Γράφει η
Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός
Είναι απόλυτα αναγκαίο να γνωρίζουμε τις πρωτογενείς (αυτές που δημιουργούνται για πρώτη φορά σε υγιές δέρμα) και τις δευτερογενείς βλάβες του δέρματος. Είναι τα πρώτα σημάδια που βλέπουμε και λέξεις που χρησιμοποιούμε αλλά πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν.
Πρωτογενείς Στοιχειώδεις Βλάβες Δέρματος
- Κηλίδες. Είναι αλλοιώσεις του φυσιολογικού χρώματος του δέρματος που έχουν κάποια όρια και δεν αλλάζουν το πάχος του δέρματος. Οφείλονται σε :υπεραιμία, ευρυαγγείες, αιμαγγειώματα, πετέχειες, εκχυμώσεις, λεύκη, αιμοσιδήρωση, τατουάζ, κ.α. Οταν έχουμε έξοδο ερυθρών αιμοσφαιρίων από τα αγγεία οι κηλίδες έχουν χρώμα κόκκινο και ονομάζονται κηλίδες πορφύρας ή πορφύρα.
- Βλατίδες. Είναι συμπαγείς ανυψώσεις του δέρματος με ομαλή ή ανώμαλη περιφέρεια. Οταν οι βλατίδες έχουν διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα τότε το εξάνθημα επειδή περιλαμβάνει κηλίδες και βλατίδες λέγεται κηλιδοβλατιδώδες. Διακρίνονται σε: επιδερμικές –μυρμηγκίες-,σε χοριακές και μικτές.
- Φυσαλίδες. Είναι ανυψώσεις της επιδερμίδας που περιέχουν ορώδες υγρό, τις περισσότερες φορές είναι διαυγές το υγρό. Το μέγεθος τους κυμαίνεται από κεφάλι καρφίτσας έως μπιζέλι.
- Πομφόλυγες. Είναι μεγάλες φυσαλίδες όπως: το δυσιδρωσικό έκζεμα, απλός έρπης και ερπητοειδής δερματίτιδα.
- Φλύκταινες. Είναι φυσαλίδες ή πομφόλυγες με πύο.
- Πομφός οφείλεται σε οίδημα του χορίου.
- Οζίδια τα οποία σχηματίζονται στο χόριο ή στο υπόδερμα
8.Ογκοι γνωστά ως καρκινώματα του δέρματος
9.Φύματα τα οποία ανευρίσκονται κυρίως στον φυματώδη λύκο.
10.Κομμιώματα οι οποίοι είναι υποδόριοι περιγεγραμμένοι σχηματισμοί
- Κύστη η οποία οφείλεται σε κοιλότητα που περιέχει υγρό ή σμήγμα
Δευτερογενείς Στοιχειώδεις Βλάβες Δέρματος είναι: τα λέπια, οι εφελκίδες, τα έλκη, η διάβρωση, οι δρυφάδες-εκδορές, η ραγάδα, η ουλή, η ατροφία και η λειχηνοποίηση.
Πηγή: http://www.kermelidis.gr/stoixeiwdeis-blabes-dermatos
Βιβλιογραφία: Στοιχεία παθολογίας, Τ.Ε.Ε., Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, Β΄Τάξη, Α΄Κύκλος.
Κατηγορίες νοσημάτων
Τα νοσήματα του δέρματος μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
Α. Λοιμώξεις δέρματος από: βακτήρια, παράσιτα (ψείρες & ακαρι της ψώρας), μύκητες και ιούς.
Β. Φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος: Σμηγματορροική δερματίτιδα, Ροδόχρωμη πιτυρίαση, Ακμή.
Γ. Αλλεργικές δερματοπάθειες: Εκζεμα, Κνίδωση.
Δ. Λεπιδώδεις δερματοπάθειες: Ψωρίαση.
Ε. Διαταραχές στο χρώμα: Λεύκη.
Ζ. Παθήσεις τριχών: Αλωπεκίες.
Η. Νεοπλάσματα του δέρματος: α)Καλοήθη ή κακοήθη
β)Συγγενή ή επίκτητα
Δερματίτις ή δερματίτιδα είναι γενικός όρος που σημαίνει φλεγμονή του δέρματος.
Συχνές δερματοπάθειες
Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος υπάρχουν και άλλες συχνές παθήσεις που χρειάζονται παρακολούθηση και αντιμετώπιση από δερματολόγο, αυτές είναι:
Α. Ακροχορδώνες (θηλώματα)
Οι ακροχορδώνες ή θηλώματα του δέρματος είναι καλοήθεις όγκοι και δεν είναι καρκίνος. Το θήλωμα συνήθως είναι μαλακό, με ρίζα και χρώμα όπως το φυσιολογικό δέρμα ή καφέ. Συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες από την ηλικία των 30 ετών και μετά. Τις βρίσκουμε στο πρόσωπο, στο λαιμό, στις μασχάλες, κάτω από το στήθος και στα γεννητικά όργανα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεγαλώνουν και εμφανίζονται περισσότερες.
Είναι μολυσματική βλάβη και η αιτία που εμφανίζονται είναι άγνωστη. Οι ειδικοί λένε ότι, σχετίζονται με μόλυνση από τύπο του ιού HPV (6 και 11) και μεταδίδεται με απλή επαφή. Κάποια άτομα φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητα στο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με άλλα και το ίδιο άτομο μπορεί να μεταφέρει τον ιό από ένα μέρος σε άλλο.
Το άτομο οφείλει να πάει στο δερματολόγο διότι οι ειδικοί λένε ότι, πολλές φορές πίσω από ένα θήλωμα κρύβεται διαταραχή μεταβολισμού του σακχάρου και πολύποδες εντέρου. Επίσης στα θηλώματα των γενετικών οργάνων, χρειάζεται να γίνει διαφορική διάγνωση από τα κονδυλώματα.
Ποια θα είναι η κατάλληλη θεραπεία για εμάς, θα την καθορίσει ο γιατρός.
Β. Μυρμηκίες. Είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος όπως και τα θηλώματα μικρότερες από 1 εκατοστό. Τα καλοήθη εξογκώματα είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα και μεταδοτικά.
Εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και ίσως να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος επίσης, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Μεταδίδονται με την άμεση επαφή του δέρματος με μία μολυσμένη περιοχή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών. Προσοχή στα γυμναστήρια και στις πισίνες, εάν το δάπεδο της είναι μολυσμένο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούμε γι αυτό, φοράμε παπουτσάκια. Τα παιδιά που γυμνάζονται με όργανα μεγάλη προσοχή στις λαβες και… ΔΕΝ ξεχνάμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Συνήθως εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.
Είναι ενοχλητικές, άσχημες και όταν είναι στα πόδια μας μπορεί να έχουμε φαγούρα ή να πονάμε.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως:
Οι κοινές μυρμηκίες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν παντού.
Οι επίπεδες μυρμηκίες γενικά εντοπίζονται στο πρόσωπο και το μέτωπο. Είναι κοινές στα παιδιά, λιγότερο κοινές στους εφήβους και σπάνιες στους ενήλικες.
Τα οξυτενή κονδυλώματα συνήθως εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του εφηβαίου και στην περιοχή μεταξύ των μηρών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν μέσα στον κόλπο και στο ορθό.
Οι πελματιαίες μυρμηκίες εντοπίζονται στα πέλματα και
Υπονύχιες και περιονύχιες μυρμηκίες εμφανίζονται κάτω και γύρω από τα νύχια.
Διάγνωση – Θεραπεια
Επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο για διάγνωση( κλινική εικόνα – βιοψία) και θεραπεία, αν και ένα μεγάλο ποσοστό εξαφανίζονται από μόνες τους.
«Οι μυρμηκίες θεραπεύονται αποτελεσματικά ανάλογα με το μέγεθός τους, με τη συνδυαστική χρήση δύο συστημάτων laser: το Pulsed Dye Laser, V-Beam και το CO2 laser.
Η δράση των δύο laser είναι επιλεκτική, λόγω της εντοπισμένης θερμόλυσης των βλαβών χωρίς την καταστροφή των γύρω φυσιολογικών ιστών κι επιπλέον λόγω της επιλεκτικής καταστροφής των τριχοειδικών αγγείων που τροφοδοτούν τις βλάβες .
Έτσι, οι βλάβες αφενός επιλεκτικά καταστρέφονται και αφετέρου επιλεκτικά αποκλείεται η επανασύσταση τους.
Η θεραπεία γίνεται με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας και απαιτούνται 1-3 συνεδρίες μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψή τους.
Οι συνεδρίες γίνονται περίπου , κάθε 20 ημέρες κι η επανεξέταση στη συνέχεια, γίνεται κάθε μήνα.
Κατά τη μηνιαία επανεξέταση θα πρέπει να αποκλείεται η επανεμφάνιση νέων βλαβών που προέρχονται ως θυγατρικές από τις αρχικές βλάβες διότι ο χρόνος επωάσεως των ιογενών βλαβών είναι έως και 6 μήνες.
Κριτήριο ιάσεως είναι η παντελής έλλειψη βλαβών επί 6 συνεχόμενους μήνες και η αποκατάσταση των επιδερμιδικών δερματογλυφικών γραμμώσεων. Εμφάνιση νέων βλαβών μετά την περίοδο των 6 μηνών συνεπάγεται επαναμόλυνση από τον ιό HPV των μυρμηκιών».Πηγή: http://tzermias.gr.
Πηγές: 1η http://medlabgr.blogspot.com/2011/07/y.html
2η http://www.iatronet.gr/symptom-checker/myrmikies.html
Γ. Εκθυμα
Μολυσματική πάθηση του δέρματος, η οποία προκαλείται από στρεπτόκοκκο ομάδας Α και συχνά ακολουθεί επιμόλυνση από Σταφυλόκοκκο και προσβάλλει συνήθως εξασθενημένους οργανισμούς.
Εμφανίζονται φυσαλίδες ή φλύκταινες οι οποίες εξελκώνονται, νεκρώνονται και αφήνουν βαθιές ουλές. Εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα (στις κνήμες- γάμπες).
«Εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά και στους ηλικιωμένους ως αποτέλεσμα επιφανειακών βλαβών, τσιμπημάτων εντόμου και τραυμάτων. Γαγγραινώδες έκθυμα συμβαίνει σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια και προκαλείται από Pseudomonas aeruginosa», πηγή: http://biolexikon.blogspot.gr/2010/11/ecthyma.html
Με τα πρώτα «σπυράκια» στις γάμπες, δεν τα ξύνουμε αν έχουμε φαγούρα, αλλά πηγαίνουμε στον δερματολόγο για διάγνωση και θεραπεία.
Στεργιανή Παπλιάκα
Νοσηλεύτρια – Εκπαιδευτικός