Υπερσυγκέντρωση πλανγκτόν και μέδουσες σε Στρυμωνικό, Χαλκιδική, Θάσο

Το φαινόμενο συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα – Ο άνεμος θα διώξει τις μέδουσες από τη Χαλκιδική, λέει ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, Χ. Χιντήρογλου – Καμία ανησυχία για το φυτοπλαγκτόν, είναι νεκρή ύλη

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το φαινόμενο συγκέντρωσης πλανγκτόν στις ακτές του βορείου Αιγαίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Όπως τονίζεται στη σελίδα meteology στο facebook “Συγκεντρώσεις ρεκόρ σε πλανκτον καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τον χάρτη που κοινοποιήσε το ινστιτούτο ερευνών του Αιγαίου. Εξαιρετικά επιβαρυμένες φαίνονται οι περιοχές της Χαλκιδικής, του Στρυμονικού και της Θάσου καθώς και το θρακικό πέλαγος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις επικίνδυνων μεδουσών”.

Η εμφάνιση μεδουσών στη Χαλκιδική προκαλεί ανησυχία σε κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρηματίες του τουρισμού. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, προχώρησε σε δήλωση σχετικά με το θέμα.

Χιντήρογλου: Ο άνεμος θα διώξει τις μέδουσες από τη Χαλκιδική

Οι μέδουσες ανήκουν στις κατηγορίες «Πελάτζια Νοκτιλούκα» και «Χρυσανθέα», οι οποίες είναι τοξικές και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους στην Χαλκιδική καθώς μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματαγιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης.

Το φαινόμενο των καφέ μεδουσών δεν είναι καινοφανές, το έχουμε ξαναζήσει στη Χαλκιδική από τη δεκαετία του 70, δήλωσε στην ΕΡΤ3, ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ.

“Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή του ανθρώπου αλλά μπορεί να μας ενοχλεί μέχρι και δύο εβδομάδες”, πρόσθεσε ο κ. Χιντήρογλου. Η εμφάνισή τους τον Ιούλιο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας και την παρουσία πλούσιου φυτοπλαγκτόν, επισήμανε και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει τον ευτροφισμό στη θάλασσα και αναπτύσσει αυτά τα φαινόμενα, πρόσθεσε ο κ. Χιντήρογλου. Ο μόνος σύμμαχός μας είναι ο άνεμος, πρόσθεσε ο καθηγητής και κατέληξε λέγοντας ότι αναμένουμε τους βοριάδες να τα βγάλουν από τις χερσονήσους της Χαλκιδικής.

Εφαρμογή για τον live εντοπισμό τους

Οι πολίτες εφόσον δουν οποιαδήποτε μέδουσα, μπορούν με τη σειρά τους να την τραβήξουν φωτογραφία και να την «ανεβάσουν» στο inaturalist.org βάζοντας το είδος της μέδουσας, την ημερομηνία που την είδαν και την ακριβή τοποθεσία.

Με αυτό τον τρόπο ενημερώνεται ο ειδικός χάρτης της Google, οι λουόμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο υπάρχουν μέδουσες και παράλληλα βοηθούν ερευνητές και βιολόγους να τις παρατηρήσουν καλύτερα και να εξιχνιάσουν αυτό το φαινόμενο.

Ο κ. Χιντήρογλου προτείνει στους λουόμενους να έχουν λίγη αμμωνία μέσα στη τσάντα τους ή κάποιο τζελ -που μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία- για ανακούφιση από τον κνησμό.

Όσο για το φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί ένα είδος «γλίτσας», τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανέναν, επειδή είναι νεκρή ύλη που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. πηγή:makthes.gr

#pgnews

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ