Το Βυζαντινό Ορατόριο «Πάθη Σωτήρος» στις 17 Οκτωβρίου στο κλειστό της Νιγρίτας

Έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας, το βυζαντινό ορατόριο ΠΑΘΗ ΣΩΤΗΡΟΣ, παρουσίασε επιτέλους την επίσημή του παράσταση

Βασικό ερέθισμα για την καλλιτεχνική του επεξεργασία, στάθηκε το θεατρόμορφο θρησκευτικό βυζαντινό δράμα «Χριστός  Πάσχων» που αναφέρεται στα Πάθη του Χριστού. Το πρωτότυπο κείμενο στο «Χριστός  Πάσχων», εγκαινίαζε -πριν από αιώνες- την σύγχρονη ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Η βυζαντινή παράδοση το αποδίδει στον Γρηγόριο Ναζιανζηνό, τον Θεολόγο, κάτι που αμφισβητούν, όμως -για ευνόητους λόγους- οι δυτικοί μελετητές. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις θεατρολόγων και φιλολόγων, αποτελεί έργο αγνώστου συγγραφέα, αφού το έργο τοποθετείται ιστορικά, μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα μ.Χ.

Η απόφαση προσέγγισης με το συγκεκριμένο κείμενο, ανήκει αποκλειστικά στον σκηνοθέτη, ηθοποιό και παιδαγωγό θεάτρου, πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ. Νίκο Βεργίδη (Πρόεδρο του Φορέα Υλοποίησης & Παραγωγής «Θεώμαι» Κέντρο Έκφρασης) ο οποίος με αμείωτη διάθεση και πίστη, εδώ και δύο έτη, εργάστηκε για την υλοποίηση των αναγκαίων και απόλυτα σημαντικών στόχων αυτής της επεξεργασίας, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η ανάγκη για την διασκευή και την περαιτέρω επεξεργασία του πρωτότυπου έργου, προέκυψε από τις υπερβολικές ασάφειες και τα πολλά δραματουργικά κενά που εμφανίζονται στην αρχική δομή του.

Η φιλόδοξη και πολυδιάστατη αυτή παραγωγή έχει  ολοκληρωθεί από τον καλλιτεχνικό φορέα «Θεώμαι» Κέντρο Έκφρασης, από τον Μάιο 2010 με την Θεσσαλονίκη να αποτελεί την αφετηρία των παραστάσεων.

Η τελειοποίηση της διασκευής και η προσαρμογή του κειμένου ως ορατορίου επετεύχθη μετά από πολύμηνη προσωπική εργασία και ενδελεχή μελέτη της Αγίας Γραφής απο τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Αλέξη Μίγκα.

Κατά την διασκευή του έργου, υπήρξε προσθήκη ύμνων και τροπαρίων, που ενισχύουν τα εδάφια με τις σκηνές του Θείου Δράματος. Ουσιαστική  καινοτομία αποτελεί το γεγονός πως η παρουσία του ίδιου του Χριστού, περνάει ως φωνή και άλλοτε ως Φως ή ως Σκιά, αλλά όχι ως ρόλος συγκεκριμένου ηθοποιού, όπως εμφανίζεται στο πρωτότυπο κείμενο.

Ο διαθέσιμος χώρος των μακρών και δύσκολων δοκιμών, με τις τελικές ρυθμίσεις της παράστασης και την παρουσίαση της επίσημης πρεμιέρας στις 21 και 22 Αυγούστου του 2010, ήταν το Δημοτικό θέατρο Πολίχνης.

Η μοναδική αυτή για τα ελληνικά θεατρικά δεδομένα παραγωγή, έχει τεθεί από τον Δεκέμβριο του2006 υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει επίσης την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η παράσταση έχει τη τιμή, της στήριξης και συμπαράστασης της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης – τμήμα πολιτισμού, με βασικό στυλοβάτη τον Νομάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Συντελεστές

Το Βυζαντινό Ορατόριο «Πάθη Σωτήρος» παρουσιάστηκε σε διασκευή – σκηνοθεσία Αλέξη Μίγκα. Στα σκηνικά ο Χάρης Σεπεντζής και στα κοστούμια  την Μαρία Παπατζέλου. Μουσική Γιώργος Ταπές και Αλέξης Μίγκας, με ψαλμωδό τον Βασίλη Ταπέ. Στο ρόλο της Θεοτόκου η Μαίρη Βιδάλη, ενώ το βασικό ηχητικό κείμενο της Γένεσης απέδωσε ο γνωστός ηθοποιός  Στράτος Τζώρτζογλου, ενώ τους υπέροχους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Γιώργος Δανεσής Τις χρήσιμες ειδικές συμβουλές για τη βυζαντινή υμνολογία, μας έδωσε ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και μαέστρος κ. Ιωάννης Παπαχρόνης. Συνολικά, συμμετέχουν 18 καλλιτέχνες και 5 τεχνικοί.

Παίζουν οι ηθοποιοί :

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΠΑΝΩΡΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ

ΡΟΔΗ  ΤΣΟΛΕΡΙΔΟΥ

ΝΙΚΟΣ  ΖΩΚΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ  ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΤΟΥΛΗΣ

ΜΑΡΙΑ  ΡΩΜΑΝΟΥ

ΚΙΚΗ  ΣΠΥΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΝΑΣΙΑΔΟΥ

ΝΑΤΑΣΑ  ΣΤΑΥΡΑΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ  ΤΣΙΟΜΙΔΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΧΡΥΣΙΔΗΣ

ΦΩΤΗΣ  ΠΥΡΙΤΙΔΗΣ

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ  ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Και  ΑΧΙΛΛΕΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Η παράσταση πρόκειται να περιοδεύσει σε πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει προγραμματισμός να επισκεφθεί  και χώρες του εξωτερικού, με την βοήθεια της ΑΧΕΠΑ (τμήματα ΑΘΗΝΩΝ και ΒΟΛΟΥ)  της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την αρωγή των ανά την Ελλάδα Αγίων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται και η παραγωγή Ντοκυμαντέρ, με άξονα την διαδρομή του όλου αυτού εγχειρήματος, με παιδαγωγικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, χρήσιμο εργαλείο για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη, μαθητή και φοιτητή εντός και εκτός συνόρων.

Πληροφορίες και λεπτομέρειες, τόσο σχετικά με την παραγωγή αυτή καθεαυτή, όσο και για την περιοδεία της, μπορείτε να αναζητάτε πλέον στην ιστοσελίδα μας : www.vaspas.biz με υπεύθυνο ενημέρωσης τον Βασίλη Πασχαλέρη αλλά και στα τηλέφωνα: 6972019979 και 6946467709 του Οργανωτικού Σχεδιασμού Περιοδείας.

Θεσσαλονίκη,  25 Αυγούστου 2010

Εκ μέρους του Δ/Σ

Ο Πρόεδρος

και Διευθυντής

παραγωγής

ΝΙΚΟΣ . Ι . ΒΕΡΓΙΔΗΣ