Τριμέτωπη Πρόκληση

 

Γράφει ο :Αθαν. Δημ. Ιλαρίδης

Ταξ/χος (ιπτάμενος) ε.α.

Πολεμικής Αεροπορίας

 

Κύριε Διευθυντά

 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου της oρθοδοξίας, μέσα στο ζοφερό για όλους τους Έλληνες κλίμα περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων, πήγα στον γειτονικό φούρνο για την προμήθεια της παραδοσιακής για την περίπτωση Λαμπροκουλούρας. Κάθισα στην σειρά η οποία παρεμπιπτόντως επεκτεινόταν σε απόσταση από το αρτοποιείο σε πολλές δεκάδες μέτρων. Η επιβεβλημένη δίμετρη απόσταση μεταξύ των ατόμων ετηρείτο ευλαβικά από όλλους τους αναμένοντες, με πολλούς μάλιστα να φορούν την καθιερωμένη πλέον μάσκα όπως και τα κατάλληλα ενδεδειγμένα γάντια.

Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε ευχάριστα αυτή η όχι και τόσο συνηθισμένη για την ελληνική ιδιοσυγκρασία εικόνα πειθαρχίας. Παράλληλα όμως ένιωσα ένα οδυνηρό ψυχικό σφίξιμο, για την ψυχρή και υπέρ του δέοντος σοβαρότητα, ζωγραφισμένη στα μάτια και τα πρόσωπα του κόσμου, την πράδοξη για τα ελληνικά δεδομένα βουβαμάρα, όπως και για την πρωτοφανή έλλειψη διαθέσεως αυθόρμητου χιούμορ. Η ανωτέρω εικόνα, επέτεινε την ζοφερή κατάσταση και έντονα έδειχνε και πάλι το αταίριαστο κλίμα με τον χατήρια του Έλληνα. Κλίμα πού δημιούργησε η λεγόμενη πανδημία και τα αναγκαστικά εκ των αρχών μέτρα.

Όμως παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός εχέφρων στην πλειοψηφία του, συνεμορφώθει πλήρως στις υποδείξεις των αρχών και των ειδικών επιστημόνων. Τήρησε με συνέπεια και αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και αυτοπειθαρχία όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα και κανόνες υγιεινής, στερήθηκε ελευθερίες, αγαπημένες ενασχολήσεις και επαγγελματικές υποχρεώσεις, με τις όποιες δυσμενείς, οικονομικές ή συναισθηματικές εκ τούτων επιπτώσεις. Έδωσε με πείσμα και αυταπάρνηση την μάχη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και νίκησε. Κατέθεσε την εξαγνισμένη ψυχή του κλείνοντας ευλαβικά το γόνυ μπροστά στα υπερήφανα παιδιά του που πλαισιώνουν τις δομές της υγείας και που με περισσή αυταπάρνηση και άκαμπτο ηθικό δίνουν καθημερινά τον τίμιο και ιερό αγώνα για τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Στέκεται αρωγός με πλήρη συναίσθηση καθήκοντος προς τις ορθές και σωτήριες κατευθύνσεις των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην τιμητική για την πατρίδα διεθνή αναγνώριση της συνετής και αποτελεσματικής διαχειρίσεως της τρέχουσας υγειονομικής κρίσεως, αποτελώντας συγχρόνως παγκόσμιο σχεδόν παράδειγμα προς μίμησιν. Στάθηκε αρωγός και χειροκρότησε με ενθουσιασμό όταν η ελληνική κυβέρνηση έγκαιρα και αποφασιστικά έκλεισε τα σύνορα του Έβρου αποκρούοντας τις ορδές των λαθραίων μεταναστών καθοδηγούμενες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της χώρας μας όχι μόνον σαν αθέμιτη εισβολή αλλά εισβολή κατακτητική. Στέκεται αρωγός και συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια για ενίσχυση και θωράκιση έτσι περαιτέρω των συνόρων του Έβρου αλλά και των θαλασσίων συνόρων για να τεθεί εκτός μάχης το δόλιο και άνομο σχέδιο της Τουρκίας για την ισλαμοποίηση της Ελλάδος.

Ξεπέρασε το καλώς εννοούμενο καθήκον, περιμένοντας και από τους σημερινούς πολιτικούς ταγούς να συνεχίσουν μέσω μιας συναινετικής γραμμής να χαράσσουν επικοδομητική πορεία προς όφελος των συμφερόντων του λαού και της πατρίδος. Σήμερα η Ελλάδα η μόνη χώρα της Ευρώπης που βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση τριών μετώπων δεν αντέχει ακραίες κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές συγκρούσεις. Η έξοδος από την λαίλαπα της πανδημίας πού σύμφωνα με τους ειδήμονες πλησιάζει, δεν θα είναι και τόσο ομαλή και ανώδυνη καθ’ομολογίαν πολλών, αλλά θα συνοδεύεται από ποικιλόμορφες δύσκολες συνέπειες, κυρίως οικονομικές. Η αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών με την παράλληλη αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στο γεωπολιτικό πεδίο όσο και στο ακανθώδες μεταναστευτικό, το οποίο μάλιστα απειλεί να αναζωπυρώσει, απαιτεί τουλάχιστον μία στοιχειώδη πολιτική συναίνεση και κυρίως λαϊκή ομοψυχία.

Γεγονότα όπως η άρση της απαγορεύσεως του ασύλου στους παράνομους εισελθόντες εκ του Έβρου μετανάστες, κατόπιν της ιδιαζόντως προσβλητικής απαίτησης της κας Γιόχανσον, αξιωματούχου της ΕΕ, αλλά και άλλα που αφορούν επικίνδυνες συμπεριφορές μεταναστών, κάθε άλλο παρά καλούς οιωνούς αποτελούν. Ο ελληνικός λαός ελπίζει ότι δεν θα απογοητευθεί από τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά ούτε και από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα. Ελπίζει να αρθούν στο ύψος των σημερινών δύσκολων για τον τόπο περιστάσεων. Το οφείλουν στην ιστορική παρακαταθήκη του Έθνους και στην διαχρονική του πορεία.

 

Αθανάσιος Δ. Ιλαρίδης.