Στέλιος Καζαντζίδης: Ενενήντα χρόνια από τη γέννηση της «φωνής της Ελλάδας»

Ενενήντα ετών θα γινόταν σήμερα ο Στέλιος Καζαντζίδης αν δεν έφευγε πρόωρα από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001, σε ηλικία μόλις 70 ετών. Ο τραγουδιστής που αγαπήθηκε όσο λίγοι, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1931…

Η γενιά των σημερινών 30άρηδων είναι ίσως η τελευταία που κατάφερε να κατανοήσει σε ένα βαθμό το «φαινόμενο Καζαντζίδης», να νιώσει στο… πετσί της τι σημαίνε, τι σημαίνει και τι θα σημαίνει αυτός ο καλλιτέχνης για την ταλαιπωρημένη Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Και αυτό γιατί οι… παππούδες αυτής της γενιάς μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, έκλαψαν, γλέντησαν, θρήνησαν, μετανάστευσαν με τον Στέλιο, τον δικό τους Στέλιο, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τον μεγάλο λαϊκό μας τραγουδιστή.

Μέσα από μία σύντομη αναδρομή θα επιχειρήσουμε να μάθουμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του λαϊκού μας τραγουδιστή, ώς εναν ελάχιστο φόρο τιμής για τα 90 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννησή του.

1931: Ο Στελιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία. Η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Ως παιδί άκουγε από εκείνη τα λαϊκά τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες, ενώ από τη γιαγιά του -όπως έλεγε ο ίδιος- πήρε τις τεχνικές, τις αναπνοές και το κλάμα στη φωνή…

1947: Η χρονιά που ο Στέλιος Καζαντζίδης έχασε τον πατέρα του και αναγκάστηκε να αναλάβει τα οικογενειακά βάρη. Ο Καζαντζίδης είχε πει για τον πατέρα του: «Του έριξαν ένα ξύλο (παρακρατικοί αντικομμουνιστές, που ταίρι του δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο. Ούτε στην ΕΣΑ δεν χτύπαγαν έτσι. Με ένα σιδερένιο μπαστούνι τον σκότωσαν, στην κυριολεξία. Τον είχαν μελανιάσει, αιμορραγούσε… Τότε το ΄47 πέθανε ο πατέρας μου. Είχε προλάβει να γεννηθεί ο Στάθης. Λίγο πριν πεθάνει τον ξαναπιάσανε, έφαγε πάλι ξύλο. Τους τέσσερις πέντε μήνες που επέζησε μετά τα βασανιστήρια δεν είχε κουράγιο για τίποτα, όλο αιμοπτύσεις έκανε, είχαν σαπίσει οι πνεύμονες, είχε φθαρεί τελείως, δεν είχε κουράγιο ούτε να αναπνεύσει. Το κόμμα έστειλε κάποιο γιατρό. «Δεν έχει ζωή» μας λέει. Ο πατέρας μου έτρωγε σε πεπιεσμένα χαρτόνια για να μην τρώει απ’ το πιάτο που θα τρώγαμε και εμείς, μη μας κολλήσει το μικρόβιο της φυματίωσης. Τρεις μέρες παιδευόταν ο φουκαράς…».

1952: Το δισκογραφικό ντεμπούτο του Στέλιου Καζαντζίδη έγινε με ένα τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα που έφερε τον τίτλο «Για μπάνιο πάω». Ο συγκεκριμένος δίσκος χαρακτηρίστηκε ως αποτυχίας καθώς ελέγετο ότι ο Καζαντζίδης μιμούταν τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη.

Ο νεαρός Στέλιος Καζαντζίδης

Ο Μανώλης Χιώτης λίγο μετά τον συμβούλευσε να ξυρίσει το μουστάκι, αφού όπως του είχε πει, έμοιαζε με…βούρτσα.

1959: Τη χρονιά εκείνη ο Στέλιος Καζαντζίδης βρέθηκε στα δικαστήρια με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia, με αφορμή τις τεράστιες πωλήσεις της Μαντουβάλας, που άγγιξαν τις 100.000, εκείνος όμως πήρε ένα έφαπαξ ποσό μόλις 1.000 δραχμών.

1964: Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς ο Στέλιος Καζαντζίδης παντρεύτηκε την Μαρινέλλα. Το ζευγάρι ενώθηκε μετά δεσμά του γάμου μετά από οκτώ χρόνια σχέσης για να χωρίσει τελικά μόλις δύο χρόνια αργότερα το 1966.

πηγή: newsboomb.gr

#pgnews

#ΕΛΛΑΔΑ