλώσατε ότι η δημιουργία του νέου δικαστικού μεγάρου είναι περισσότερο κοντά σε σχέση με άλλες φορές. Παρόλα αυτά εμφανιστήκατε δύσπιστος στο κομμάτι των χρονοδιαγραμμάτων. Γιατί;

Το νέο δικαστικό μέγαρο για τις Σέρρες είναι ζητούμενο εδώ και  πάρα πολλά χρόνια . Η πρώτη σκέψη ξεκίνησε από την εποχή του Υπουργού Χατζηγάκη .  Δεν περπάτησε όμως , για πολλούς και διάφορους λόγους .  Η ανέγερσή του  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το γεγονός ότι μας λείπει το κατάλληλο οικόπεδο , το οποίο έπρεπε να χορηγήσει ο Δήμος Σερρών . Με την ανάληψη του Υπουργείου Υποδομών από τον Κώστα Καραμανλή συναντηθήκαμε μαζί του και ανακινήσαμε το θέμα. Ο Υπουργός μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ που είχε στα σχέδια του  . Και πράγματι η πρωτοβουλία του αυτή προχωράει και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών  έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης  . Σε αυτό βοήθησαν και ο Δήμος Σερρών και ο Δήμαρχος , όπως και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ  κ Χαλκιόπουλος, που έτρεξαν άμεσα τις διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου .   Είμαι όμως επιφυλακτικός με τα χρονοδιαγράμματα που εξ αρχής τέθηκαν , επειδή πολλές διαδικασίες απαιτούν την σύμπραξη και την επίβλεψη από το Δημόσιο. Καταλαβαίνετε ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν  με τους δικούς τους ρυθμούς. Και αυτό είναι που με κάνει να δυσπιστώ. Νομίζω ότι οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες και η κατασκευή του Μεγάρου θα προχωρήσει με την ταχύτητα που θέλουμε .

Τοποθετείστε με παρρησία δημόσια για διάφορα θέματα, χωρίς να υπολογίζετε το κόστος. Επαινέσατε, π.χ., τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά γιατί συνέβαλλε στην αποκάλυψη  και καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Προσπαθώ να είμαι καθαρός στις απόψεις μου . Και να τοποθετώ τους ανθρώπους στην κριτική που κάνω , όχι με βάση την ιδεολογική τους αφετηρία , αλλά με βάση  τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις και οι δηλώσεις τους στην πρόοδο της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Ο Αντώνης Σαμαράς , ανεξάρτητα του ποια γνώμη έχει ο καθένας γι αυτόν , ως πρωθυπουργός έλαβε μια πολιτική απόφαση να αποκαλύψει και τιμωρήσει τις παράνομες πράξεις της συγκεκριμένης οργάνωσης . Η ιστορία, λοιπόν, θα γράψει ότι αυτός ανέλαβε την πρωτοβουλία , το κόστος και τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασής του .

Που τοποθετείτε τον εαυτό σας, πολιτικά; Υπάρχουν σκέψεις να ασχοληθείτε στο μέλλον με την πολιτική;

Όπως όλοι οι πολίτες έχω και εγώ μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση . Θεωρώ πως ανήκω στο χώρο του Κέντρου . Του φιλελεύθερου και πατριωτικού Κέντρου όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο .  Αν με ρωτήσετε ποιο κόμμα σήμερα εκφράζει το κέντρο αυτό , θα σας έλεγα ότι εν μέρει το εκφράζει η ΝΔ και εν μέρει το ΚΙΝΑΛ . Υπάρχουν πολιτικοί και στα δύο αυτά κόμματα με ιδέες που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό , πιστεύουν στην ανοικτή δημοκρατία , στον προσδιορισμένο   παρεμβατισμό του Κράτους , στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάδειξη της Ελλάδας στα ψηλότερα βάθρα . Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν έχω στο μυαλό μου να ασχοληθώ με την πολιτική , επιθυμώ όμως να παρεμβαίνω όπου και όσο μπορώ για την επίλυση των τοπικών μας, κυρίως, προβλημάτων . Άλλωστε αυτό επιτάσσει και ο Κώδικας Δικηγόρων.  Εν κατακλείδι , είμαι  πρωτίστως ταγμένος στον δικηγορικό συνδικαλισμό – έχω εκλεγεί άλλωστε στη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας –   και  θα συνεχίσω να  υπηρετώ τον θεσμό για όσο διάστημα κρίνουν οι συνάδελφοί μου ότι πρέπει να παραμείνω στην τιμητική  θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών .

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ