Την παλιά λίμνη του Αχινού, θυμίζει ο κάμπος της Βισαλτίας 

Την απόφαση να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία το ποσό των 20 εκ. ευρώ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία συνεδρίαση του, τη Μ. Τετάρτη.

«Θα απαιτήσουμε χρήματα για υποδομές» τόνισε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, υπεύθυνος για αγροτικά θέματα, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, διευκρινίζοντας πως ήδη έχει επιδοθεί, κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ένας κοστολογημένος πίνακας με τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, οι υποδομές δεν αφορούν μόνο τα προβληματικά σημεία, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις από τη Μπέλιτσα μέχρι τον Αγγίτη και περιλαμβάνουν από συντηρήσεις αναχωμάτων και καθαρισμό φερτών υλών, μέχρι και δεντροφυτεύσεις.

Η Βουλγαρία, άλλωστε, δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο των υδάτων -δεν έχει την υποδομή- οπότε εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να κάνουμε τον όποιο προγραμματισμό, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο.

«Στα αναχώματα γίνονται συντηρήσεις ανά τακτά διαστήματα, ωστόσο το νερό που έπεσε τον τελευταίο μήνα σημείωσε ρεκόρ εκατονταετίας. Γι’ αυτό και ήταν δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Η παρέμβαση, πάντως, που αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι εκείνη στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, έργο για το οποίο έχει εγκριθεί το ποσό των 3,7 εκ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Απόγνωση και μηνύσεις…

Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν το Νομό από τις αρχές Μαρτίου έχουν «βουλιάξει» περισσότερα από 120.000 στρέμματα και οι αγρότες των πλημμυρισμένων περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς γνωρίζουν πλέον πως ούτε θα σπείρουν, ούτε θα θερίσουν…

«Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος «γιατί οι άνθρωποι αυτοί επλήγησαν από μία θεομηνία. Πρέπει να πιέσουμε για τις αποζημιώσεις, όπως και για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις, καθώς είναι άγνωστο πότε οι αγρότες αυτοί, των οποίων τα χωράφια βρίσκονται τρία-τέσσερα μέτρα κάτω από το νερό, θα έχουν ξανά εισόδημα…».Από πλευράς τους οι αγρότες κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από τις πλημμύρες και ζητούν να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.Λιγοστά κονδύλια

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σπυρόπουλο, τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια που δίνονταν στην Π.Ε. Σερρών για αντιπλημμυρικά έργα ήταν πενιχρά, αν συγκρίνει κανείς τα 5,7 εκ. ευρώ που δίνονταν μέχρι το 2011 με το 1,2 εκ. ευρώ που λάμβανε η Περιφερειακή Ενότητα από το 2011 και μετά, οπότε τα αντιπλημμυρικά έργα πέρασαν από τα χέρια του κράτους σε αυτά της Περιφέρειας.

Θέμα προτεραιοτήτων

Ωστόσο, αν μελετήσει κανείς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2012 – 2014 διαπιστώνει ότι δόθηκαν 41,5 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο της Περιφέρειας, από τα οποία μόνο 453 χιλ ευρώ κατέληξαν στο νομό Σερρών. Κι όλα αυτά ενώ πρόκειται για το νομό που τον διαπερνά ο Στρυμόνας, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας μετά τον Αξιό, κι ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν αρχίσει να ταλαιπωρούν πολίτες και καλλιέργειες εδώ και αρκετά χρόνια.

Με δεδομένο δε ότι υπήρχαν και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία (βλ. σχετικό πίνακα) για την εξασφάλιση πιστώσεων για έργα πλημμυρικής θωράκισης του νομού, το γεγονός ότι φέτος θάφτηκε κάτω από τόνους νερό ο μισός και πλέον κάμπος των Σερρών οφείλεται στην αδιαφορία των ιθυνόντων.Αν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών (πρώην νομαρχίας) και με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο διεκδικούνταν κονδύλια για την υλοποίηση τους (πριν από το 2007 ακόμα), σήμερα δε θα φτάναμε σε αυτό το κατάντημα.