Σε απόγνωση οι αγρότες της Κ.Μακεδονίας

Ολική καταστροφή παραγωγής φρούτων

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της ΠΚΜ, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΒΕ – Τι λέει στo makthes.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου εξαγωγικών επιχειρήσεων φρούτων – λαχανικών και χυμών της Incofruit

Στέφανος Μαχτσίτρας

Βαθιές πληγές στις αγροτικές επιχειρήσεις αφήνει η τεράστια καταστροφή, έως και στο 100%, στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια,) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία.

«Δεν υπάρχει ακόμα καθαρή εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών προτού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών. Φαίνεται πως επηρεάστηκαν παραπάνω τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, λιγότερο τα ακτινίδια και τα κεράσια. Αν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ίσως διεκδικηθούν αποζημιώσεις και από ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα αρκούν», σημειώνει στο makthes.gr ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών επιχειρήσεων εξαγωγής διακίνησης φρούτων – λαχανικών και χυμών της Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της ΠΚΜ, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, ο οποίος κάνει λόγο «για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003».

H ανακοίνωση του ΣΒΕ

Η πρωτοφανής καταστροφή έως και στο 100% στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια,) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Εκτιμάται από παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003.

Στο πλαίσιο αυτό, η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας.

Υπογραμμίζουμε μόνον την τεράστια σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. πηγή: makthes.gr

#pgnews

#ΑΓΡΟΤΙΚΑ